Скільки коштує квартира у Тернополі

Опубліковано:
18 Квітня, 2018

Сьогодні на вартість квадратного метра впливає ряд чинників. Серед основних – ріст цін на паливо та всі будматеріали, розповідають місцеві будівельники. Люди почали більше цікавитись та купувати дешеве житло у старих будинках, кажуть ріелтори.

Придбати власну квартиру для багатьох сьогодні залишається мрією. Таке задоволення нині у Тернополі доступне переважно заробітчанам, які суттєво впливають на ринок нерухомості у місті. Що ж робити тернополянам із середньостатистичною зарплатою, яка нині становить 5956  грн і є найнижчою серед областей в Україні? А вартість квадратного метра у нас така ж як і сусідніх, проте багатіших обласних центрах (див табл., – прим. ред.). 

– Якщо не їсти і не пити, що зі своєю зарплатнею 6 тис грн у місяць можна назбирати на однокімнатну квартиру у новобудові десь за 7 років, – каже тернополянка Оксана. – А якщо витрачати зарплату на прожиття, то і за 20 років нічого не назбираєш. А їхати на заробітки за кордон не всім під силу

Ціни зросли майже на 5%

Минулого року в Україні почали зростати ціни на житло. Відтак, вартість квадратного метра на вторинному житловому фонді зросла на 4,5%, на первинному – 4,7%. Такі дані наводить Державна служба статистики України.

– На вторинному ринку однокімнатні квартири подорожчали на 9,7%, двокімнатні – на 3%, трикімнатні – на 2,2%, – роз’яснюють в службі. – Щодо первинного ринку, то однокімнатні квартири подорожчали на 4,3%, двокімнатні – на 6%, трикімнатні – на 3,1%.

Проте варто зауважити, що виграють ті, хто заробляє у валюті. Адже якщо порівняти ціни на нерухомість у доларовому еквіваленті, то купувати квартиру виходить дешевше.  Про ситуацію на ринку житла у Тернополі розповідають фахівці та тернополяни, які останнім часом купували квартири. 

“Віддали” квартиру за безцінь

Роман Вознюк продавав власну квартиру близько року. Потенційних покупців було багато, але реальні траплялися рідко. Квартира в чоловіка була старого житлового фонду,  – не велика, однокімнатна, всього 34 кв. м.

– Бувало таке, що люди приходили по кілька разів на день дивитись на моє помешкання, – розповідає чоловік. – Були й такі, що приходили просто подивитись. У процесі розмови з’ясовував, що вони і не збиралися купувати житло, оскільки просто не мали грошей. Чоловік каже, що квартиру ледве продав, ціну так і не сказав, але зазначив, що нижче середнього.

– Квартиру фактично віддали, а не продали, – продовжує чоловік. – Якщо я її купував близько десяти років тому за 34 тис доларів, то сьогодні ж віддав її за 22 тисячі.  Тернополянин квартиру купував ще з радянським ремонтом, чималу суму грошей вклав аби довести її до пуття.

Перед продажем пан Вознюк також ремонт зробив. Залишив усі двері, кухонний гарнітур тощо. Однак це на ціну особливо не вплинуло.

Читайте також

Ваша перша квартира в Тернополі – як вибрати та що потрібно знати

Все має свою ціну

Придбати квартиру сьогодні також не так просто, особливо в новому житловому фонді. Тернополянка, яка придбала нову квартиру, Марія Коваль каже, що пропозицій сьогодні багато. Проте, ціни чималенькі. Купуючи таку квартиру, отримуєш фактично сирі та голі стіни. Жінка помешкання придбала майже за 29 тис доларів на вул. Микулинецькій.

Однак це не всі гроші, які витратила пані Коваль на житло. Вона каже, що потрібно додатково платити за стяжку, котел тощо. А це обійдеться ще у чималу суму.  – Мені не сподобалося планування квартири, я захотіла щоб кілька перестінок мені перенесли, – розповідає тернополянка. – Як з’ясувалося ця послуга також за додаткові кошти. При тому, що я про зміни казала ще за заздалегідь. Коли дім будували і квартири, як такої ще не було. 

 Втім, нове житло має ряд позитивів. Його не порівняти зі старим фондом.  Все нове, навіть сусіди охайніші, ніж на тій старій квартирі, де я колись жила, – жартома каже пані Коваль. – Будинок утеплений, на сходовій клітці завжди чистенько, прибудинкова територія закрита, ліфти нові.

Чим ближче до Центру, тим дорожче

Наразі різких цінових коливань на ринку житла в місті немає, особливо на ринок житла вторинного фонду, розповідає місцевий ріелтор Ольга Радинська. Основні тенденції ринку збережені. Тернополяни, як і раніше шукають помешкання поблизу Центру, однак більше купують дешеве на околицях.

На сьогодні попит на квартири дещо знизився, але це явище сезонне. Єдина відмінність від попередніх років полягає в тому, що тернополяни почали активніше шукати і купувати житло у будинках старого житлового фонду.

 – Люди купують однокімнатні квартири за 14-16 тис, – каже ріелтор. – Як правило це молоді люди. Звісно, що в центрі міста таких квартир немає, однак подібне житло можна купити в Березовиці чи Кутківцях. Загалом вартість житла залежить від мікрорайону – чим ближче до Центру тим дорожче. Є багато людей, які просто не хочуть новобудов, продовжує пані Ольга. Оскільки багато людей погоріли в пайовій участі. Часто виникають проблеми зі здачею в експлуатацію новобудов. Тому тут треба бути обережним, якщо брати нову квартиру, то краще у зданому будинку. 

– Однак багато чого залежить і від самої фірми, – наголошує співрозмовниця. – Якщо фірма серйозна, то і проблем у людей немає. Тому перш ніж вступати в пайову частку, потрібно поцікавитись історією забудовника. Звісно, що новобудова краще ніж старий будинок. Там комунікації старі, ліфти, все старе. Але наші люди грошей не мають тому і свій вибір частіше надають старим квартирам. 

Вартість житла зросте щонайменше на 10%

Ринок нерухомості – специфічний вид бізнесу, на який впливає цілий ряд чинників. Сьогодні ціни на всі будівельні матеріали постійно зростають. Особливо це відчутно після зростання цін на паливо, кажуть місцеві будівельники.

– У вартість будь-якого продукту потрібно враховувати витрати на сировину її постачання, перевезення та доставку на об’єкт, – каже підприємець, що займається будівництвом Роман Лаус.

 – Крім того, сьогодні зростають зарплати працівникам. Кордони відкриті, наші фахівці масово виїжджають у Європу на заробітки. Тому аби їх втримати, фірми збільшують заробітну плату. Майже в кожному будівельному матеріалі є частка імпортної сировини, яку купують за іноземну валюту. А ситуацію з доларом і євро кожен сьогодні моніторить і знає, як щоденно знецінюється нацвалюта. А це все впливає на вартість квадратного метра житла.

Фахівець прогнозує ріст вартості житла на первинному ринку щонайменше на 10%. Зростання цін буде поступове, оскільки будівельні компанії прекрасно усвідомлюють, що населення немає коштів.

Будівельна техніка залежить від палива

Те що нерухомість зросте щонайменше на 10-12%, підтверджує ще один забудовник Олег Шевчик. Все тому, що будівельні організації прив’язані до палива. Крім того, від енергоносіїв залежать і виробники будматеріалів.

– Вся будівельна техніка залежить від палива, крім того сьогодні продукти дорожчають, а це означає, що аби втримати працівників підприємці змушені підвищувати зарплату, – додає співрзмовник.  Основна причина росту цін на квадратний метр житла – долар, – продовжує будівельник. А долар сьогодні впливає на все особливо на енергоносії. Як результат зростає і кінцева вартість продукту чи послуги. 

– В нас часто співвідношення росту долара і всіх інших цін неадекватне, – каже пан Шевчук. – Долар зріс на мізерні відсотки, а ціни на кінцеві продукти одразу ж на 50 % чи більше. Тому якщо долар сягне рівня 30 грн, то ціни на житло без сумніву зростуть щонайменше на 10-12%.

Що буде з доларом

В державному бюджеті України на 2018 рік Уряд заклав курс долара на рівні 29,3 грн. з прогнозом його зростання на початок 2019 р. до 30.1 грн, коментує економічний експерт Віталій Кудлак. І хоч гривня є однією з найбільш недооцінених валют у світі та на даний час економічних передумов для її девальвації немає, бізнес та населення демонструють негативні очікування щодо курсу національної валюти.

– Така ситуація накладена на безсистемну валютну стратегію НБУ та спекулятивні розхитування валютного ринку може скоригувати прогноз Уряду в негативний бік на 1-2 грн., хоча за стабільної макроекономічної ситуації таке явище носитиме тимчасовий характер, – продовжує пан Кудлак.

– Іншими словами при різких скачках курсу, гривня може частково повертати втрачені позиції, хоча на повне відновлення курсу не варто розраховувати.  За збереження існуючої ситуації в економіці курс долара на протязі 2018 року буде коливатися в межах 29-30 грн., з традиційним зростанням на кінець року до 31 грн.

– Це безумовно вплине на зростання цін, насамперед на імпортні товари, а також тих, які мають в собі імпортну складову, по великому рахунку це майже всі товари, -розповідає співрозмовник.

-Якщо виходити з наведеного вище прогнозу курсу долара, то зростання цін не повинно перевищувати 7-10%. Але бізнес маючи негативні очікування щодо економічної ситуації в країні, буде себе страхувати, закладаючи ризики в ціну товарів  і послуг, тому на практиці зростання цін може досягти 15% і більше. 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #квартира, #купити, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: