Позиція «Правого сектору» щодо ініціативи влади зі створення Української Помісної Православної Церкви

24.04.2018 08:43   Джерело: Правий сектор
Опубліковано : Новини Тернопілля

Інтерв’ю із заступником голови партії "Правий сектор" Василем Лабайчуком.

- Петро Порошенко подав ініціативу щодо створення в державі Української Помісної Православної Церкви, за яку вже проголосувала Верховна Рада України. Також відповідні листи зі зверненням підписали всі єпископи УПЦ КП та УАПЦ. Офіційне звернення направили до Вселенського патріарха Варфоломія із відповідним проханням. На Вашу думку, яка ймовірність згоди патріарха й наскільки затяжним є даний процес?

В. Л. — Ймовірність згоди від Вселенського патріарха, що він благословить цей процес і визнає все-таки в майбутньому збудовану Українську Помісну Православну Церкву є 50:50 %. Є два варіанти відповіді на це звернення: так або ні, але сам факт підняття цього дискурсу в нашому суспільстві, сам факт підняття цієї теми церковного будівництва вже дає позитивні плоди. Українці-християни будуть більше цікавитися цією темою та вивчати її, відповідно й вести боротьбу за створення такої Церкви. Зроблю анонс, "Правий сектор" зі своєї сторони також готує аналогічне звернення до Вселенського Патріарха й буде просити, щоби це звернення підписали наші союзники з націоналістичного табору.

Якщо ви ще не вирішили для себе, як оцінювати цей хід Порошенка — позитивно чи негативно, зважаючи на те, що Порошенко є негативною постаттю в політиці України і ставлення націоналістів до нього є очевидним, то хочу сказати наступне: ця ситуація говорить сама за себе. Гляньте, як на неї реагують усі промосковські сили, які є в нашій державі. Уся ця "п’ята колона" Москви значно активізувалася після поширення інформації про звернення до Вселенського патріарха, тому однозначно цей процес є позитивним. Москва даного процесу боїться, тому нашому суспільству необхідно консолідуватися навколо цього процесу, а націоналістам — щонайперше. До чого й закликаємо. У випадку нашого успіху крах концепції "рускій мір" буде неминучим!

- Чи не є даний хід черговою передвиборчою маніпуляцією Порошенка, задля заспокоєння суспільства і створення видимості проукраїнської діяльності?

В. Л. — Якщо Порошенко дійсно зможе розпочати процес створення Української Помісної Православної Церкви й оперативно довести його до логічного й позитивного завершення (бо все-таки, якщо дана тема була піднята Президентом, то є ймовірність, що існують певні домовленості з Патріархом), то в цьому питанні ім’я Петра Порошенка буде записано в історії в позитивному світлі. Проте, чи врятує це на майбутніх виборчих перегонах? Можливо, і трохи допоможе, але я вважаю, що цієї підтримки буде недостатньо для перемоги.

- Яка ймовірність того, що такий неочікуваний крок від Порошенка є не більш, ніж спроба погасити протестні настрої в суспільстві щодо МП, або забрати собі лаври перемоги над МП, які за правом належать націоналістам (зокрема, і НВР "Правий сектор", що від початку свого створення є борцем за Українську Помісну Христову Церкву)?

В. Л. — Звісно, Порошенко розуміє, що тема є актуальною в суспільстві й вона щоразу набирає більших обертів. Адміністрація Президента відслідковує наш контакт із Київським Патріархатом і нашу діяльність із питання церковного будівництва. Вони усвідомлюють, що дана тема, якщо й вони будуть нею займатися, приноситиме і їм позитивні іміджеві бонуси серед суспільства. Проте, їм не вдасться забрати ту народну підтримку, яку здобуваємо ми − "Правий сектор". Те, що робимо ми − не робить, не буде й не зможе ефективно робити ніхто.

Наша позиція є чіткою в даному питанні, тому, можливо, в окремих моментах, ми перебуваємо на межі з законодавством задля досягнення результату. А Порошенко, як Президент, не може відверто ставати на бік однієї із конфесій, у конфлікті між двома. Він рахує відсотки свого електорату, на відміну від нас. Націоналісти ж ніколи не зважали на електорат і ніколи не брали це до уваги. Наше завдання — результат, і наше завдання — державне будівництво, передусім, через сприяння утворенню Української Помісної Христової Церкви. Порошенко робить зі свого боку цей процес, а ми робимо − зі свого. І, як дивно це б не звучало, можливо, ми, навіть можемо бути в цьому процесі союзниками. А в кого буде більший результат — побачимо в майбутньому.

Ми не виступаємо проти ініціатив влади в церковному питанні, все-таки саме їхнім обов’язком є працювати на користь Нації й Держави. Якщо ж говорити конкретно про ситуацію на сьогодні і про те, що робить влада щодо церковного будівництва, то "Правий сектор" цей процес підтримує і так, як працював із цього питання досі — працюватиме й надалі. Я сподіваюся на те (як би дивно це не звучало), що Порошенку вдасться реалізувати цю ініціативу (або хоча б наблизити той час) і дійсно в Україні постане єдина Помісна Православна Церква. З таким результатом, ми зможемо надалі боротися за єдність усіх церков Київської традиції й, насамперед, це — Київський Патріархат і Українська Греко-Католицька Церква.

Розмовляла Марта Кузів


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Правий сектор  

Коментарі