Погода на літо: глобальне потепління ніхто не відміняв

Опубліковано:
31 Травня, 2018

Глобальне потепління ніхто не скасовував, – запевняють в ICTV. Літо в Україні вийде з температурним фоном вищим від середніх багаторічних значень.

Для наших помірних широт характерне чергування хвиль тепла і холоду. Якби у нас не було цих коливань, то спрогнозувати погоду на тривалі терміни було б набагато легше.

«Ровесник» пропонує коментар щодо прогнозу погоди на літо 2018 від провідного синоптика Українського гідрометцентру Наталії Голені. Далі — пряма мова.

Червень

Наш прогноз базується на модельних розрахунках, які надають аномалію температури та опадів по відношенню до середніх багаторічних значень.

Спираючись на модельні розрахунки провідних світових центрів, на червень прогнозуємо середню місячну температуру на 1 – 1,5°С вище середніх значень за базовий період.

Варто зауважити, що за кліматичними даними для червня не характерні дуже високі температури. Місяць у багатьох випадках досить-таки помірний, з температурним фоном +30-35°С лише в окремі дні.

Досить часто можуть переміщуватися атмосферні фронти чи циклони. Це найбільш зволожений місяць за все літо і не жаркий у більшості випадків. Присутні характерні для літа грози, зливи, гради, шквалисті вітри.

Липень-Серпень

Липень і перша половина серпня – це найжаркіший період в Україні – маківка літа.

На липень-серпень передбачається середня температура на 2-3° вища середніх багаторічних значень. Для липня і серпня характерний нерівномірний розподіл опадів.

Будуть місця, де буде сухо і де буде надлишок опадів. Найбільш вірогідним регіоном, де буде надлишок опадів є Карпатський.Там свою роль відіграє орографія – більше дощів зливового характеру.

Південь і схід країни може лишитися без суттєвих опадів, у  випадку, коли не буде з півдня чи з південного сходу циклону. У такому випадку ці регіони отримають за один-два дні всю місячну чи навіть літню норму опадів.

Що стосується клімату – у липні-серпні можуть бути тривалі періоди сухої та жаркої погоди, з максимальними +30-35°С на заході і півночі, а на півдні і сході – до +40-42°С.

У травні буде форум європейських центрів з приводу прогнозу на літо. Але у таких загальних прогнозах досить рідко говорять про конкретну аномалію, цей прогноз пропонує ймовірність теплого, нормального чи прохолодного літа.

Загалом літо буде строкате.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #глобальне потепління, #жара, #літо, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: