Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Рідкісне видання 1658 року презентували в Науковій бібліотеці Тернопільського університету

29.03.2018 15:43   Джерело: TeNews
Автор : Валентина Семеняк

Особлива атмосфера панувала у приміщенні читальної зали суспільно- політичної літератури Наукової бібліотеки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Там відбулася святкова академія, приурочена до Року охорони  пам’яток культурної спадщини України.  

Організували інтелектуально-духовне свято працівники фонду рідкісної та цінної літератури та зали суспільно-політичної літератури. Серед них Ольга Німець, Наталя Нагачевська та Ольга Коваль, які й відкрили урочистості. Присутні студенти, викладачі та гості мали унікальний шанс не лише побачити, а й доторкнутися до рідкісних періодичних видань, найстаріших книг серед українських видань, які були представлені на розгорнутій книжковій виставці. Особисто на мене справили враження стародруки грецькою та латинською мовами… Одна з книг 1658 року! А ще – прижиттєві видання українських письменниць Лесі Українки та Ольги Кобилянської. Кириличні стародруки 18 століття, книги, друковані гражданським (світським) шрифтом за період з 1708-1830 р.р. Вдало доповнювали виставку ілюстровані роботи студентів психолого-педагогічного факультету (кафедра образотворчого мистецтва).

Активну участь у проведенні цього заходу взяли кандидат історичних наук, доцент кафедри стародавньої та середньовічної історії Володимир Кіцак, аспірант історичного факультету Богдан Баран. До наукової бібліотеки завітали  представники обласного Центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини: директор – Марина Ягодинська, її заступник – Людмила Строцень, наукові працівники Володимир Салук та Сергій  Грабовий.

Володимир Кіцак презентував цікаву інформацію про оборонні споруди Теребовлянського замку. Богдан Баран зупинився на культурно-охоронній спадщині митрополита Андрея Шептицького і зробив акцент на його жертовній діяльності задля збереження культурної спадщини Галичини.

Працівники Центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини ознайомили аудиторію з новими книжковими виданнями, зокрема з пам’ятними знаками воїнам УПА, січовим стрільцям та репресованим  – всім жертвам операції «Вісла». Працівник фонду рідкісної та цінної літератури Наталя Орищак провела огляд книг з даної тематики.

Зворушливими були рядки авторства бібліотекарки Зіновії Ірик:

«Вони багато можуть розказати

Про час, який в історію іде.

Всю спадщину нам слід оберігати.

Минуле сьогодення береже!».

«Пізнавати історію рідного краю – це пізнавати свій родовід, що вплітається в наш віковий життєпис, – каже провідний бібліотекар Наталя Нагачевська. – Це також унікальна можливість через Ворота Часу поринути із минулого в майбутнє, в якому над всіма нами у живій пам’яті стоїть Оберіг нашого славного українського роду».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі