Струсівська школа-інтернат не в захваті від перспективи об’єднання зі Тернопільською школою мистецтв ім. І. Герети

Опубліковано:
19 Березня, 2018

Майбутні зміни, які запланували чиновники Тернопільської ОДА для двох обласних шкіл, викликають занепокоєння колективів вчителів та батьків обох закладів. Вже протягом більш ніж півроку ведеться активна громадська діяльність, для того, щоби донести думку батьків про проблеми Тернопільської експериментальної обласної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети до суспільства – спілка батьків учнів та вчителів школи постійно інформує громадськість про своє занепокоєння долею навчального закладу. Нещодавно і на сайті Струсівської санаторної школи-інтернату з’явилось “Звернення трудового колективу Струсівської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ст. з питань подальшого функціонування закладу”.

У зверненні трудового колективу школи ідеться мова про здобутки школи, її відмінний технічний стан, про проведення конкурсів, пленерів та фестивалів на базі школи, яка має понад 60-річну історію: “Ми висловлюємо повагу колективу Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети і розуміння його проблем, однак виступаємо проти того, що нас бачать лише літньою (зимовою) резиденцією, додатком до вищеназваного закладу чи його філією.

Ми, маючи хорошу матеріально-технічну базу, потужний потенціал, власні напрацювання і немалі здобутки, ЗДАТНІ ПРАЦЮВАТИ, САМОСТІЙНО ВИРІШУВАТИ ПИТАННЯ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗАКЛАДУ, а також МОЖЕМО СПІВПРАЦЮВАТИ, АЛЕ НА РІВНОПРАВНИХ УМОВАХ.” 

Повний текст звернення трудового колективу Струсівської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІст. з питань подальшого функціонування закладу.

“Переглянувши інтерв’ю директора Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети Марії Гудими, яке суперечить змісту листа №11 від 01.02.2018р., адресованого Тернопільській ОДА за її підписом, висловлюємо СВОЮ НЕЗГОДУ із основними тезами цього виступу. Адже наша школа має свою 60-літню історію. Це самодостатній повнофункціональний заклад освіти, що має площу приміщень 8777м2 та земельну ділянку понад 11га, з яких 5,5га – територія парку. На будівлі та земельні ділянки є відповідні державні акти.

У закладі функціонують усі навчальні кабінети відповідно до положення. Є 2 спортивних зали, 2 зали лікувальної фізкультури, актова зала на 250 місць, шкільна їдальня на 200 місць; 2 дитячих ігрових майданчики, відпочинково-оздоровча зона.

При закладі працює гуртожиток на 210 місць, у якому є 5 ігрових кімнат; забезпечуються санітарно-гігієнічні вимоги (8 душових кабін, кімната гігієни, 16 санвузлів; завершується будівництво басейну, у якому будуть проходити уроки плавання).

Із 2007 року школа проводить пленери «Струсівська осінь», на які з’їжджаються члени Спілки художників України. Активну допомогу в їх організації надає заслужений майстер народної творчості України, вихователь закладу М.Й. Кульчицький. За наслідками їх роботи створена картинна галерея. 

На підставі укладеної угоди із факультетом мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка у школі проводяться майстер-класи та заняття під керівництвом викладачів цього вузу. Запланований на квітень 2018 року пленер «Струсівська весна» за участю студентів цього факультету.

Школа проводить багаторічну співпрацю із Теребовлянським вищим училищем культури. На базі закладу проходять щорічні творчі звіти випускників училища.

У школі працює театральні студія «Доба» у співпраці з помічником режисера Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки.

Активно проводимо пошукову краєзнавчу роботу на базі шкільної кімнати-музею народознавства «Спадщина», краєзнавчого музею «Струсівська закутина».

Налагоджена тісна співпраця із Струсівською заслуженою самодіяльною капелою бандуристів «Кобзар», яка проводить свої концерти на шкільній сцені, бере участь у шкільних заходах.

Ми пишаємося нашими випускниками: Андієм Липком – учасником вокального гурту «Тріода»; Надією Куліковською – переможцем Міжнародного джазового фестивалю «Jazz Bez».

Цей перелік можемо довго продовжувати, оскільки у цьому напрямку працюємо багато років. Адже маємо щастя жити на благословенній струсівській землі, яка дала світові цілу плеяду визначних особистостей (читайте у Вікіпедії про Струсів).

Ми шануємо пам’ять про Ігоря Ґерету, який неодноразово бував у Струсові та в нашому навчальному закладі. Він співпрацював із місцевим краєзнавцем, лікарем УПА, внучатою племінницею кардинала Йосипа Сліпого нескореною струсів’янкою Ольгою Сліпою. Заручаємось духовною підтримкою блаженних великомучеників-струсів’ян: Миколи Цегельського та Миколи Конрада.

На одному рівні із мистецьким розвитком вихованців закладу ми ставимо освітній процес. Матеріально-технічна база дозволяє повністю виконувати програми з усіх навчальних дисциплін. Учні школи беруть участь у предметних олімпіадах, де виборюють перемоги на районному, обласному рівнях. У 2016-2017н.р. на олімпіадах та мистецьких конкурсах здобуто 27 перемог, а за півроку 2017-2018н.р. – 20 перемог. Цього навчального року учениця 10 класу стала переможцем обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (секція «Літературна творчість»).

За підсумками ЗНО-2017 наш заклад зайняв 55 місце у рейтингу шкіл Тернопільської обл. серед 257 освітніх закладів. А за результатами ЗНО з математики та історії ввійшов у ТОП-200 найкращих шкіл України ( 132 місце з математики та 142 – з історії).

Роботу організовує та спрямовує згуртований колектив досвідчених педагогів: 20 вищої кваліфікаційної категорії, 8 – І категорії, 7 – ІІ категорії, 11 спеціалістів. 13 педагогічних працівників мають звання: вчитель-методист (1), психолог-методист (1), старший учитель (9), старший вихователь (2).

Підсумовуючи усе сказане, ми висловлюємо повагу колективу Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети і розуміння його проблем, однак виступаємо проти того, що нас бачать лише літньою (зимовою) резиденцією, додатком до вищеназваного закладу чи його філією.

Ми, маючи хорошу матеріально-технічну базу, потужний потенціал, власні напрацювання і немалі здобутки, ЗДАТНІ ПРАЦЮВАТИ, САМОСТІЙНО ВИРІШУВАТИ ПИТАННЯ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗАКЛАДУ, а також МОЖЕМО СПІВПРАЦЮВАТИ, АЛЕ НА РІВНОПРАВНИХ УМОВАХ!

Запрошуємо ініціативну групу Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети відвідати наш навчальний заклад.

За дорученням зборів трудового колективу від 13.03.2018р. – голова ініціативної групи Оксана Бурега”

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #інтернат, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #струсів, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа мистецтв
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: