В Теребовлі по особливому відзначили День вишиванок

Також маловідомі факти про вишиванки.

19.05.2018 17:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

В кожнім українськім серці  живе вишиванка! І це твердження ще нікому й ніколи в світі не вдалося спростувати. Вишиванки – це й код долі кожного українця, їх оберіг. Здавен існує абетка вишивання хрестиком, нумерація чисел, позначення днів тижня, місяців, років і ще багато чого. Кожен регіон України має свої стилі, візерунки, гаму  кольорів вишивання, вишиванки є на всі випадки життя та й смерті також. За давніми переказами вважається, що лише та вишиванка діє як оберіг, яку вишили своїми руками кохана, дружина, неня, сестра, дочка, внучка. Зараз є безліч вишиванок зроблених станками, штампованих, як кажуть, то знаймо, що такі вироби несуть нульову енергію, адже в них не вкладена енергія любові близької людини.

В Теребовля День вишиванки відзначили по особливому, ця особливість проявилась у своєрідному флешмобі, коли був створений живий тризуб – герб України на майдані перед будівлею ТРДА. З висоти пташиного польоту(дійсно, на відео видно як пролітають голуби) це дійство за допомогою квадрокоптера зняв на відео теребовлянець Іван Трендовацький. «Живий тризуб» створили 234 людини, а саме, найперше, працівники Теребовлянської РДА, районних установ та організацій, а також військовослужбовці-контрактники окремої артилерійської бригади ОК «Захід» 44 бригади, які нещодавно повернулися із району проведення операції Об’єднаних сил і які тепер дислокуються в Теребовлі. Тут слід відмітити ініціаторів та ідейних наставників незвичного флешмобу, які із захопленням та енергійно готував його протягом не одного тижня, це заступник голови Теребовлянської РДА Андрій Кундрат і керівник апарату РДА Марія Чех.

Цікаво виступили під час свята студенти Теребовлянського вищого училища культури – студентки продемонстрували дефіле у народних костюмах та потім танцювали народні танці в цьому українському одязі, строї, де все було вишиване – від головних уборів до шкарпеток.

В ході концерту, піснями про величний національний символ – вишиванку, гостей радували артисти народної самодіяльності із Дарахова, Хмелівки, Різдвян, Кобиловолок, Струсова, Буданова, Микулинців, Дружби. Пісню для дітей з вадами слуху у сурдоперекладі виконала учениця Теребовлянського навчально-реабілітаційного центру Наталя Марущак.

Гості свята могли полюбуватися виставкою вишиванок - робіт народних майстрів, де було багато всього – сорочки, вишиті картини, рушники та інше. А будівлю, де працюють районна рада та районна державна адміністрація, прикрасив 50-метровий вишитий рушник, він декілька років тому вишивався вишивальницями з багатьох сіл району.

Голова ТРДА Юрій Ништа привітав всіх учасників свята словами: «Нині особливий день саме тому, що в кожній області, в кожному місті і містечку українці об’єднанні, одягаючи не просто одяг, а одяг-символ! Нас поєднало велике почуття поваги і любові до українських національних традицій, до країни, один до одного".

Після цього голова РДА та голова районної ради Ігор Смільський нагородили грамотами майстрів народних художніх промислів району і свято продовжувалося.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null


Віктор Аверкієв

Фото: Леся Дида


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі