У Чорткові на Тернопільщині в дитячому садку відкрили музей

Опубліковано:
15 Квітня, 2018

«Відлуння війни» – таку назву має музей, який нещодавно відкрили у дитячому садку №1 «Золота рибка», що у Чорткові. Унікальність його не лише у факті існування у стінах дошкільного закладу, але й у тому, що на прикладі воєнного часу дітей вчать цінувати мир і спокій. І хоч засновники музею додають до нього слово «міні», він, однак, не втрачає від цього свого важливого значення у патріотичному вихованні малюків.

Вихованцям «Золотої рибки» – дитячого закладу новітнього типу, поталанило із вихователями, і з його керівником. Раїса Обшарська – відома поетеса, письменниця, громадська діячка, переможниця численних професійних педагогі них конкурсів, свій вільний час вкладає в улюблену  роботу, без якої, як вона сама каже, жити б не змогла. Ідей і творчих проектів у неї так багато, що до їх втілення акумулює і колектив, і батьків, і самих вихованців. Завжди усі разом вони показують яскраві дійства, що вже стали справжніми майстер-класами, про які пишуть у районній та обласній пресі.

Читайте також

Туристична Тернопільщина: Чортків
Прокурори на Тернопільщині повернули до бюджету понад 2 млн грн

Музей «Відлуння війни» – це не просто бажання зробити щось на актуальну тему, це- потреба часу, переконана Раїса Обшарська.  Найперше – це пам’ять про земляків, які віддали свої життя у зоні АТО, пошанування бійців, які зараз боронять мир на передовій.

– Діти ще з раннього дитинства повинні знати про те, у який час вони народилися і живуть, – розповідає Раїса Володимирівна. – Виховувати національний дух з пелюшок – таке наше завдання. Ми щодня намагаємось створювати для малят цікаве дозвілля, країну радості та казки. Та разом із цим світом існує інший – світ війни, в якому ми нині живемо і так чи інакше ця трагічна тема торкається чиєїсь родини. Хтось не повернувся з війни, у чиїйсь родині осиротіли діти… Чому таке відбувається у нібито мирний час? Ми даємо малюкам відповіді на ці питання. Дати дітям зрозуміти, що таке війна і що таке мир, навчити їх мужності та сміливості на прикладі наших героїв, виховувати любов до рідної землі – така наша ціль.

У музеї є стіна під назвою “Маленькі волонтери”, що розповідає про акції милосердя, які здійснюють діти, батьки та працівники закладу. На реальних прикладах волонтерської самопожертви дітлахи відкривають для себе світ милосердя і співпереживання за воїна на передовій. Як це не боляче звучить, але вони щодня чують з екранів телевізорів про смерті, каліцтва, інші жахи війни, що долинають до нас із зони бойових дій.  Тому так натхненно звучали слова діток під час літературно-музичної композиції «Ми за мир!», яку підготували вихованці старшої групи під керівництвом вихователів  Ольги Білик, Людмили Завадовської та музичного керівника Віктора Папушака.  

Радість патріотичного свята розділили з вихованцями закладу головний спеціаліст управління освіти, молоді та спорту Чортківської міської ради Світлана Волошин, начальник відділу культури, туризму, національностей та релігії Наталія Ващишин, журналіст Роман Островський, кореспондент газети “Голос народу”, волонтер Тетяна Лякуш та друзі-захисники із Чортківщини, серед яких – учасники бойових дій Василь Слободян,  Петро Криса, волонтер Роман Кулик.

Більше про створений музей і урочисті заходи з нагоди його відкриття розповідає директор дитячого садка №1 «Золота рибка» Раїса Обшарська:

–  День відкриття музею був присвячений Миру. Він почався із виконання Державного Гімну України. Діти «Золотої рибки» молилися за мир разом з дорослими, просили у Всевишнього швидшого закінчення війни та повернення додому наших воїнів. Вихованці хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто воював за мир і віддав своє життя в ім’я світлого майбутнього. Хлопчики групи «Калинка» із великим піднесенням і патріотизмом у маленьких серденьках виконали українську народну пісню «Йшли селом партизани». А дівчатка провели флеш-моб «Перлина Україна». Діти дали клятву своїми добрими вчинками і зразковою поведінкою приносити радість Україні, а про свою любов до Батьківщини вони розповідали щирими словами: «Усім своїм серцем люблю Україну, в саду її пишнім – червону калину». – Музей «Відлуння війни» постійно буде поповнюватися книгами, світлинами, іншими матеріалами.

Запрошуємо до нашого музею усіх небайдужих людей.  Тут разом зі своїми дітьми ви можете запалити свічку пам`яті, віддати шану нашим героям, помолитися, подумати про  Україну, її історію, про життя і його сенс.

Додатково хочу подякувати за допомогу в організації музею волонтерові, засновнику Благодійного Фонду «БОНУМ»  Олегові Кушніру та колишній вихованці закладу, волонтерці Логістичного центру допомоги бійцям АТО із міста Тернополя  Христині Феціці.

null

Фото: Роман Островський, м.Чортків.

 

null

Фото: Роман Островський, м.Чортків.

 

null

Фото: Роман Островський, м.Чортків.

 

null

Фото: Роман Островський, м.Чортків.

 

null

Фото: Роман Островський, м.Чортків.

 

null

Фото: Роман Островський, м.Чортків.

Ірина Мадзій.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #дитячий садок, #лариса обшарська, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: