Цікаві факти про заможного чиновника з Тернопільщини

Опубліковано:
26 Березня, 2018

Верховна Рада проголосувала за призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України. Рішення підтримали 247 народних депутатів, – пише Файне місто

Новопризначений голова Нацбанку є одним з найбагатших чиновників України. У 2015 році на банківських рахунках мав $98,7 млн. 2016-го отримав 1,8 млн грн зарплати. За декларацією 2017 року дохід Якова Смолія склав 15,2 млн грн. При чому, зарплата заступника голови НБУ становить 15% від цієї суми. Найбільший дохід отримав з дивідендів — 5,4 млн грн, з відсотків по депозиту – 4,8 млн грн, здавав в оренду нерухомість – 2,5 млн грн.

Серед якої, житловий будинок у 654 кв м, будинок у 280 кв м. та квартиру 177 кв м. Дружина має квартиру на сотню квадратних метрів більше, у 223 кв м.

Читайте також

Уродженець Тернопільщини очолив Національний банк України
Чиновник з Тернопільщини заробив за минулий рік понад 15 мільйонів гривень
Комітет схвалив доларового мільйонера з Тернопільщини на керівника Нацбанку

Найбільший вклад у гривні 6 млн Яків Смолій тримав у “Дельта Банку”. Після банкрутства банку у 2015-му отримав компенсацію у розмірі 200 тис грн від Фонду гарантування вкладів.

Отримав освіту математика у Львівському державному університет імені Івана Франка. Кандидат економічних наук.

У 1991 році працював у Тернопільському обласному управлінні НБУ. З 1994-го працював у банку “Аваль”. Пішов з посади заступника голови правління через 11 років, в 2005-му. Після продажу банку австрійській групі Raiffeisen за свою частку отримав біля мільйону доларів. В період 2006-2014 років обіймав посаду директора з питань банківського бізнесу товариства “Престиж-груп”. Банк заснували колишні вкладники “Авалю”.

До НБУ Яків Смолій прийшов на посаду заступника голови Нацбанку Валерії Гонтаревої у квітні 2014 року. Керував Банкнотно-монетним двором та Державною скарбницею України.

Після заяви Гонтаревої про відставку 11 травня 2017 року Яків Смолій виконував обов’язки голови НБУ до призначення на посаду голови. У цей період Нацбанк зіткнувся із рядом проблем. Не зміг втримати зростання цін у запланованих межах. В кінці 2017-го інфляція перевищила прогнози НБУ майже на 6%.

У січні 2017-го почалось швидке падіння курсу гривні. НБУ одразу підвищив облікову ставку до 16% порівняно з попередніми 14,5%. В українських банках назвали цей крок дієвим, але неочікуваним.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева подала заяву про відставку 10 травня 2017 року за власним бажанням. В період з 8 серпня до 26 вересня перебувала в оплачуваній відпустці. А 26 вересня вона пішла у відпустку за свій рахунок до момент затвердження відставки. Яков Смолій виконував обов`язки голови національного банку біля року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #смолій, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: