«Не будь байдужним до свого здоров’я!» – основне гасло пілотного проекту «Медичні огляди у селах Чортківщини» дали студенти і викладачі місцевого державного медичного колежу. Їх підтримав голова районної ради Віктор Шепета. З метою покращення обслуговування сільського населення вони разом з лікарями центру первинної медичної допомоги, яку очолює Ярослав Ратушняк виїжджають у населенні пункти.

Відтак у тому чи іншому селі розгортають міні- лікарню, перевіряють зір, вимірюють тиск на групи, пульс, рівень насиченості крові киснем, рівень цукру в крові. роблять електрокардіограму. Розділившись на групи, здійснюють подвірний обхід для надання  медичної допомоги тим, хто не може самостійно відвідати лікарів. Вартові здоров’я відразу надають рекомендації щодо лікування хвороб та призначають відповідні медикаменти. Ті, хто хворіє на цукровий діабет, серцево-судинні органи, бронхіальну астму, гіпертонічну хворобу отримують в аптекаря безкоштовні медпрепарати, пігулки за урядовою програмою «Доступні ліки».

Пенсіонери особливо вдячні за такі медичні візити, оскільки їм хочеться звичайного людського спілкування. Наприклад в одному із віддалених сіл Слобідці Джуринській вони відвідали 76-річну Богдану Підгурську,яка усе життя важко працювала, останніх два десятки літ на свинокомплексі. Сьогодні її  болить серце, має підвищений тиск. Старенька дуже втішилася людям у білих халатах, Медики та студенти медколеджу оглянули Богдану Василівну, запропонували їй відмовитись від ліків, які вона приймала досі і за які платила чималу суму зі свої пенсії. Тепер їй видали безкоштовні ліки. За усім цим спостерігала сільський фельдшер Ольга Коцюк.

– У рамках пілотного проекту» Медичні огляди в селах Чортківщини» уже оглянуто 11 тисяч пацієнтів у 40 селах району,420 особам зроблено ЕКГ. Виписано 1200 рецептів, видано безкоштовних ліків на 40 тис. грн,- підсумував суть доброї справи директор Чортківського медичного коледжу. заслужений лікар України, депутат  Тернопільської обласної ради Любомир Білик.

Ярослав Бачинський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #здоров’я, #медичний огляд, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #село, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: