«Тернопільська легенда» Василя Ярмуша повернулась прем’єрою через 30 років

Опубліковано:
29 Травня, 2018

Здійснилася мрія доньки українського поета Василя Ярмуша – Мирослави: крок за кроком, повертає вона несправедливо призабуте ім’я батька. Впорядкувати літературну спадщину, презентувати в сучасному аранжуванні його пісенну творчість, знімати відео кліпи до цих пісень, творчі вечори – це колосальна невидима праця, яка поглинає багато часу й енергії. Але, дякувати Богові, цій жінці це вдається, бо має велику силу волі і силу духу.

Днями на малій сцені Тернопільського академічного драмтеатру відбулась прем’єра драматичної поеми «Тернопільська легенда» Василя Ярмуша. Невеличкий відступ. Написана вона була… 30 років тому. І тільки зараз, через стільки літ, повернулась до тернополян, спочатку – рукописом (оригіналом), а згодом і виставою. Василь Ярмуш незадовго до свого відходу у Вічність, віддав рукопис композитору Юрію Брикайлу, але так сталось, на жаль, що й він невдовзі відійшов за Межу. Завдяки його доньці  – Уляні Лис, яка мешкає в Києві, рукопис нарешті повернувся. Уляна віддала його Мирославі, у якої й з’явилася ідея інсценізувати твір батька. Участь у реалізації цього грандіозного творчого проекту взяли учасники акторської школи «Театр в театрі» разом з її керівником Тетяною Панькевич, педагогом, режисером-постановником Максимом Поповичем та асистентом режисера – Юлією Небесною. Режисер запропонував цікавий хід: думки головних героїв постійно озвучуються іншими юними акторами, які задіяні у грі. І це, насправді, допомагає не лише підсилити кожну роль – Мати (Анастасія Сідляр), Мар’яна (Софія Сукач), Черкес (Степан Денисюк), а й «зняти» психологічне напруження упродовж всієї вистави. Адже сюжет пронизаний болісним трагізмом: на тлі «сліпого» кохання донька за вказівкою коханого, вбиває рідну неньку… Тема нещасливого кохання, зради, необдуманих вчинків, запізнілих каяття і душевних мук – вічна тема, яка завжди потребуватиме окремих досліджень. У виставу органічно вплетена пісня Василя Ярмуша «Незабудки» (музика Юрія Брикайла), яку виконали гості: молода співачка з Івано-Франківська Христина Кривцун і Леся Струтинська зі школи-інтернату для слабочуючих (мовою жестів).

Невеличкий клаптик тексту на завершення, Мирослава дописала сама. «Я відчувала, що батько залишив для мене ті три крапки вкінці рукопису: «Зрада? Зрада. Яке куце та жалюгідне слово. Але як безжально і солодко нищить все на своєму шляху: зрада коханих, зрада Батьківщини, зрада власної ідеї. Одним дотиком хтось рубає та нищить все…». Юлія Когут, Олена Кадобна, Анастасія Матвіїшин, Дана Коваль, Діана Дияк, Анастасія Савоненко, Анастасія Сідляр, Каріна Бурмака, Анна Копосова, Дарія Кидалюк, Анастасія Левчук, Віктор Івоса, Інна Чистух, Діана Папроцька – це унікальні діти, – каже пані Мирослава, – у них стільки щирості і безпосередності. Вони стільки вклали душі і серця ще під час репетицій…

Режисер-постановник Максим Попович урочисто вручив оригінал віднайденого рукопису «Тернопільської легенди» онуку автора Василя Ярмуша – Степану Денисюку, який зіграв одну з головних ролей – Черкеса. Враженнями від вистави на загал  поділились донька товариша Ярмуша – композитора Юрка Брикайла, Уляна Лис та доктор мистецтвознавства, професор ТНПУ Олег Смоляк. Ніхто не знає, чому сталося саме так (історія з рукописом). Але ж недарма у світі кажуть, що у Бога все завжди вчасно. І не погодитись з цим висловлюванням ніяк не можна.

Коротка довідка. Василь Ярмуш (1940-1976) – український поет та культурно-громадський діяч. У нього щедрий поетично-пісенний доробок. Віршовані збірки, драматичні поеми. За національно-патріотичні твори і проукраїнську позицію зазнав переслідувань КДБ. Його іменем названі вулиці в Тернополі і родинному селі Острів. Створено кімнату-музей в Тернопільській ЗОШ №8 та Острівській ЗОШ. Документальний фільм «Я відшукаю папороті цвіт» про життя та творчість поета створив режисер-постановник Я. М. Гевко. На Алеї зірок (вул. Гетьмана Сагайдачного) в Тернополі встановлено іменну зірку «Василь Ярмуш».

Валентина Семеняк

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

null

Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василь ярмуш, #легенда, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: