Інвестиційний форум зібрав представницьку аудиторію

29.05.2018 20:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Цьогорічний інвестиційний форум, який став традиційним для нашого краю, відбувся 24-25 травня 2018 року у Збаражі. Він був спрямований на демонстрацію існуючих можливостей і перспектив розвитку провідних галузей економіки області, розбудову дієвої системи державно-приватного партнерства, підвищення конкурентоспроможності Тернопільщини. Його визнали наймасштабнішим за усі попередні роки. Організатори форуму - Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська обласна рада та Тернопільська міська рада. Уже вкотре партнером заходу стала Міжнародна торгова палата ICC Ukraine.

null

 

null

Загалом на форум завітало майже 500 гостей. З них 200 – представники інших країн, а це понад 30 іноземних делегацій, зокрема і представників дипломатичних установ. Було представлено всі континенти, окрім Австралії.

null

 

null

Захід відбувся за участі заступника Міністра закордонних справ України Василя Боднара, президента Американської торговельної палати в Україні Андрія Гундера, голови правління Німецько-Української торговельно-промислової палати Александера Маркуса, заступника директора Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Уляни Хром’як, віце-президента Міжнародної торгової палати Тараса Демкури.

null

Перший день форуму був присвячений розширенню міжнародного співробітництва. Керівництво області провело офіційну зустріч у форматі «круглого» столу з керівниками іноземних делегацій, представниками дипломатичних установ, акредитованих в Україні. Цього дня спікерами були перший вце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар, президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, голова правління Німецько-Української промислово-торговельної палати Александр Маркус.

null

«Цього року ми змінили формат проведення заходу й зосередилися на найактуальніших питаннях, які зумовлені вимогами часу. Тому, власне, форум проходить під гаслом «Інвестиції та інновації як запорука розвитку регіону». Розширення міжнародного співробітництва для Тернопільщини й надалі залишається актуальним напрямом роботи. А сьогоднішня зустріч є важливим кроком на шляху зміцнення міжнародних відносин Тернопільщини в усіх напрямках її співпраці», – сказав під час виступу голова ТОДА Степан Барна.

null
 

«Вашу участь у форумі сприймаємо як вияв підтримки економічних та соціальних процесів в нашій державі, небайдужість до тих проблем, вирішення яких матиме позитивний вплив на результати соціально-економічного розвитку області. Тернопільська обласна рада приділяє значну увагу цьому форуму, який спрямований на утвердження позитивного іміджу Тернопільської області на міжнародному рівні і представленні її як території, сприятливої для інвестування і ведення бізнесу. Форум проводиться в рамках виконання заходів Програми міжрегіонального та зовнішньоекономічного співробітництва Тернопільської області, затвердженої обласною радою. Протягом останніх років органи місцевого самоврядування та виконавчі органи влади на місцях активно працюють, щоби покращити інвестиційний клімат області. Слід відзначити, що в цьому питанні досягнуто значного прогресу. Децентралізація відкриває нові інвестиційні можливості. Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади – ключова реформа з усіх, які зараз проводяться в Україні. Фактично, це зміна системи управління країною, перехід від адміністративної системи до реального самоврядування. І в цьому питанні, Тернопільська область є в числі перших серед областей  України та має вже відповідний досвід, яким ділиться з іншими. У процесі інвестування важливими чинниками є також час і довіра. На Тернопільщині цінують час інвесторів, і проекти реалізуються в короткі терміни. Тому я впевнений, що з кожним роком компаній, які вкладають кошти в Тернопільську  область, буде все більше», - наголосив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

null

Робота форуму у перший день відбувалася у спеціалізованих секціях за п’ятьма напрямками. Зокрема на секції «Агропромисловий комплекс – успішні проекти та нові інвестиційні можливості» обговорювали перспективи розвитку галузі садівництва та впровадження глибокої переробки плодоягідної продукції, можливість будівництва заморожувального комплексу для шокового заморожування плодоягідних культур на прикладі польської компанії POLKOGroup, можливість будівництва заводу з глибинної переробки олійних культур та перспективи розвитку виробництва ягідних культур в області. Також діяли секції «Інструменти підтримки малого та середнього підприємництва», «Енергоефективність та впровадження відновлювальних джерел енергії», «Туризм – перспектива розвитку», «Тернопіль інвестиційний».

null
 

На останній піднімалося питання перспективи створення центру на основі транскордонної співпраці «Трансімперія», створення індустріального парку «Тернопіль» та про Тернопіль як IT-city.

null
Фото з мережі Інтернет

«Унікальність концепції проекту «Трансiмперiя» полягає у створенні якнайкращих умов для розвитку транскордонної спiвпрацi, розвитку економіки регіону, поєднання атмосфери історично-культурної спадщини і сучасності, розвиток творчості та інновацій, підтримка місцевих традицій та ініціатив, підтримка і розвиток прогресивних навичок для молоді і створення нових робочих місць, підвищення ініціативності громад, збільшення потоку туристів тощо. Важливим є налагодження економічної співпраці, збереження історичної і культурної спадщини через дослідження, відновлення та пропагування спільної історико-культурної спадщини на перетині економічних, культурних та туристичних шляхів історичної території Східної Галичини (у тому числі транскордонних територій країн - членів Європейського Союзу)», - зазначив під час презентації проекту Тарас Демкура.

null

«Розвиток позитивного інвестиційного клімату є однією з наших головних цілей, адже кожне створене підприємство — це додаткові кошти до місцевого бюджету та додаткові робочі місця. Досі нам вдавалося працювати так, щоб іноземні та українські інвестори залишалися задоволеними і, при цьому, щоб вигравав Тернопіль. Інвестори, які вкладають кошти у розвиток Тернополя та Тернопільщини вбачають у нас, у місцевій владі, партнера. Це означає, що ми йдемо у вірному напрямку. Переконаний, що теперішній захід дасть новий поштовх до співпраці, відкриє широкі можливості та принесе новий досвід. Я запрошую інвесторів і обіцяю, що ви й надалі матимете надійного партнера в особі міського голови та міської ради Тернополя», - зазначив у своєму вітальному слові міський голова Тернополя Сергій Надал.

null

У рамках форуму відбулася важлива подія - «Маркетинг NEXT».

null

 

null

Директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності МЗС зазначив Олександр Данилейко, що «потужною дипломатичною командою відпрацювали на форумі «Тернопільщина Invest 2018». Підтримка регіонів України у розбудові ними зв'язків з іноземними партнерами серед пріоритетів діяльності МЗС. Значний інтерес до регіону серед іноземців. Більше 200 гостей з 25 країн. Вже є конкретні пропозиції».

null

Віце-президент міжнародної торгової палати Тарас Демкура додав, що форум «Тернопільщина INVEST 2018» перевершив всі сподівання майже півтисячі гостей з більш як 20 країн світу.

null

«Збаразький замок, в якому відбувся захід, гідно репрезентував наш культурний та історичний потенціал. Надзвичайно представницькі делегації за участю послів та консулів, представників бізнесу, громадськості та влади, актуальна тематика та висококваліфіковані експерти на дискусійних панелях – все це сприяло обговоренню важливих тем у дружній атмосфері. Напередодні форуму відбувся дипломатичний прийом за участі начальника департаменту зовнішньоекономічних відносин МЗС України Олександра Данилейка, голови Тернопільської ОДА Степана Барни, президент Німецько-української торгової палати Олександра Маркуса, Надвичайного та Повноважного Посла Литви в Україні Маріуша Януконіса, Посла Фінляндії в Україні та представників адміністрації міста Батумі», - розповів Тарас Володимирович.

null

У перший день роботи міжнародного інвестиційного форуму підписано Меморандуми про співпрацю. Один з них укладено між Тернопільською обласною радою, обласною державною адміністрацією та компанією L&G. Як наголосив голова обласної ради Віктор Овчарук, це договір з польськими колегами, одним з напрямком діяльності яких є технологічне відновлення діяльності аеропортів. Також Меморандум про співробітництво підписали Тернопільська обласна державна адміністрація та Американська торговельна палата в Україні. Підписано Меморандум щодо реалізації проекту «Розвиток інституційної спроможності в залученні прямих іноземних інвестицій на регіональному рівні: Тернопільська область» між програмою U-LEAD з Європою, офісом із залучення та підтримки інвестицій Ukrainevest та Тернопільською облдержадміністрацією.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі