Олександр Савченко

Олександр Савченко

Доктор економічних наук, професор, економіст, фінансист, банкір

Копійки – на смітник історії

19.03.2018 09:49   Джерело: savchenko.co.ua
Автор : Олександр Савченко

Інфляція і девальвація гривні дає нам привід задуматися над доцільностью запровадження суттєвих змін у нашому грошовому господарстві. А може навіть над доцільністю проведення грошової реформи!

Які мінімальні зміни варто зробити в грошовому обігу з метою раціоналізаціїї його функціонування:

  • випустити в обіг банкноти номіналом 1000 і 2000 гривень (не лише для того, щоб було зручно платити зарплати 200 — 300 тис. грн чи хабарі деяким чиновникам);
  • вилучити з обігу копійки дрібних номіналів — 1, 2, 5,  (витрати на карбування монет цих номіналів перевищує їх номінальну цінність);
  • банкноти дрібних номіналів — 1, 2, 5, 10, гривень випускати в формі монет (виробництво — дешевше, використання — зручніше і більш тривале).

За моїми розрахунками такі зміни суттєво (на сотні мілліонів гривень) зменьшать витрати на виробництво банкнот і монет, які обслуговують потреби громадян. Хто бував за кордоном, наприклад, в країнах Єврозони, можуть порівняти структуру банкнот і монет, яка є в Єврозоні і ту, яку я пропоную. 1 цент — мінімальний номінал монети в Європі дорівнює 32 коп.; 2 евро — максимальний номінал монети — 64 грн. Мінімальна банкнота в Єврозоні 5 євро — 160 грн, максимальна — 500 євро — 16 000 гривень!

Українці швидко звикнуть до правильних пропорцій банкнот і монет, а працівники торгівлі також швидко оцінять грошову оптимізацію. Але навіть не це головне!

Справа у тому, що у 1991 -1992 роках, коли Україна здобувала незалежність, я відповідав за друк української гривні і карбування українських монет. Друк української гривні мені, за підтримки Л.Кравчука, та голови комітету Верховної Ради В.Пилипчука, вдалося запустити, а от карбування монет, які я пропонував назвати шагами — ні. Комуністи, та агенти Кремля в Уряді України заблокували назву монет шагами. Вони, після моєї відставки, назвали українські монети — копійками. Українські банкноти антиукраїнці ( хто вони? — відповіть можна знайти у книжці «Антиукраїнець») хотіли назвати карбованцями. На щастя, це їм не вдалося.

Саме така назва (російська, не українська) українських монет на мою думку не в останню чергу зумовила трагічну долю української валюти: 1 дол — 1,75 гр. в 1996 р.; 1 дол. — 26 гр. в 2017 р. За 20 років свого існування гривня знецінилася  в 15 разів!

Я в котрий раз пропоную виправити цю драматичну і глибоко символічну помилкуКопійки — на смітникзамість них — українські шаги. Хай ми почнемо з 10, 25 і 50 шагів (доцільність карбування 1,2, 5 і  шагів — знищили інфляція і девальвація), але це будуть шаги до стабілізації і сили української валюти, які так потрібні українцям… В книжці «Антиукраїнець» я дав багато інших порад владі, як зробити українську гривню міцною.

Олександр Савченко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: savchenko.co.ua  

Коментарі