Аграрна Тернопільщина: «світла» і «темна» сторони соняшника

Опубліковано:
19 Травня, 2018

У соняшника є світла і темна сторона. З одного боку, одна з найприбутковіших сільськогосподарських культур,за експортом соняшникової олії Україна в Європі посідає перше місце. А здругої сторони вона дуже виснажує грунт. Найбільші посіви соняшнику на Тернопільщині припадають на агрохолдинги  « Мрія» та  «Агропродсервіс» та інші агрофірми та агрокомпанії, де земельний банк нараховує від 4 до 7 тис га  . Дбаємо про рідну земельку?

 Під урожай 2017 року соняшником в Україні було засіяно 6 млн. га. То цього року обсяг посівів  під цю технічну і олійну культуру  істотно зменшився  до 5,2 млн. га. На Тернопільщині аграрії та великі  фермерські господарства замість прогнозованих 66 тис. га посіяли 63 тис. га. Земельна різниця пішла під  цукровий буряк, якщо торік було посіяно  30 тис. га, то сьогоріч насіння цукристих заробили в добре вироблений грунт на 33  тис га солодких коренів. Збільшилися  посіви жита, а істотно зменшено через порушення  агростроків і посуху, посіви ярої пшениці до 40 відсотків.  В  кінці квітня через аномальну спеку та суховії в грунті вже не вистачило вологи.

– Нинішня посівна видалася дуже непередбачуваною І всі технологічні операції довелося міняти « на льоту»,- каже відомий фермер, заслужений працівник сільського господарства України, депутат Тернопільської обласної ради, агроном за фахом Юрій Березовський.

Ярослав Бачинський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #соняшник, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: