Коли святити паски: історія, традиції і сучасність

Опубліковано:
7 Квітня, 2018

Коли святити паски – незмінний і найважливіший символ пасхального столу, – пише tochka.net.

Коли святити паски – історія і традиції

У давнину богослужіння в храмі закінчувалися частуванням принесеними парафіянами і освяченими під час служби хлібом і вином, які вважалися Святими дарами. А потім з хліба (паски) і вина, принесених із церкви, починався ритуал ранкової великодньої трапези, в якій паска була одним із найголовніших частувань. Її ділили за кількістю членів сім’ї, наділяючи кожного шматком.

Як свідчить церковна легенда, звичай освячувати хліб під час великодньої літургії заснували учні Христа. Під час Таємної вечері Христос переломив хліб, назвавши його своєю плоттю, яка буде принесена в жертву за спокуту людських гріхів. Так було встановлено християнський обряд Причастя (Євхаристії).

Символом незримої присутності воскреслого Христа було вільне місце за столом під час трапези, і хліб (що зветься артосом або просфорою), який уособлював жертву і спокуту Спасителя. За традиціями православ’я його освячують в день Пасхи, а паски, які випікають віруючі, є домашнім аналогом церковного хліба.

Приготування паски є важливим ритуалом. Адже судячи з того, наскільки красивою і пишною вона вийшла, можна судити про благополуччя і здоров’я сім’ї на найближчий рік.

Коли святити паски – сучасність

У різних храмах час, коли святити паски вже дозволено, може дещо різнитися. Церковні канони в цьому питанні припускаються невеликих відступів. Один храм освячує продукти для пасхального столу вже в суботу, а інший – лише в неділю, безпосередньо в день Пасхи.

Пасхальна літургія триває всю ніч, і тому називається всеношна. Приблизно о 4 годині ранку відбувається пасхальна хресна хода, потім священики перевдягаються з темних шат у світлі і проголошують слова: “Христос Воскрес!”, – на які віруючі відповідають: “Воістину Воскрес!” Лише після цього відбувається обряд освячення продуктів для святкового столу.

Щоб не стояти всеношну, можна принести продукти для освячення рано вранці в неділю. Але варто прийти заздалегідь, оскільки в таке знаменне свято людей в церкві набагато більше, ніж у звичайні дні. Крім того, час освячення може змінитися через те, що служба почалася раніше чи пізніше визначеного часу.

Останнім часом стало припустимим освячувати продукти у Велику Суботу під час вечірньої служби. Вважається, що в передсвяткову Велику Суботу після Страсної П’ятниці священику можна вдягати білий одяг, оскільки наближається Воскресіння Христа. Для багатьох людей це комфортніше, оскільки не потрібно стояти всеношну, а також приходити до церкви рано вранці в неділю.

Тому, перш ніж вирушати до церкви з пасхальним кошиком, краще заздалегідь дізнатися у священнослужителів про час, коли святити паски.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #звичаї, #паска
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: