Етногалерея «Спадок» підтримує Всесвітній день вишиванки

Опубліковано:
14 Травня, 2018

Цього року 17 травня ми вкотре святкуємо Всесвітній день вишиванки. Етногалерея «Спадок», Благодійний фонд родини Демкур ініціює, підтримує та бере участь у міжнародних, всеукраїнських та обласних заходах з відзначення цієї події, презентуючи культурну спадщину Тернопільщини.

null

Прес-анонс заходів:

17 травня 2018 року

9.00 – Акція «Народжені у вишиванках» на Тернопільщині. Передача вишиваночок для новонароджених в день чи переддень свята в пологових будинках Тернопільської області і міста Тернопіль. Ініціатива громадської організації «Всесвітній день вишиванки» була підтримана Тернопільською обласною радою, місцевими органами самоврядування у партнерстві з Етногалереєю «Спадок» і вперше буде проведена на Тернопільщині. Акція «Народжені у вишиванках» розширила свою географію і відбудеться також у Канаді, Туреччині, Австралії, Сербії, Таїланді.

null

 

null

13 травня О 14.00 в Етногалереї «Спадок» відбулася презентація проекту «Відродження борщівської сорочки», організованої майстринями Школи Борщівської народної сорочки. Дрес-код заходу – вишита сорочка.

Було привідкрито завісу і продемонстровано декілька готових полотен вишитих саме давніми борщівськими техніками, а деякі з них – і чорною вовною. Верхоплут, колодки, кафасор, «битим» знову ожили на полотні руками сучасних українських Жінок-Берегинь! За основу взято схеми деталей борщівських сорочок Борщівського обласного краєзнавчого музею із книги Людмили та Олексія Покусінських “Борщівська народна сорочка”, які дослідили та відтворили самі ж автори.

null

14 травня

Дипломатичне прийняття з нагоди Всесвітнього дня вишиванки.

До Всесвітнього дня вишиванки Етногалерея приватної колекції родини Демкур «Спадок» запрошена Міністерством інформаційної політики України та громадською організацією «Всесвітній день вишиванки» до участі у дипломатичному прийомі з нагоди Всесвітнього дня вишиванки «Українські амазонки» з презентаціями сучасного і автентичного національного вбрання жінками-військовослужбовцями. Нами будуть представлені регіональні однострої з повною колекцією прикрас, самобутніх головних уборів крайок, плахт, фартухів, і звичайно ж вишитих сорочок – з Борщівщини (один весільний і одинкласичний строї для чоловіків і жінок Західного Поділля), Полтавщини, Київщини, Чернігівщини, Верховини, Покуття, Заставнівська колекція буде представлена під час огляду-фотосесії старовинних строїв з колекцій традиційного вбрання всіх регіонів України, яким близько 100 років. м. Київ. Мистецький арсенал.

null

Організатори Всесвітнього дня вишиванки давно хотіли втілити у життя такий задум – показати сучасних українських військових жінок в українських строях, щоб ще раз всім нагадати три речі – війна не закінчена, українська жінка – завжди прекрасна, українські вишиті сорочки носили на всій території сучасної України, в тому числі – і на тимчасово окупованих територіях (і це означає, що там споконвіку жили українці). Отже, «Українські амазонки» – це фотопроект і згодом серія муралів, які створить всесвітньовідомий художник-мураліст, з яким вже колись щастило попрацювати, Гвідо Ван Хелтен. Натхненник цієї міжнародної ініціативи Леся Воронюк.

Українські Амазонки – це спільний проект Міністерства інформаційної політики України, Мар’яни Соботюк, Артема Біденка, ГО «Всесвітній день вишиванки» та етногалереї «Спадок» родини Демкур.

null

3-31 травня – оцифровані взірці борщівських вишиванок з колекції етногалереї «Спадок» стали частиною візуального проекту «Звідки Твоя». Мета: графічно продемонструвати багатство та різноманіття українських вишитих сорочок з різних регіонів держави. Усі використані фрагменти орнаментів відфотографовано з старовинних автентичних сорочок. Спільно з Київським метрополітеном та Міністерством інформаційної політики.

null

3 травня – фахова екскурсія і фотосесія в «Спадку» для представників більш як 20 засобів масової інформації, прес-служб, інтернет-видань, радіо Тернопільщини.

null

Травень – Етногалерея «Спадок» численні тематичні екскурсії для школярів та гостей міста.

null

Якщо Ви хочете приєднатись до міжнародного святкування, то корисно знати також про те, що ГО «Всесвітній день вишиванки» спільно з Державною прикордонною службою України буде реалізовано 17 травня добову інформаційну кампанію «День вишиванки – День України у світі». На пунктах пропуску та в аеропортах всім, хто в’їжджає та виїжджає, будуть роздані буклети про свято. Спільно з українськими годинниками «Клейнод» буде здійснено он-лайн проект у Фейсбуці «День вишиванки – час України», мета якого – показати якомога більше включень з різних країн світу, де відзначають свято. Детальніше заохочуйте приєднуватись до акції всіх українців світу.

Друзі, запрошуємо Вас до участі у спецпроекті! До Дня вишиванки «Голос Америки» готує спецпроект – «Українські вишиванки захоплюють світ». Давайте зберемо максимальну кількість фотографій УКРАЇНЦІВ та ВСІХ ДРУЗІВ УКРАЇНИ з різних куточків планети У ВИШИВАНКАХ – і створимо яскраве слайд-шоу до Дня вишиванки (17 травня, 2018). Залишайте свої фото у вишиванках з позначкою міста та країни під цим постом у коментарях з хештегом #ВишиванкиЗахоплюютьСвіт (фото збираємо до 15 травня). Розповідайте про спецпроект друзям!

Ну і , звичайно офіційне промо від організаторів свята можна скачати і подивитись ось тут:

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #Демкура, #етногалерея, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спадок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: