Етногалерея родини Демкур «Спадок» підтримала проект «Українські амазонки»

Опубліковано:
22 Травня, 2018

Близько тисячі гостей прийшли 14 травня до Мистецького арсеналу у Києві, щоб взяти участь у дипломатичному прийомі «Українські амазонки». У заході взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі, Міністр культури України Євген Нищук, Міністр інформаційної політики України Юрій Стець, перший заступник Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, начальник Управління публічної дипломатії Міністерства закордонних справ Анатолій Соловей, державний секретар МІП Артем Біденко, міжнародні дипломати, представники органів державної влади та громадськості. Акредитувалося майже 150 представників ЗМІ, а також спеціально прилетіли представники діаспори з Ізраїлю та ОАЕ.

null

 

null

 

null

Цього дня на подіум вийшли військові, медики, журналісти, волонтери, які змінили звичні камуфляж та берці на вишиванки та підбори. Частина дівчат – герої України, за плечима яких бої та сотні врятованих життів. Деякі красуні розповіли, що вперше за чотири роки війни взули туфлі. Організаторами заходу стали Міністерство інформаційної політики України разом з ГО «Всесвітній день вишиванки». До його проведення активно долучилася етногалерея родини Демкур «Спадок». Захід «Українські амазонки» спрямований на збереження традиції, популяризацію української вишиванки як складової української  ідентичності. Моделі на подіумі продемонстрували сучасні етносукні з мотивами вишиванки від відомих українських дизайнерів. 

null

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у своєму вітальному слові наголосила на важливій ролі жінок у захисті територіальної цілісності і суверенітету України. Вона подякувала ініціаторам заходу за повагу до збереження українських традицій і зазначила, що вишиванка традиційно була для українських жінок оберегом, у найважчі моменти історії допомагала українкам зберегти ідентичність, жіночність, гідність. Високоповажна гостя підкреслила, що жінки-воїни ЗСУ продовжують славну традицію і історичний приклад українського жіноцтва, що брали участь у визвольному русі, в УПА, в патріотичних рухах і організаціях. 

null

 

null

Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу майже 25 000 жінок-військовослужбовців, серед них близько 3 тисячі жінок-офіцерів. 

null

«Цей захід – наша данина пошани жінкам, які в нелегкий для країни час їдуть на передову і на рівні з чоловіками беруть активну участь у протистоянні з агресором. Наша спроба відволікти їх від жахів війни. Бо хоч вони взяли на себе нелегку ношу захисниць Батьківщини, вони залишаються прекрасними самобутніми українками», – зазначив Міністр інформаційної політики України Юрій Стець.

null

Міністр культури Євген Нищук зазначив, що «дивовижна річ – це не просто показ одягу. Його представляють героїні. Це ті, які на лінії життя і смерті. Вони надзвичайно харизматичні – і одяг на них стає встократ прекраснішим. Той, хто бере зброю, захищаючи свою цілісність – продовжує бути людиною. І цей код крупним планом проявляється у цих орнаментах – знаки, символи, обереги. Цілісність і гармонія, яка свідчить, що ми все подолаємо і переможемо».

null

Як розповіла радник Міністра інформаційної політики Марина Соботюк, вже готові полотна будуть представлені у Мистецькому Арсеналі на урочистостях з нагоди Дня вишиванки, а згодом роботи направлять на постійну експозицію до США.

null

«Ідея проекту виникла ще 3 місяці тому, коли ми захотіли організувати спільно з організаторами Всесвітнього дня вишиванки показ в Мистецькому Арсеналі. Для цього потрібно було створити концепт, наповнення заходу, так і виникла ідея створення полотен. Одним з таких заходів до загального проекту стали «Українські амазонки», де чотири жінки з АТО мали презентувати національні історичні строї, яким понад сто років, і цим показати, що вишиванка – це те, що відрізняє нас у світі», – зазначила Марина Соботюк.

null

 

null

До Дня вишиванки тут представили 40 картин десяти сучасних живописців з усієї України, серед яких картини тернополянки Олесі Гудими, також були показані ексклюзивні колекції старовинного вбрання. 

null

Лілія Болбат – позивний Українська, Ольга Башей – позивний Кроха, Наталя Борисовська – позивний Зелене Яблуко, Дана Ярова – волонтер, позивний Зла Фея з Сокирою, Віталіна Федоренко – позивний Вітамінка, Людмила Дем’яник – позивний Стріла Катруся, Олександра Каладжиєва – позивний Сонце та інші виходили цього вечора на подіум у вишуканому автентичному вбрані, а в цей час за їх спинами на екрані показували світлини, де вони без зачісок і макіяжу у військовій формі.

null

 

null

«Відновлення поваги до вишиваного одягу, його різноманіття та різнобарв’я є показовим фактором утвердження України як країни із самобутньою та тисячолітньою історією та культурою, ще одним кроком із оборони України на інформаційному, гуманітарному фронті», – відзначила одна із моделей вечірнього показу вишиванок керівник Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України підполковник Яна Холодна.

null

У кожному регіоні нашої країни вишиванка має інший орнамент, стиль вишивки, крій, та все ж вона споконвіку живе у кожнісінькому куточку України – на Луганщині, Дніпропетровщині, Черкащині, Львівщині, Тернопільщині, Буковині, Київщині, Кіровоградщині, Херсонщині, і навіть у Криму. Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. 

null

Ідейний натхненник проекту і засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк зазначила, що «за 12 років День вишиванки еволюціонував із невеликої студентської акції у глобальну міжнародну платформу позиціювання та іміджування Україні у світі. Тому цього року ми вирішили озвучити вже цілком органічне гасло: «День вишиванки – День України у світі». Адже відзначення вже почались і відбуватимуться ще протягом 2 тижнів у понад 70 країнах світу. Розуміючи, наскільки потужною і дієвою є культура в контексті просування загальнонаціональних інтересів, Всесвітній день вишиванки спільно з Міністерство інформаційної політики України в особі Мар’яни Соботюк і Артема Біденка організували дипломатичне прийняття. Ми поставили перед собою кілька важливих завдань, і, сподіваюся, успішно виконали. Перше – показати спадковість української вишитої сорочки як національного самоідентифікатора. 

null

Тому презентували старовинні строї з усіх регіонів України, в тому числі, – з тимчасово окупованих Луганщини і Донеччини, щоб ще раз звернути уваги українців, дипломатів, представників міжнародних місій на те, що ці землі – споконвіку українські. Старовинні строї та сучасні реконструкції надали Етногалерея «Спадок» родини Демкур спільно з командою Тараса та Ірини Демкур, Наталії Волощук і Тетяни Фарини, а також Дарії Стасюк, Діани новак і Оксани Рушінець.

null

Друге – інший часовий вимір спадковості – це сучасність. І в цьому контексті ми презентували сучасних етнодизайнерів, зокрема Центр дослідження та відродження Волині, «Отаман Мрії», дизайн-студія «Svitlo», дизайн-студія Оксани Полонець «Волошка», студія «Гойра», «Два кольори Foberini» Теліженко. Творча майстерня «Kleynod» – українські годинники. Показ їх одягу – це ще й презентація сучасної української легкої промисловості. Нам важливо сьогодні розповідати світу, що українська нація – не просто самобутня, старовинна, унікальна, що Україна – потужна держава з необмеженими економічними можливостями, надійний союзник, партнер для інвестицій; що ми не здаємось. Третє – і ніколи не здамось. Для себе особисто я це ще раз зрозуміла, коли запросили взяти участь в показі сучасних дизайнерів не звичайних моделей, а жінок-військових – ветеранок, волонтерок, військових лікарок та журналісток – «Українських Амазонок». Вся сила і краса цього світу – в них самих. Вони ось уже 4 рік захищають нашу країну на Сході. Вони вольові і безстрашні. І разом з тим – кожна з них – тендітна жінка. Сьогодні вкрай важливо, щоб представники інших держав та міжнародних місій бачили цих жінок, чули про війну з перших вуст. 

null

 

null

Естетичного смаку заходу додали 3Д-інсталяції петриківського та симчаківського розпису, а також виставка живопису «40 відтінків ЕТНО» за участі Анатолія Фурлета, Юрія Пітчука, Марти Пітчука, Олі Гайдамаки, Олі Рондяк, Родина Федин, Олесі Гудими, Олега Шупляка, Анни Діденко та інших».

null

Відома українська дизайнерка та учасниця проекту Олеся Теліженко додала, що дипломатичний прийом у вишиванках в Мистецькому Арсеналі за участю Українських амазонок і українських етно-брендів став неймовірно енергетичним днем!!! «Нас таких різних об’єднала вишиванка, а отже – Україна!! Ми всі разом сотворили єдине, могутнє захоплююче, змістовне і енергетичне дійство. Нам це вдалося, а отже вдасться і розбудувати нашу країну!! Разом – ми єдині!! Разом – ми сила!! З такими людьми Україна стане могутньою і квітучою!!!», – зазначила Олеся Теліженко.

null

 

null

Віце-презмдент Міжнародної торгової палати, меценат і підприємець Тарас Демкура, сказав, що для його команди було великою честю долучитися до такого важливого та відповідального проекту. «Дякуємо Міністру інформаційної політики Юрію Стецю, засновниці Всесвітнього дня вишиванки Лесі Воронюк, Наталії Волощук, Тетяні Фарині та всім, хто організував захід», – наголосив Тарас Володимирович. (Детальніше на http://demkura.com/). 

null

 

null

ВСЕУКРАЇНСЬКІ ЗМІ про участь СПАДКУ в ПРОЕКТІ:

5 – й канал про Українських AMAZONOK. з ГО «Всесвітній день вишиванки». Особлива увага до колекції автентичного одягу Етногалереї Спадок мовою самих учасників показу – студентів Київських вузів, інтервю з власниками приватної колекції Демкура Тарас про найстарішу і найзнаковішу в колекції вишиту сорочку з тризубцем. 

 
Заключне дефіле всіх Амазонок – учасників етнопоказу сучасних українських брендів, хвилювання, напруга в очах моделей, неймовірний дизайн етносуконь і якийсь заворожуючий внутрішній « азарт» його учасниць. А ще коротка історія кожної з них: скільки врятувала?, скільки на фронті?, волонтерство і нагороди нагороди нагороди….
Міністерство інформаційної політики України

Відеосюжет ТСН про те, як писалися мурали з Українськими Амазонками , їх історії. Надати строї від Етногалереї Спадок – велика честь для Благодійного фонду родини Демкур. Автор ідеї -ГО « Всесвітній день вишиванки», МІП України. 

Відеосюжет НЬЮС ВАН про те, як писалися мурали з Українськими Амазонками , їх історії. Надати строї від Етногалереї Спадок – велика честь для Благодійного фонду родини Демкур представлена МІП України і ГО « Всесвітній день вишиванки». Зі слів авторки -художниці, яка працювала з полотнами один з найскладніших елементів це прикраса дармовіси і білим по білому Решитилівка. 

1+1 про Українських Амазонок і надзвичайно зворушлива історія-інтервю від дівчини з Луганська , яка демонструвала Покутський етнострій від ЕТногалереї “Спадок”. Разом з мамою вони виїхали з окупованих територій ще в 2014 році і тепере облаштовують своє життя в навчанні, роботі. пошуку житля. Дуже світла людина. А також АМАЗОНКА Вікторія, Народний Герой України , яка приїхала на показ з передової і відкривала дефіле в строї від ЕтноСпадку.

Офіційний сюжет від 5-го каналу про Українських Амазонок у вчорашньому випуску. 

 

Вечірній випуск Вікна каналу СТБ про показ в Мистецькому арсеналі . І знову етнострої від ЕтноСпадку привертають увагу запрошених і журналістів.

112 канал у сюжеті Випуску новин (на 21 хвилині) від 14 травня про етнострої ЕтноСпадку під час дійства в Мистецькому Арсеналі . Українські AMAZONKI.

 

Етногалерея родини Демкур «Спадок» з нагоди Всесвітнього дня вишиванки взяла участь у заході «Українські амазонки» на запрошення Міністерства інформаційної політики України та громадської організації «Всесвітній день вишиванки».  

Відеозвіт Дня Вишиванки від Міністерства інформаційної політики України.

 

Міністерство культури України з офіційним фоторепортажем про дипломатичне прийняття до Всесвітнього дня вишиванки в Мистецькому Арсеналі, Київ, 14 травня. Серед фотографій – молоді люди – студенти Київських вишів в укр строях від ЕтноСпадку!  

Телеканал Антена про Етнопоказ і гостей дипломатичного прийняття. 

Українські амазонки дефілювали у дизайнерських вишиванках

До Всесвітнього дня вишиванки «Українські амазонки» презентували національне вбрання

Українські амазонки: учасниці АТО вийшли на подіум у вишиванках

Українські амазонки – з окопів на подіум, або  Всесвітній день вишиванки у країні, яка воює

МІП: «Українські амазонки» презентували національне вбрання до Дня вишиванки

У Мистецькому арсеналі відбувся етнопоказ “Українські амазонки”

“Вишиванка традиційно була для українських жінок оберігом, в найважчі моменти історії допомагала українкам зберегти ідентичність, жіночність, гідність”, – Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко відвідала захід «Українські амазонки»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #Демкура, #етногалерея, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спадок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: