До відновленого унікального підземного світу тернопільської Катедри незабаром впустять туристів (Фото)

Опубліковано:
23 Квітня, 2018
Через два дні у тернопільській Катедрі запрацює унікальний музей-крипта, в якому гості можуть побачити стенди з цікавою інформацією про колишніх духовних діячів собору, подивитися на старовинні релігійні пам’ятки, а на відновлення підземного приміщення робітники витратили понад рік часу, – пишуть Тернополяни.

На сьогоднішній день реставраційні роботи вже завершені, проте тернопільські владики ставлять перед собою інші завдання, які реалізовуватимуть під Архикатедральним Собором у майбутньому.

— Завершальним етапом реставраційних робіт у приміщенні Катедри стало створення  музею-крипти – підвального приміщення під собором. Колись воно використовувалося тільки з технічною метою. Недавно ми встановили скляний люк товщиною близько 23 мм, через який віряни зсередини храму можуть побачити невеличку частинку нашого підземелля. Раніше крипта виконувала функцію входу в собор, який був дуже складним, адже підземелля перебували в доволі складному стані. Приміщення було завалене величезною купою сміття та глини. Навіть тоді, коли підземна частина використовувалася в якості складських приміщень, просуватися територією крипти доводилося повзти навкарачки, — розповів отець Орест Павліський.

Пан Орест наголосив, що непотребу у приміщені було настільки багато, що його довгий час доводилося вивозити. Загалом до праці було залучено більше сорока людей.

IMG_0648.JPG

Орест Павліський також розповів, що в майбутньому важливим завданням також буде ухвалити важливий документ – паспорт фасадів. Завдяки цьому папірцю гості музею матимуть змогу ознайомитися з тим, які роботи вже було здійснено в соборі та які завдання духовенство ставить перед собою на найближчий період.

Цікаві факти про те, що крипта в неоднаковий період  історії використовувалася для різних потреб,  повідомив тернопільський священик, доктор історичних наук отець Віталій Козак.

— Крипта при великих соборах – типовий елемент західноєвропейської архітектури, тому переважно всі великі храми мають такі підземелля. Характерність та нетиповість підземного приміщення полягає в тому, що воно розташоване не під святилищем, а під північним бічним нефом. Як правило, у всяких криптах проводилися поховання, та в нашій померлих ніколи не ховали. Домініканці, задля яких і було збудовано храм, довго не пробули на території колишньої Тернопільщини та опісля змушені були поступитися єзуїтам. А у часи Другої світової війни під храмом розташовувався госпіталь для німецьких солдатів, де складали поранених, — розповів пан Віталій.

IMG_0645.JPG

Отець Віталій наголосив, що основною метою реконструювання крипти було подальше створення приміщення, яке би надалі мало користь для міста як потенційний туристичний об’єкт. До того ж, музей матиме великий зиск для учнів Тернопілля, адже підземелля «розповідатиме» учням історію міста та парафії.

Варто зазначити, що офіційне відкриття музею Крипти Архікатедрального собору відбудеться 22 квітня після Божественої літургії. У день відкриття, 22 квітня, музей-крипта працюватиме для відвідувачів безкоштовно. У всі інші дні вхід коштуватиме 30 грн для дорослих, для студентів – 15 грн, а для людей з особливими потребами – безкоштовно. У ціну квитка входить і відвідування південної вежі храму.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підземелля, #тернопіль, #тернопільські новини, #турист
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: