В’ячеслав Перч: «Прокурори житла не отримали на відміну від наших колег із правоохоронних органів»

09.05.2018 13:43   Джерело: Номер один
Опубліковано : Новини Тернопілля

Минуло майже два роки з моменту, як Тернопільська обласна прокуратура отримала нового керівника – В’ячеслава Перча. Генпрокурор Юрій Луценко особисто представив свого намісника краянам та одразу «нарізав» чимало завдань, які пан Перч повинен виконати у новому статусі. В’ячеслав Орестович  попри те, що займає одну із ключових посад області,  рідко з’являється на екранах чи шпальтах газет, - пише Номер один. Та нам вдалося поспілкуватися з паном Перчем та ексклюзивно  довідатись про перебіг найгучніших проваджень і не тільки…

 «Єдине, що стабільно динамічне, – це плітки»

– Коли ми спілкувалися з Вами після призначення на посаду, то говорили, що окрім робочого кабінету, нічого не бачите. Зараз вільного часу побільшало? Знаю, що Ви займаєтеся фотографією. Можливо, маєте вже колекцію світлин Тернополя?

– Тепер я бачу трішки більше (сміється,- авт.). Часу на фотографію не вистачає, але так, маю кілька світлин Тернопільського озера.

—  Що змінили в кабінеті за два роки?

—  Можливо, щось змінилося. Та візуально, мабуть, нічого.  

— До речі, знаю, що Ви орендуєте квартиру в Тернополі. Службове житло, приміром, керівництво міста не пропонувало?

— На відміну від наших колег, уже майже два роки я і заступники прокурора області  орендуємо квартири. На жаль, жоден прокурор житла не отримав.

— На відміну від кого?

— На відміну від інших наших колег у правоохоронних органах. Більшість із них отримали житло. Дехто – у минулому році, дехто – в цьому.

— Які у Вас стосунки з Сергієм Надалом? Часто заходить на прийом?

— Міська рада – це територіальна юрисдикція Тернопільської місцевої прокуратури, а не прокуратури області. Відтак Сергію Надалу немає необхідності заходити до мене на прийом.

— Чи комфортно Вам працювати із заступниками? Пліткують, що один із них бачить себе у Вашому кріслі.

— Розумієте, по суті Тернопіль – досить спокійне місто. Єдине, що стабільно динамічне, – це плітки. Іноді про тебе таке говорять, що думаєш: «Добре, що не останній про це дізнаюся».

— Що з найцікавішого чули про себе? Мабуть, пліткували про звільнення не один раз.

— Та багато різного. Про звільнення взагалі мовчу. Ви ж розумієте, що там, де йдеться про порушення закону, присутні дві сторони: одна, яка порушила, та друга – потерпіла. І в який би бік не приймали законне рішення, для когось воно все одно буде неправильним. Тому завжди будуть незадоволені.

— Чому Вас немає у соціальних мережах?

—  Якщо потрібна інформація, то вона є у публічному доступі на офіційних сайтах прокуратури області, Генеральної прокуратури України, в офіційних виданнях. А якщо з іншою метою, то я вже з цього виріс. Вся необхідна інформація й так потрапляє до нас.   

– У вересні 2017 року в приміщенні Тернопільської обласної прокуратури та поліції посеред білого дня з обшуками увірвалися київські «гості». Хлопці у камуфляжі та масках вилучали документи та техніку. Що це було? Чи пов’язана ця подія з екс-прокурором Олегом Рекушем? Чи повернули майно?

– Дійсно, 19 вересня в приміщенні прокуратури Тернопільської області проводились слідчі дії працівниками Генеральної інспекції Генеральної прокуратури України, які були санкціоновані ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва. Вказані слідчі дії проведено в межах кримінального провадження, розслідуваного Генеральною інспекцією, тому ми не маємо права розголошувати дані досудового розслідування. Із цим питанням доцільно звертатися до Генеральної інспекції Генеральної прокуратури України.

– Тобто майна поки що не повернули? Правильно?

– Так.

«Якщо реально засудити особу за економічний чи корупційний злочин, то державі доведеться її утримувати за кошти платників податків»

— Бачу, вікна Вашого кабінету виходять на центральний вхід у мерію. Мабуть, часто мимоволі стаєте свідком регулярних сутичок та протестів під час сесій. Намагаєтеся вникати у конфлікти? Якщо громада, приміром, не довіряє поліції і хоче звернутися у прокуратуру, чим Ви можете допомогти? Куди звертатися?

— Ми втручаємося тільки в те, що може нанести шкоду державі. Якщо йдеться про недержавний інтерес, то, на жаль, тут наші повноваження обмежені. Звичайно, за інерцією, люди приходять до нас і з такими питаннями. Ми максимально намагаємось допомагати: консультуємо, як писати заяви, позов тощо. Та за межі своєї компетенції вийти не можемо. Тому долучаємо інші контролюючі органи, щоби допомогти людині.

— Яка, на Вашу думку, різниця між псевдогромадськими активістами та кримінальними авторитетами у світлі останніх кримінальних проваджень?

—  Різниці між вчиненням злочину активістом, кримінальним авторитетом чи іншою особою немає. Відповідальність за скоєння злочину повинна нести будь-яка особа, котра його вчинила.

— Згідно з декларацією, Ви отримуєте більше, ніж колега «по цеху» Олександр Богомол. До Вас не дотягує за офіційними статками навіть голова ОДА Степан Барна. Плюс до всього ще й пенсія… Деякі місцеві медіа Вас уже «охрестили» мільйонером у погонах. Чи є «офіційними» ці гроші?

— Усі задекларовані мною доходи (заробітна плата та пенсія), звичайно, є офіційними. З моїм майже 40-річним трудовим стажем роботи це не повинно викликати подиву. Особи, з якими Ви порівнюєте мої доходи, досягнувши мого віку та пропрацювавши стільки десятків років, отримуватимуть не менше, а то й більше. А взагалі, хто визначив цей мірник? Мене не цікавлять доходи інших, крім тих, які отримані злочинним шляхом.

– Яка зараз ситуація щодо службової перевірки з приводу кривавої перестрілки на Борщівщині?

— Справа – в суді. Все, що можу сказати.

— Прокуратура часто анонсує, що впіймала чергового хабарника. Та мало говорить про те, хто реально поніс відповідальність, сівши за грати. Є такі? Скільки хабарників за останній період обійшлися штрафами?

— Як на мене, дуже розумно передбачити у таких випадках покарання у вигляді штрафу. Давайте проаналізуємо. Якщо реально засудити особу за економічний чи корупційний злочин, то державі доведеться його утримувати за кошти платників податків. Тому, оплативши штраф, країна отримує певний зиск. Тут слід врахувати, що на кожне провадження (підготовка, розгляд у суді тощо) ми теж витрачаємо як фінансові, так і людські ресурси.

— Справа «Станька – Іваненка – адвоката». Мушу запитати, бо вона постійно на слуху. Озвучувалось ними, що це затримання – політичне замовлення, що за ним стоять люди і з мерії, і з поліції. Скільки в цих словах правди?

— Реєстрацію вказаного провадження здійснено виключно за скаргою потерпілої особи, права якої порушено внаслідок незаконних дій псевдогромадських активістів Станька Олексія, Іваненка Михайла та адвоката Бутенка Андрія, які не спрямували своєї діяльності на захист і відстоювання прав та інтересів громадян, а з метою власного збагачення незаконно вимагали та отримували кошти, що було озвучено та відображено 1 лютого 2018 року під час брифінгу заступника прокурора області Мукана.  Слід зазначити, що інкримінована вказаним особам стаття ст.189 КК України – вимагання – є злочином загальнокримінальної спрямованості. А тому стверджувати, що вказане кримінальне провадження є політичним замовленням, безпідставно. Якщо говорити про політику, то це напрям діяльності тієї чи іншої політичної партії у певний період. Однак до дій вказаних осіб можна застосувати термін «брудна політика» або нечесні та незаконні методи досягнення мети. 

Задовольнили позовів прокурорів на суму понад 203 млн. грн.

 — Які у Вас стосунки з поліцією та СБУ області? Подейкують, що між прокуратурою та цими структурами пробігла «чорна кішка»?

— Можу Вас запевнити, що жодних конфліктів між прокуратурою та іншими правоохоронними органами немає. Існують робочі відносини, регламентовані Законом України «Про прокуратуру», кримінальним процесуальним та іншим законодавством. Нещодавно, приміром, усі керівники силових відомств збиралися у прокуратурі області на спільну нараду з питань боротьби зі злочинністю, на якій ми узгодили ряд спільних заходів з метою підвищення ефективності роботи. Однак результат залежить не тільки від прокуратури, а від злагодженої роботи всіх правоохоронних органів та їхнього вкладу в забезпечення законності та протидії злочинності в області. 

— Справа щодо розкрадання державних коштів на ремонтах у Тернополі, зокрема щодо ремонту площі поруч пам’ятника Бандері. Яка ситуація зараз? Коли суд? Бачу, що прокуратура почала повертати арештоване майно. Справа розвалюється?

— Дійсно, триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за такими фактами, деталі якого озвучувати зарано. Хочу лише зазначити, що майно у кримінальному провадженні не арештовувалося, а тому не могло повертатися.  Під час досудового розслідування ухвалою слідчого судді накладено арешт лише на тимчасово вилучені речі під час обшуків, а це 8 печаток та 2 ноутбуки. Після проведення усіх слідчих дій із вказаними речовими доказами вони, згідно з ухвалою слідчого судді, повернуті власникам. Тому, як Ви зрозуміли, висновки про «розвал» справи є перебільшенням.

—  Щодо нападу на екс-депутата Ігоря Турського. Днями Богомол заявив, що варто запитати у прокуратури, яка ситуація, мовляв, ви здійснюєте процесуальне керівництво. Кажуть, що нападник переховується, відповідно ігнорує рішення суду про примусове його доставлення у Тернопіль. Це правда?

—  Хочу наголосити, що прокуратура та органи поліції області працюють злагоджено задля досягнення єдиної мети – дотримання законності в регіоні. Ви прив’язуєте заяву Олександра Миколайовича до конкретної дати його брифінгу, однак досудове розслідування у кримінальному провадженні триває та вживаються усі заходи до його результативного завершення. Особу нападника встановлено, ним виявився житель Дніпропетровської області, якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.296 КК України. Надалі слідчим суддею, у зв’язку з неодноразовою неявкою підозрюваного на судове засідання, надано дозвіл на його затримання для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. На даний час досудове розслідування зупинено у зв’язку з переховуванням підозрюваного та оголошено його розшук, який здійснюється працівниками поліції. 

— Що корисного прокуратура зробила для Тернопільщини у сфері представництва, процесуального керівництва? Які результати у роботі за останній період?

— Торік судами задоволено позовів прокурорів на суму понад 203 млн. грн. та забезпечено реальне виконання на 174 млн. гривень.  З початку цього року відкрито провадження за позовами прокурорів на суму близько 7 млн. грн., виконано рішень судів на понад 15 млн. гривень, що більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як приклад, у зв’язку з тривалою несплатою орендної плати за землю суб’єктом господарювання на захист інтересів держави, до господарського суду пред’явлено позов про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки площею 82,62 га, нормативно-грошова оцінка якої на даний час становить понад 200 млн. гривень. По даній справі триває судовий розгляд. Упродовж 2017 року прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у понад 20-ти тисячах кримінальних проваджень, що розслідувались органами поліції, у тому числі з минулих років.

У 8114 кримінальних провадженнях досудове розслідування закінчено, що становить 39% від розслідуваних.

Із них 2456 направлено до суду з обвинувальними актами, в тому числі з угодами про примирення та про визнання винуватості, 37 – із клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру та клопотаннями про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Торік до суду з угодами про примирення та про визнання винуватості направлено 264 кримінальних проваджень, що становить 10,7% від направлених до суду обвинувальних актів. З числа скерованих до суду обвинувальних актів  – 14 про корупційні правопорушення, 34 – вчинені у бюджетній системі, 4 – у складі організованих злочинних угруповань та 5 – у сфері земельних відносин.

Судами області за участі прокурорів розглянуто за минулий рік із постановленням рішень понад 2 тисячі кримінальних проваджень. Цьогоріч скеровано до суду 655 обвинувальних актів або більш ніж третину від усіх закінчених. Із них 83 (12%) з угодами про визнання винуватості або примирення. З числа скерованих до суду обвинувальних актів – 18 про корупційні правопорушення, 10 – вчинені у бюджетній системі, 2 – у складі організованих груп та 3 – у сфері земельних відносин, 6 – у сфері лісокористування. Проведена робота є результативнішою, ніж за аналогічний період минулого року, тобто тенденції з кожним роком покращуються.

«На такій посаді неможливо бути добрим для всіх»

— Ліси області… На початках Ви ставили їх у пріоритет. Розкажіть, чи є зрушення, приміром, щодо розкрадання лісу на Бережанщині?

—  Ця тема залишається у пріоритеті, прокуратурою області вживаються системні заходи, в тому числі координаційного характеру, щодо протидії незаконній вирубці лісу. Результативність цієї діяльності збільшується. Якщо у 2016 році до суду скеровано 3 обвинувальних акти щодо незаконної вирубки лісу, то у 2017 році – 6 і вже тільки у першому кварталі 2018 року – 4. Окрім того, у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури, за вчинення кримінальних правопорушень у лісовій сфері засуджено двох осіб, відповідно до штрафу в сумі 10 200 грн. та обмеження волі. Серед них і лісник Бережанського районного державного підприємства «Бережанирайагроліс», яким внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків завдано збитків лісовому фонду на суму майже 80 тисяч гривень. Загалом понад 300 тисяч гривень збитків, заподіяних вчиненням кримінальних правопорушень, повністю відшкодовано. Судові рішення набрали законної сили.

—  «Палац кіно». Знаю, що прокуратура виграла касаційний суд і одне з приміщень «Палацу» мали би повернути до комунальної власності. Яка там ситуація?

—  Позицію прокуратури у цій справі підтримали всі судові інстанції, однак проблеми виникли на стадії виконання рішення, оскільки зазначене нежитлове приміщення відповідачем відчужене іншій особі. Відтак Тернопільською місцевою прокуратурою до Тернопільського міськрайонного суду подано позовну заяву в інтересах держави в особі Тернопільської міської ради про витребування нежитлового приміщення на вул. Франка в особи, за якою на даний час зареєстровано право власності на спірне майно. У зазначеній справі відкрито провадження та вжито заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на вказане нежитлове приміщення. На даний час справа розглядається судом.

—  Вам ще не набриднув Тернопіль? Про повернення до Києва не думаєте?

—  Наказом Генерального прокурора України мене призначено на займану посаду строком на п’ять років і протягом цього періоду я забезпечуватиму виконання органами прокуратури Тернопільської області визначені законодавством функції. На такій посаді неможливо бути добрим для всіх. Завжди  хтось залишається незадоволеним. А загалом Тернопіль – затишне місто для роботи та життя.

Це цікаво!

Упродовж 2017 року прокуратура області скерувала до суду 18 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні злочини. Суди розглянули 12 проваджень щодо 14 осіб, у всіх випадках винесено обвинувальні вироки з призначенням покарання у вигляді штрафу. Із скерованих у 2017 році проваджень лише у двох санкція статті, за якою обвинувачується особа, передбачає реальне позбавлення волі без альтернативи. Зокрема, сільський голова одного з районів обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди у сумі 10 000 гривень та житель одного з районів обвинувачується за пропозицію надати неправомірну вигоду заступнику начальника одного з відділів поліції області. Вказані провадження перебувають на розгляді в суді. Упродовж 2018 року з обвинувальними актами про корупційні злочини до суду уже скеровано 18 проваджень щодо 20 осіб.

У 5-ти провадженнях щодо 7 осіб, з тих, що скеровано до суду в поточному році, обвинуваченим загрожує безальтернативна міра покарання у вигляді позбавлення волі, яку буде відстоювати прокуратура в суді. 

Зокрема, за фактами одержання неправомірної вигоди обвинувачуються двоє сільських голів області, начальник одного з відділів РАЦС, яка одержала неправомірну вигоду за пособництва своєї невістки, та інші.

Тетяна Колеснік


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Номер один  

Коментарі