Тернополянам пояснили у поліції про нововведення щодо поховання померлих

Опубліковано:
20 Березня, 2018

У ЗМІ з’явилось чимало інформації про зміни у кримінально-процесуальному Законодавстві у випадку, коли помирає людина, які почали діяти з 16 березня.  Зокрема ішлося, ішлося, що відтепер, щоб поховати навіть стареньку бабусю, яка померла своєю смертю, потрібно спершу примусово віддати тіло на екпертизу, яка триватиме кілька днів, а рішення про поховання прийматеме суд. Тож чи так це і куди необхідно звертатися у випадку смерті людини, – про це на брифінгу розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич.

Отже, за його словами, коли помирає людина вдома, то той, хто виявив тіло, повинен повідомити заклад охорони здоров’я або Нацполіцію. На місце виклику виїжджають і поліцейські, і медики та разом оглядають тіло. Якщо ознак насильницької смерті нема, то проводити судово-медичну експертизу не потрібно. В цьому випадку лікарське свідоцтво про смерть видають на підставі висновку працівника поліції, завірене підписом медика. Уже з цим свідоцтвом родичі ідуть до РАЦС і отримують свідоцтво про смерть. 

Тіло направляють у морг для проведення судово-медичної експертизи тоді, коли є ознаки насильницької смерті або підозра на смерть, яка настала раптово або при нез’ясованих обставинах, а також тоді, коли особа померлого не встановлена. Тобто проводиться судово-медична експертиза у тому випадку, коли в працівників поліції виникають сумніви щодо природної смерті людини.

У цьому випадку слідчий чи прокурор звертаються в суд за місцем розташування територіального органу досудового розслідування. Суддя реєструє клопотання і впродовж п’яти днів приймає рішення про призначення СМЕ. Після цього ухвала йде в експертну установу. Заступник начальника ГУНП області каже, що правоохоронці домовлялися з представниками суду про те, аби справи щодо розгляду клопотань на проведення СМЕ не затягувалися і розглядалися впродовж трьох днів.

Задля статистики: 2017 році до журналу єдиного обліку по Тернопільській області внесено 5288 фактів смертей, з яких 1296 потрапили до Єдиного реєстру досудових розслідувань і як результат – проводилася судово-медична експертиза та більш детальний аналіз тіла. У цьому році із 1241 смертей 310 випадків також внесені до ЄРДР. 

https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/zmini-do-kriminalno-proczesualnogo-kodeksu-ukrajini-poyasniv-zhurnalistam-zastupnik-nachalnika-gunp-v-ternopilskij-oblasti-volodimir-galevich/

За матеріалами відділу комунікації поліції Тернопільської області. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #закон, #лозовий, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #поховання, #смерть поправка, #тернопіль, #тернопільські новини, #труп
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: