Гройсман пообіцяв Молдові не будувати ГЕС на Дністрі без схвалення екологів

Програма розвитку гідроенергетики України передбачає шість нових станцій.

16.04.2018 07:13   Джерело: lb.ua
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп заявив, що голова Кабміну України Володимир Гройсман пообіцяв йому не будувати нові ГЕС на Дністрі без схвалення екологів. Про це пише Newsmaker.

На засіданні уряду Молдови в п'ятницю Філіп заявив, що в переговорах про функціонування Дністровського гідроенергетичного вузла "екологія - найважливіший пункт".

За його словами, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман уже направив у Європейську комісію прохання про допомогу в проведенні дослідження про вплив на Дністер гідроелектростанцій, які збирається побудувати Україна.

Читайте також

«Дністрове перевесло» у Заліщиках: премії і дипломи землякам
Про суттєве підняття рівня води у Дністрі попередили жителів Тернопілля
Неочищені міські стоки на Тернопільщині зливають у Дністер

"Можу процитувати пана Гройсмана: він сказав, що жоден енергетик не переконає, що установка електричних турбін важливіша, ніж збереження і захист екосистеми Дністра. Це те, що стосується будівництва Україною ще шести ГЕС на річці", - сказав Філіп. Він також додав, що це "не може відбутися без дослідження і без згоди Молдови", і запевнив, що Україна пообіцяла не робити нічого для погіршення ситуації в басейні Дністра, тому що це "спільне багатство".

"У нашому суспільстві на цю тему багато спекуляцій. Ми не говорили про це публічно, але останні два роки ця тема була ключовою під час кожної зустрічі", - заявив Філіп.

Нагадаємо, в липні 2016 року уряд України без обговорення з громадськістю прийняв "Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року", де фігурують шість ГЕС на Дністрі. Громадськість придністровських областей: Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської - виступає проти будівництва. Молдовські екологи також впевнені, що це плачевно позначиться на стані і без того обмілілої річки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: lb.ua  

Коментарі