В перший клас – по-новому: що треба знати батькам про умови зарахування дітей до школи

Опубліковано:
9 Травня, 2018

Конкурси у перший клас відходять у минуле: дітей, які живуть поруч зі школою, мають зараховувати туди насамперед. Якщо залишаться вільні місця – братимуть всіх охочих, щоправда, за результатами жеребкування. Причому часу залишилося не так багато – прийом документів у перші класи завершується 15 червня. Тож що потрібно знати батькам та які документи зібрати, аби віддати цього року дитину до школи, з’ясовував PRESS-ЦЕНТР.

Звичайно, кожна мама чи тато, хочуть, щоб їхнє чадо відвідувало найкращу у місті школу – з поглибленим вивченням окремих предметів та профільним навчанням. Однак навчальні заклади не ґумові, вирішили в Міносвіти, і прийняти усіх охочих не можуть. Тому розробили нові правила прийому до першого класу, які вже вступили у силу. Обіцяють, що сучасна школа хорошого рівня буде тепер за кілька метрів від домівки кожного учня. Всіх вчителів молодших класів відправили на підвищення кваліфікації, а в оснащення навчальних класів обіцяють вкласти гроші.

 

– Нове законодавство передбачає, що протягом наступних п’яти років школи змінять статути і стануть відповідати трьом передбаченим типам навчальних закладів: початковій школі, гімназії (5-9 класи) і ліцею (10-12 класи). Також впроваджуватиметься програма навчання молодшої школи «Нова українська школа», яка стане обов’язковою для усіх незалежно від спеціалізації, – кажуть у Міністерстві освіти. – Головна мета цього проекту – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті.

Але поки це все ще у майбутньому. Наразі пропонуємо детальніше зупинитися на змінах у прийомі до школи, які чекають на батьків «першачків». Головне питання, яке усіх турбує найбільше, це що робити тим, хто, до прикладу, зареєстрований у райцентрі чи селі, а живе і працює у місті, орендуючи квартиру? Не возити ж дитину у село за місцем «прописки»?

– Якщо батьки бажають віддати свою дитину в початкову школу, яка не закріплена за місцем реєстрації – вони можуть зробити це, – пояснюють у Міносвіти. – Необхідно подати заяву на зарахування в обрану школу на вільні місця. Зарахування на вільні місця відбуватиметься за результатами жеребкування. Але в будь-якому разі за ними залишається право на місце у школі за місцем реєстрації, за умови подання до 31 травня відповідної заяви про зарахування до цієї школи.

Простими словами, після скасування всіх конкурсів, на яких перевірялися, по суті, не знання (перевірку яких знань можна проводити для шестирічних малюків), а фінансова спроможність батьків, доступ до початкової школи в престижних ліцеях та гімназіях отримали діти, які живуть поруч, вважають освітяни.

Щодо жеребкування, то його мають провести в один із днів (коли саме – обирає школа) в період з 5 до 10 червня. Воно має бути обов’язково прозорим та публічним, сам процес відбору – випадковий.

Подати документи для зарахування до першого класу (у школу за місцем реєстрації) потрібно до 31 травня. Для цього один з батьків має подати такі документи (копію та оригінал):

– заяву визначеного зразка;
– копію свідоцтва про народження дитини;
– копію або оригінал медичної довідки №086-1/о (містить інформацію про результати медичного огляду та рекомендації щодо занять фізкультурою).
– копію або оригінал висновку ІРЦ або ПЧПК (за наявності).

Заборонено вимагати присутність дитини та інші документи, не вказані у переліку.

Документи, які пред`являють батьки:

Потрібно надати копію документа одного з батьків для підтвердження місця проживання (один із перерахованих нижче):

1. Паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні);

2. Довідка про реєстрацію місця проживання/перебування;

3. Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання/перебування;

4. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

5. Документ, що засвідчує право власності на відповідне житло (свідоцтво про право власності, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі-продажу тощо);

6. Рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, права користування, права власності, права на реєстрацію місця проживання;

7. Документ, що засвідчує право користування житлом (договір оренди тощо), що для цілей цього Порядку підтверджує місце проживання за умови його нотаріального посвідчення або реєстрації відповідно до статті 158 Житлового кодексу УРСР;

8. Довідка про проходження служби у військовій частині;

9. Акт обстеження умов проживання;

10. Акт обстеження матеріально-побутових умов.

Мирослава БЗІКАДЗЕ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #першокласник, #тернопіль, #тернопільські новини, #учень, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: