«Верховна Рада п’яти скликань не могла затвердити цей документ», – Микола Люшняк про прийнятий закон щодо трансплантації

Опубліковано:
18 Травня, 2018

Цього закону українська медицина потребувала вже багато років – 17 травня Верховна Рада України проголосувала за законопроект, який дозволятиме трансплантувати органи.

Відтак у нашій країні вже через рік впроваджуватиметься система трансплантології. Крім того, законопроектом передбачено й створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Як пояснив народний депутат з Тернопільщини від БПП Микола Люшняк, прийняття цього закону допоможе рятувати українські життя та скоротить витрати на лікування:

– Проголосований закон є надзвичайно прогресивним. Наша країна потребувала його вже багато років. Верховна Рада п’яти скликань не могла прийняти цей законопроект. Останні зміни приймалися ще в 1999 році. Варто зауважити, що впродовж останніх років наша держава виділяла мільярди гривень на трансплантацію, яку проводили закордоном. Зокрема, у 2017 році з держбюджету виділили більше 500 мільйонів гривень. Тепер ж прийняті зміни дадуть можливість акумулювати ці кошти та спрямувати їх на вирішення інших нагальних проблем. Також прийняття закону збереже значно більше українських життів. Якщо подивитися на досвід найближчих країн-сусідів, то в Білорусі після прийняття подібного закону смертність хворих, які потребували трансплантації, скоротилася у 40 разів. Іншим позитивним моментом для людей стане й те, що затрати на лікування кожного хворого скоротяться у рази, а українські медики зможуть покращити свій професійний рівень, – зауважив Микола Люшняк.

Прийнятим законопроектом передбачено, що трансплантація буде безкоштовною. Винятком стане пересадка гемопоетичних стовбурових клітин. Також документ вносить поняття «презумпції незгоди»: вилучення органу для трансплантації можливе лише у разі письмової згоди, яку повнолітня дієздатна людина надає при житті. Цю згоду реєструватимуть у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації, а відомості про неї відображатимуться у паспорті, або у водійських правах.

До слова, за законопроект «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстраційний номер 2386-а-1) проголосувало 255 народних обранців. У дію він вступить через рік з дня його офіційного оприлюднення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #закон, #люшняк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #орган, #тернопіль, #тернопільські новини, #трансплантація
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: