«Дністрове перевесло» у Заліщиках: премії і дипломи землякам

Опубліковано:
22 Березня, 2018

Щороку у березні Заліщики перетворюються на літературну столицю Тернопілля. Сюди знову завітало  літературне свято «Дністрове перевесло», розпочавши урочисті зустрічі з літераторами у школі селища Торського та Заліщицькій ЗОШ І-ІІІступенів ім. О. Маковея.

Педагоги і учні-старшокласники з цікавістю слухали розповіді про творчі здобутки авторів літературних творів, уродженців Товстого Володимира Барну із Тернополя – члена національних спілок письменників і журналістів України, лауреата літературної премії  ім. Володимира Вихруща, голову Тернопільського обласного відділення Українського фонду культури і Василя Тракала – письменника і журналіста, редактора Бучацької районної газети «Нова доба», заслуженого журналіста України, голову Тернопільської обласної організації НСЖУ,  лауреата всеукраїнської премії  «Золоте перо» і літературно-мистецької премії ім. братів  Лепких та  премії  Воляників і Швабінських Українського вільного університету у Нью-Йорку (США). 

Читайте також

На Тернопільщині активісти б’ють на сполох через будівництво ГЕС на Дністрі
Тернопільщина очима Юзефа Даньди
Мешканка Тернопільщини переконана, що заліщицькі поліціянти їй мстять і залякують

На зустріч до Заліщиків завітали і Володимир Вознюк із Чернівців – поет,  літературознавець і культуролог, директор літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської,  лауреат  літературних премій С. Воробкевича,  О. Кобилянської,  Д. Загули, П. Тичини, братів Богдана і Левка Лепких і Петро Дараманчук  – житель Лисівців, письменник, дипломант і лауреат літературного конкурсу «Коронація слова» 2009,2015 років.

У цей день теплими спогадами про одного із організаторів цього літературного свята  – письменника, журналіста і редактора «Колоса» Петра Івановича Ковальчука згадували його учні  і побратими по перу – Володимир Барна і Василь Тракало, які вручили дипломи цьогорічним лауреатам всеукраїнської літературної премії  ім. Петра Ковальчука директорові школи  ім. Осипа Маковея Володимиру Бенев’яту і голові районного комітету профспілкової організації освітян Олексієві Прогодюку.

Ірина Олексіївна Ковальчук – дружина письменника,  щиро привітала цьогорічних лауреатів  і подякувала їм за пам’ять про їхнього наставника, за популяризацію книг автора  та друкованих видань про нього.

Учасники літературного свята вручили також дипломи лауреата літературної  премії ім. Петра Ковальчука Антоніні Полотнюк – журналісту, багаторічному редакторові районного радіо і Михайлові Сопилюку – історику, авторові книг, заступнику директора Заліщицького агроколеджу ім.Євгена Храпливого ВП НУБіП. Величне літературне дійство  «Дністрового перевесла»  вирувало у книгозбірні  цього навчального закладу. Директор агроколеджу Володимир Глова  був справжнім господарем  і ведучим літературного вечора.

Вручення премії ім. П.Ковальчука  Михайлові Сопилюку перетворилось  у бенефіс лауреата – автора книг і ще  багатьох історичних розвідок. Про це підготувала огляд літератури завідувач бібліотеки Надія Ємчук, а студенти – учасники мистецького колективу  засилали   разом  зі щирими побажаннями і пісенні дарунки, букети квітів  улюбленому викладачеві  і заступнику директора коледжу.

null

 

null

 

null

Гості-письменники ділились своїми творчими виданнями і задумами на майбутнє, вітали лауреата, відзначивши його велику подвижницьку працю. До цих  привітань долучились також Ірина Ковальчук – дружина письменника,  Оксана Дяків – поетеса,  редактор районного часопису «Колос», Олег Вістовський  – поет, журналіст,  Алла Квач –  міський голова Заліщиків.       

Від імені колективу бібліотекарів Заліщицької центральної районної бібліотеки, які також  побували на цій зустрічі із літераторами, виступила Ольга Тракало – директор районної централізованої бібліотечної системи, лауреат  всеукраїнської літературної премії   імені П. Ковальчука 2017 року.

Ірина Мадзій.
Фото із сайту Заліщицької центральної районної бібліотеки.

                       

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дністер, #дністрове перевесло, #Заліщики, #митці, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #перевесло, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: