Як не платити іногороднім за садочок у Тернополі?

22.05.2018 23:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Тема дитячих садочків особливо актуальна для людей, які працюють і проживають у Тернополі.  Децентралізація внесла певні зміни, які розподілили в тому числі фінансові зобов’язання громад щодо оплати відвідування дітьми дошкільних закладів. Окремі політики та активісти намагаються використати благодатну тему «прав дітей» для власного самопіару і користуються браком інформації. Спробуємо пояснити нюанси.

Що принесла децентралізація

На виникнення проблеми звертали увагу давно - ще в середині минулого року. Суть полягає у зміні системи фінансування садочків. До початку реформи на дошкільну освіту виділялися кошти з центрального бюджету країни, окремим рядком. В рамках децентралізації частину фінансових зобов’язань переклали на місцеві бюджети. Це стосується і оплати садочків. Логіка реформаторів полягала в тому, що на місцях краще знають про кількість дітей, яких треба забезпечити садочком. Крім того, вважалося, що зросли надходження до місцевих бюджетів. Проте не було враховано кількох важливих моментів, пов’язаних з реальною ситуацією. По-перше, значна кількість дітей, які відвідували садочки, офіційно не проживають в Тернополі, тобто не є зареєстрованими, хоча їхні батьки живуть або працюють у місті. По-друге, як показують фінансові підсумки минулого року і першої половини цього року, зростання надходжень до місцевих бюджетів лише наполовину покривають додаткові зобов’язання такі, як оплата пільговиків, комунальних послуг лікарень та шкіл і тих же садочків. Тобто витрати удвічі перевищують зростання надходжень. Вирішити цю проблему можна лише тоді, коли громади стануть самодостатніми. Це залежить від багатьох чинників. Зокрема від загального зростання економіки в країні і покращення бізнес-клімату. 

Хто повинен платити за садок

Однак повернімося на місця. Діти є і вони мають право відвідувати садочки. Сьогодні, згідно офіційної статистики, близько тисячі маленьких тернополян стоять у черзі на місце у садочок. У той же час понад 700 дітей з навколишніх сіл ходять у тернопільські садочки і за них сплачуються кошти з бюджету міста Тернополя. Мерія докладає багато зусиль для відкриття нових груп і нових закладів. Але все потребує коштів. З одного боку місто змушене рахувати кошти громади і забезпечувати, у першу чергу, послугами своїх мешканців. З іншого — є багато дітей з районів. Міський голова Тернополя Сергій Надал неодноразово наголошував, що проблема повинна вирішуватися цивілізовано. Адже у районні бюджети виділили кошти на зареєстрованих там дітей. Справа залишалася лише за рішенням самих громад навколо Тернополя. Потрібно було просто укласти угоду з містом про міжбюджетні взаєморозрахунки. Це коли є, наприклад, певна кількість дітей з сусідніх Байківців, які ходять до тернопільського садочка, і в такому разі з бюджету Байківець кошти за цих дітей перераховуються до міського бюджету Тернополя. З усіх громад до цього часу відповідальність за своїх мешканців виявила лише Байківецька, яка уклала відповідну угоду з Тернополем. Інші наразі, через незнання чи небажання, намагаються не помічати проблеми і перекласти її на плечі виключно батьків. Саме ж місто не має іншого виходу, як вводити плату за садочки.

Як забезпечити дитину садком

Але навіть тут місцеве самоврядування Тернополя шукало компроміси, які б вирішили проблему батьків і дітей. 

По-перше, право на садочок без додаткової плати мають ті сім’ї, де хоча б хтось один із батьків має офіційну реєстрацію місця проживання у Тернополі. Це, до речі, практика більшості країн Європи, де, як правило, при проживанні в місті більше місяця часу - потрібно реєструватися у місцевому муніципалітеті, щоб отримати якісні послуги. Тобто, якщо батьки дійсно дбають про дітей, то потрібно реєструватися.  

По-друге, право на садочок мають усі працівники комунальних підприємств та тих, які працюють у комунальній сфері. Там, до речі, суттєво бракує персоналу і відкрито чимало вакансій. 

По-третє, право на садочок мають ті підприємці, чиї підприємства офіційно зареєстровані у Тернополі, сплачують тут податки. Також право на садочок без додаткових оплат мають діти учасників АТО. 

Залишається також відкритим і цілком можливим варіант, коли укладено угоди про міжбюджетні розрахунки, або ж, коли в рамках децентралізації, якась із громад приєднається до Тернополя і в такий спосіб стане частиною міста. 

Децентралізація приносить не лише додаткові фінансові переваги, але й потребу впорядковувати рух коштів, вміння їх розумно використовувати. Взагалі ж, якщо хочемо жити «як у Європі», маємо вчитися робити все правильно, в тому числі відповідально ставитися до заходів, спрямованих на облік якості та кількості послуг місцевого самоврядування, яке неможливе без реального обліку населення через офіційну реєстрацію.

Петро Семик


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі