Проект «Під зорею Пінзеля» – успішний приклад культурної дипломатії в дії

Опубліковано:
19 Квітня, 2018

У столиці Португалії – м. Лісабон – 15 квітня 2018 року у приміщенні найбільшого у Португальській Республіці Національного палацу Мафра відбулася презентація культурно-мистецького проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» та мистецтва «Двовзорів» українського художника Олега Шупляка, а також другий етап зустрічей учасників дводенної події, які були присвячені культурній дипломатії.

null

 

null

Ця подія була підтримана Управлінням публічної дипломатії МЗС України та Посольства України в Португальській Республіці, Міжнародною торговою палатою ICC Ukraine, Спілкою української молоді Португалії та ініційована етногалереєю «Спадок» і керівниками проекту «Під Зорею Пінзеля». У заході взяли участь керівники української громади в Португалії, Почесний консул України в Португалії, представники міської влади та українських молодіжних організацій.

null

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Португалії Інна Огнівець зазначила, що «Національний палац Мафра зробив королівський подарунок для української громади в Португалії та посольства України, надавши своє приміщення на два дні для презентації грандіозного проекту, присвяченого видатному скульптуру Іоанну-Георгу Пінзелю. Вважаю, що його творчість буде цікавою для всіх. Особисто для мене постать Пінзеля стала справжнім відкриттям. Запрошую усіх до детальнішого ознайомлення з його творчістю. Сьогодні присутній у залі художник з Тернопільщини Олег Шупляк, картини якого ми мали нагоду побачити. Він підтвердив, що Пінзель є гордістю України і генієм барокової епохи на рівні з Мікеланджело».

null

 

null

Інна Огнівець додала про важливість ініціювання подібних зустрічей. Також пані Посол висловила сподівання, що такі масштабні заходи, які сприяють промоції України в світі, стануть традиційними.

null

Тарас Демкура продовжив захід презентацією культурно-мистецького проекту «Під зорею Пінзеля», ініційованого з метою сприяння збереження і популяризації мистецької спадщини Іоанна Георгія Пінзеля – знаного скульптора середини XVIII ст.

null

У рамках презентації відбувся показ документального фільму з англомовними субтитрами «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувру».

null

 

null

Неабияку зацікавленість викликала презентація-розповідь керівника проектів Благодійного Фонду Родини Демкур та керівника ГО «Туристична асоціація Тернопілля» Наталії Волощук. Вона розповіла про діяльність етногалереї «Спадок». За рік існування етногалерея стала справжнім культурно-мистецьким центром популяризації, збереження і розвитку нематеріальної культурної спадщини Галичини, регіонів України, світових, споріднених з українськими, етнографічних груп.

null

Тетяна Фарина ознайомила усіх присутніх з особливостями українських автентичних строїв та унікальність легендарної борщівської вишиванки. Під час презентації також відбулася демонстрація документального фільму з англомовними субтитрами «Борщівська вишиванка. Світ, що єднає».

null

У рамках заходу відбулася авторська презентація мистецької підбірки картин Олега Шупляка «Рідна земля», а завершився цей чудовий день концертною програмою за участю фольклорних місцевих колективів.

null

 

null

Приголомшливий успіх презентації проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» у Португалії, став яскравим прикладом культурної дипломатії в дії та унікальною можливістю промоції культурно-історичного потенціалу України в світі.

null

 

null

Детальніше на http://demkura.com

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Демкура, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пінзель, #португалія, #проект, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: