Комунальне пекло повертається: субсидії почали діяти по-новому

Опубліковано:
2 Травня, 2018

Від 1 травня в Україні почали діяти нові правила призначення та нарахування субсидійдля оплати житлово-комунальних послуг. Для 80-85% отримувачів цієї допомоги перерахунок на наступний опалювальний період зроблять автоматично. Водночас близько 15-20% повинні особисто звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидій. Це стосується тих, хто має щойно куплені предмети розкоші, нові автомобілі, або у складі сімей яких є працездатні особи, що декларують нульові ставки доходу. 

Про це йдеться в повідомленні Міністерства соціальної політики

“Усі, хто потребує допомоги від держави, будуть і далі її отримувати. Більшості громадян субсидії на наступний опалювальний сезон будуть перепризначені автоматично. Звернутися до органів соцзахисту треба лише окремим категоріям громадян, які підпадають під нові критерії, які запроваджені для підчищення адресності субсидій і запобігання поширених зловживань. Приміром, сім’я купила автомобіль віком менше п’ять років. До останнього часу така покупка не була критерієм для призначення чи скасування субсидії. Тепер треба внести це в декларацію і подати до органів соціального захисту нову заяву, – зазначив директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Для переоформлення субсидії потрібно подати два документи – заяву та декларацію про доходи.

“Тим, у кого статки не змінюються, які нічого не купували і в складі сімей немає працездатних осіб, які декларують відсутність доходу, – право на субсидію зберігається автоматично. Їм звертатися до органів соцзахисту не потрібно. Ми захищатимемо і далі тих, хто потребує допомоги. Але держава не буде платити за тих, хто має приховані статки або працює в тіньовому секторі. Це порушення принципів соціальної справедливості”, – сказав Музиченко.  

Доля субсидій буде соціально справедливою – державну допомогу отримуватимуть ті, хто дійсно її потребує. Започаткована кілька років тому ініціатива надання прямої допомоги уразливим верствам населення у вигляді субсидій довела свою ефективність. Втім, з часом вона стала потребувати удосконалення – передусім у бік збільшення адресності.

Урядом було виявилено низки системних проблем з призначенням субсидій. З огляду на це було схвалено рішення про внесення низки змін у програму. Вони скоротять випадки зловживань. Ті, хто справді потребуватиме допомоги, її отримуватимуть і надалі. Натомість люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за кошт платників податків

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #комуналка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #субсидії, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: