Зруйнований Завалів на Тернопільщині очима австрійців

19.05.2018 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Населені пункти Тернопільщини серйозно постраждали в часи Першої світової війни, на жаль, деякі архітектурні пам’ятки вже не відновити і те як виглядали міста та села сто років тому, можемо побачити лише на фото, які сьогодні знаходяться в фондах Австрійського державного архіву (Österreichisches Staatsarchiv).

Читайте також

Чортків 1926 року очима варшавського фотографа
Про єзуїтський конвікт в Тернополі в ХІХ столітті
Кременець на листівках до 1917 року

До вашої уваги світлини, які було зроблено в роки Першої світової війни на території села Завалів Підгаєцького району Тернопільської області. Представлені кадри датовані 1915 роком.

Відомо, що в роки війни тут відбулись важливі історичні події для історії українського війська. А саме, наприкінці червня 1915 р. Січові Стрільці дійшли до Золотої Липи і стали під Заваловом. Два куріні стояли в лісах, біля Панович і Маркови, майже два місяці. Це описав д-р Осип Назарук у книжечці "УСС над Золотою Липою". 27 серпня 1915 р. в бою під Заваловом загинув геройською смертю чотар Іван Балюк, молодий письменник, один з ідейних провідників стрілецтва. Після переможного бою під Заваловом, 28 серпня, стрільці рушили на схід.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото:  Österreichisches Staatsarchiv


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі