Викладачка кафедри фізичного виховання ТНПУ презентувала поетичну збірку (Фото)

На острівцях Василининих долонь – поетичне розкрилля.

01.05.2018 17:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Ловлю себе на думці, що назва нової поетичної збірки тернопільської поетеси Василини Вовчанської «На острівцях долонь» (Терно-граф) підсвідомо асоціюється із словом доля, доленька, доленосний. У збірці ніжна філософська лірика. Це абсолютно жіноча поезія. У ній (за Василем Мисиком) «сплав емоційного та інтелектуального, світ земного щастя і політ фантазії».

Цікава особливість книжки: складається враження-відчуття, що цю людину знаєш давно, довго не спілкувався – і раптом, несподівана зустріч! Ліричний герой – жінка, заглиблена у роздуми і протиріччя, у трепет і щем кохання, – читаю в анотації до збірки. – Це притаманно більшості віршів, що насичені всеосяжною любов’ю до розбурханої життєвої ріки, до прозрінь у пошуках взаємин, осмисленні розчарувань та злетів. На острівцях Василининих долонь «Життя казкове й загадкове», «Сльозина котиться повільно», «В саду розквітла вишенька чарівна», «Роки летять, пливуть як змійка-річка», «Розквітла весна березнево», «Осінній блюз», «Зимова пектораль», «Проникла в душу музика весни», «Літак з Нью-Йорку приземлився вчасно», «Велика музика живе у серці», «Душа жіноча квітне від кохання», «Тужила скрипка у гіркій знемозі», «Надія жевріє на віях»…

- Не кожний день виходять книжки, – каже редактор, письменник Володимир Кравчук,  – збірка напрочуд світла, сподобалась з першого погляду. Особливо – оригінальна назва «На острівцях долонь». Це яскраві приклади канонічного віршування.

У презентації, яка відбулась у приміщенні Тернопільської обласної організації НСПУ під час засідання обласного літературного об’єднання взяли участь письменниці Марія Назар, Галина Шулим, Ольга Атаманчук, Богдана Дурда та інші.

null
 Фото: Валентина Семеняк.

 

null
 Фото: Валентина Семеняк.

 

null
 Фото: Валентина Семеняк.

 

null
 Фото: Валентина Семеняк.

 

null
 Фото: Валентина Семеняк.

До слова. Василина Вовчанська – вчитель вищої категорії, викладач кафедри теоретичних основ і методики фізичного виховання ТНПУ ім. В. Гнатюка. Вона авторка багатьох наукових статей та навчально-методичних посібників. І раптом – поетичне розкрилля. Одна за одною виходять збірки «Фестини», «Кохайте жінку», «Сонячний дзвіночок». Її вірші можна  прочитати у журналі «Освітянин», газеті «Вільне життя», «Наш день», в українсько-канадському літературно-художньому альманасі «Крила» та  «Подільська толока» (альманах літераторів Тернопілля). Поетичний світ Василини Вовчанської, яка родом із Закарпаття, промениться романтично-крилатими рядками, які, насправді, неможливо вмістити на острівцях будь-яких долонь: він безмежний і щирий, як сама душа поетеси.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі