Україну заполонили смертоносні комарі: як захиститися

Опубліковано:
14 Травня, 2018

Чим можна заразитися від укусу, здавалося б, досить безневинного крихітного комахи. Але, як виявилося, укус комара може привести до серйозних наслідків і навіть смерті.

Так, в Україні поширено 5 хвороб:

Дирофіляріоз

В Україні зафіксовано випадок зараження людей дирофіляріозом, який переносять ці маленькі комахи.

У Харкові за допомогою до медиків спочатку звернулася жінка зі скаргами на наявність пухлини в області грудної клітини. В ході хірургічного втручання і лабораторного дообстеження лікарі поставили відповідний діагноз.

Саме цю хворобу діагностували у харків’янки. Це паразит, яким можна заразитися через укуси комах, в основному комарів. Джерелом інфекції є хворі собаки, кішки і інші хижаки.

Через укус личинки паразита потрапляють в тіло людини, а потім повільно ростуть, досягаючи розмірів до 30 сантиметрів.

Бореліоз (хвороба Лайма)

Хвороба Лайма викликається бактерією Borrelia burgdorferi і передається через укус заразних кліщів, але нерідко – і комарів. Симптоми: зазвичай лихоманка, головяна біль, втома і особлива шкірний висип – мігруюча еритема.

Якщо на початкових стадіях не лікувати бореліоз, то він може закінчитися враженням суглобів і шкіри, а потім артрит і остеопороз.

Лімфатичний філяріатоз

При цій інфекції в людський організм потрапляють яйця глистів – нематоди філярії. Потрапляючи в кров, вони можуть потрапити практично в будь-який орган і осісти там: в оці, шкірі та інших місцях. А в лімфатичних виросли паразити здатні створювати тромби, закупорюючи судини. Хвороба може призвести до тяжких наслідків і навіть смерті. Також ця недуга може викликати слонячу хворобу.

Туляремія

Це бактеріальне захворювання, яке протікає з підвищенням температури тіла, ознобом, головним болем, запамороченням, слабкістю, нездужанням в литках, відсутність апетиту, зниження тиску і пульсу і іншими симптомами.

Також можливі сильні виразки, гангрени, абсценни і висип, пневмонія, перитоніт, перикардит, менінгоенцефаліт.

Алергія

Зі слиною комара в організм потрапляють чужорідні білки, які здатні викликати алергію у людей, особливо у тих, хто має до неї схильність.

Якщо пухир сильно розпух і свербить – це легка форма.

Якщо починається кропив’янка – або екзема, – ситуація складніша.

У хворих на бронхіальну астму може початися напад задухи. Особливо, якщо укусів було багато.

Як же себе захистити:

Комарі дуже чутливі до запахів, а особливо їх лякають аромати анісу, базиліка, евкаліпта.
Саме листя цих рослин можна дрібно нарізати і розтерти по відкритих ділянках шкіри, це гарантовано врятує вас від комарів. Або ж можна знайти ефірні масла цих рослин, розмішати їх з водою і також намазати на шкіру.

Якщо ви хочете врятувати кімнату від комарів, то можна просто поставити кілька гілок свіжої бузини. Їх аромат гарантовано віджене шкідників.

Якщо ви на природі, то в цьому випадку можна просто кинути кілька гілок ялівцю в багаття, його запах вас врятує від непроханих гостей.

А кедрова олія врятує вас не тільки від комарів, але і від мух, тарганів і подібних комах.

Жоден комар не доторкнеться до вашого лиця, якщо вмиватися відваром з коріння полину. Щоб його приготувати, потрібно дрібно порубати коріння, і варити їх хвилин 20-30 і потім протерти їм шкіру. Це врятує будь-яку ділянку вашого тіла.
Якщо рідина вашого електричного фумігатора вже майже закінчилася, то не варто поспішати купувати новий. Порожню бульбашку можна наповнити екстрактом евкаліпта, це не гірше магазинних рідин врятує вас від комарів.

Якщо вам потрібно позбавити дуже велике приміщення від комарів, то можна просто використовувати пальник і камфору або валер’янку. Випари від них проженуть усіх комах куди подалі.

Українців всюди чатує небезпека. Випадки зараження хворобою Лайма через укуси кліщів неухильно зростає щодня і статистика просто жахає. Лікарі дали кілька порад, які можуть допомогти врятувати своє життя і життя ваших близьких.

Експерти попереджають, що шанси заразитися небезпечною недугою чималі, адже блізько 20% цих членистоногих є переносниками Лайма. Разом з тим, як відзначають фахівці, українці в цілому налаштовані легковажно і нехтують правилами безпеки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #комар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #смерть, #тернопіль, #тернопільські новини, #хвороба
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: