Благовіщення Пресвятої Богородиці – це один з 12 головних свят православної церкви, дата якого не змінюється. Благовіщення православні християни святкують щороку 7 квітня, рівно за 9 місяців до Різдва Христового. Це свято на честь чудесного події, коли Пречистій Діві явився архангел Гавриїл зі звісткою, що їй судилося стати матір’ю Божою.

Біля джерела в Назареті, де Діва Марія дізналася благу звістку, пізніше був споруджений храм. У свято Благовіщення в цьому храмі, як і в інших церквах, відбувається урочиста служба, приміщення прикрашають білими квітами, а священики одягаються в світло-блакитний одяг.

У день Благовіщення Пресвятої Богородиці існує гарний звичай випускати голубів. Птах є символом душі, яка звільняючись з клітки, очищається від гріхів і летить в небеса назустріч Господу.

В цей день печуть проскури і булочки-жайворонки з пісного тіста. З давніх-давен такими жайворонками зазивали весну.  Благовіщинські проскури освячують у церкві, а потім з’їдають, запиваючи свяченою водою. Такий обряд привертає здоров’я та удачу на цілий рік.

Що не можна робити на Благовіщення: заборони і забобони

Свято Благовіщення повинно пройти в спокої. Не можна лаятися і ображатися. Для віруючих в Благовіщення накладається заборона на розваги, не можна співати і танцювати.

Свято 7 квітня 2018 року збігається зі страсною суботою перед Великоднем, тому в раціоні цього дня повинні бути тільки пісні страви.

У Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна виконувати ніякої роботи. З давних-давен існує прикзка про цей день:  “птаха гнізда не в’є, дівчина коси не плете”.

Існує така притча: зозуля не послухалась такого заборону і звила своє гніздо на Благовіщення. За це Господь покарав її тим, що вона більше не змогла вити гнізда. Тому донині зозуля підкладає свої яйця в чужі гнізда

На Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, особливо позичати гроші. Вважається, що так можна віддати своє здоров’я і благополуччя.

У цей день не можна стригтися, фарбуватись і навіть причісувати волосся. Забобон говорить, що розчісуючись на свято дівчина позбавляється здоров’я, краси і любові.

Також не можна шити і в’язати – можна долю свою “заплутати”.

На Благовіщення не треба сіяти насіння або висаджувати саджанці, може не бути врожаю.

Також не можна палити свічок, скіпи і лампи для освітлення будинку, щоб не пропустити світло Ангела.

На Благовіщення не можна вдягати новий одяг – порветься і забрудниться так, що не відновити.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #благовіщення, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини, #традиція, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: