Тернопіль та навколишні села можуть залишитись без води через ймовірну екологічну катастрофу

Опубліковано:
4 Червня, 2018
Екологи прогнозують масштабну катастрофу на Горішньо-Івачівському водосховищі, що під Тернополем. В її результаті там утвориться болото, а навколишні населені пункти, в тому числі й обласний центр, залишаться без води.

Про це говорили на засіданні колегії Тернопільської обласної держадміністрації. На розгляді даного питання настояли члени Громадської ради при ОДА.

— Водна екосистема інтенсивно деградує, водойма заростає водно-болотною рослинністю, внаслідок систематичного накопичення рослинних решток на водоспускнихспорудах постійно існує небезпека їх руйнування і виникнення надзвичайних ситуацій, — каже начальник обласного управління екології і природних ресурсів Орест Сінгалевич. – А дане водосховище, як відомо, на 80% забезпечує питною водою обласний центр

Та, що найгірше, із кранів у домівках тернополян може зовсім скоро потекти отрута. А все через сусідство із Малашівським сміттєзвалищем.

— Пропоную до вирішення проблеми обласного значення залучити і Тернопіль. Фінансів потрібно чимало, але лише так можна врятувати водойму від катастрофи. Разом це зробити простіше. До того ж, закликаю системно і виважено підійти до ініціативи про закриття Малашівського сміттєзвалища. Давно про це говориться, а віз і досі там, — відзначив очільник області Степан Барна.

Аби не сталося екологічне лихо, екологи пропонують доцільно розглянути питання щодо перепрофілювання одного із комунальних підприємств чи створення спеціалізованого підрозділу у такому підприємстві для передачі йому в постійне користування Горішньо-Івачівського водосховища. Мовляв, лише тоді можна буде забезпечити належну експлуатацію водойми, охорону, раціонального використання і відтворення її природних ресурсів. За словами експертів, потрібно також внести зміни і доповнення до Програми розвитку водного господарства і водно-екологічного оздоровлення природного середовища Тернопільської області до 2021 року та передбачити кошти для виконання комплексу заходів зі стабілізації екосистеми водосховища

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вода, #івачів, #катастрофа, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: