Подружжя тернополян звинувачує лікарів у смерті немовляти

Опубліковано:
18 Березня, 2018

Подружжя Олександр та Оксана Герасимчуки втратили своє новонароджене маля у листопаді 2017. До смерті немовляти, на їхню думку, призвела халатність лікарів. Ті спершу не приділили достатньо уваги роділлі, а потім й новонародженому. Коли ж дитина померла, то медики сказали, що у всьому винна внутрішньоутробна інфекція.

Родина звернулась у правоохоронні органи. А також подала скаргу в управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Бо вважає, що, припустившись помилки ціною у життя, тепер медики замітають сліди через нові діагнози у документах. Про цей випадок родина спершу написала на сайті 20minut.ua у рубриці новини “Від читачів” у матеріалі – “Пологи в Тернополі — те, про що воліють мовчати”. Згодом із згорьованими батьками поспілкувалась наша журналістка.

“Треба чекати”

– Вагітність проходила без ускладнень, дитина фізіологічно розвивалася нормально, без будь-яких патологій, – розповідає тернополянка Оксана Герасимчук. – Але на останніх тижнях вагітності у мене виникла прееклампсія (артеріальна гіпертензія), тож лягла на стаціонарне лікування в перинатальний центр “Мати і дитина”. Два тижні — з 27 жовтня до 9 листопада, в закладі спостерігали за станом здоров’я, робили аналізи, призначили формальне лікування — кілька крапельниць поставили. Все це нічого не давало, бо треба було народжувати. Про пологи родина домовилась із лікарем Іриною Тепцовою. Її обрали за хорошими відгуками від знайомих. Однак, за твердженням батьків, 9 листопада, коли почали штучну симуляцію пологів, лікар приділяла їй мало часу, бо взяла собі на цей день й інших пацієнтів.

– Пологи затягувались. А лікар все казала, що ще треба чекати, – продовжує пані Оксана. – Якби вона була біля мене, вона б побачила, що нема пологової діяльності, і в дитини проявляються явні ознаки кисневого голодування, а це є прямими показниками до екстреного кесарського розтину.Та час було втрачено і пологи завершились вакуумною екстракцією та видавлюванням дитини ліктем. Окрім того, майже в кінці самих пологів була й дистоція плечиків (утруднене народження плечиків плода після народження голівки – ред.), але її лікар швидко усунув. Як результат цього всього — син народився практично в стані клінічної смерті, у важкій асфіксії (удушення – ред.), мав велику гематому на голові. До життя його повернули реаніматологи. З моменту народження дитина перебувала на апаратному диханні у відділенні інтенсивної терапії новонароджених. Тут призначили інтенсивну терапію на усунення гематоми і наслідків удушення, кажуть батьки. І надалі їх лікарі переконували, що з дитиною все гаразд, іде на поправку, аналізи усі в нормі. А також запевняли, що потреби у переведенні в обласну дитячу лікарню – нема. Мовляв, він отримує усю необхідну допомогу.

Померли діти

Однак не так сталося, як гадалося. І усієї необхідної допомоги, як виявилось через кілька днів, син не отримав. Відтак до відділення інтенсивної терапії у батьків згодом також виникнуть питання. Зокрема, через допуск туди сторонніх людей без особливої потреби. – У четвер, 16 листопада, у відділенні інтенсивної терапії було чимало журналістів, волонтерів з приводу передачі до Дня недоношених дітей нового апарату штучного дихання, – каже чоловік пані Оксани, Олександр. – Інтерв’ю лікарі в тому числі давали біля діток. Наш син, наприклад, був у не закритому боксі. Тобто, дитина у важкому стані, а в приміщенні — кашляють, дихають цілком сторонні люди. На це згодом отримали відповідь від адміністрації, мовляв, то не вони, то волонтери запросили. Наступного дня, 17 листопада, опісля зйомок, в лікарні відзначали День недоношених дітей. А на третій день, в суботу 18 листопада, померло двоє діток. Саме тих, кажуть Герасимчуки, які перебували у відділенні під час зйомок та інтерв’ю. – То був страшний день, – каже пані Оксана. – Я прийшла із пологового у відділення і застала таку картину – там біля однієї дитини батьки плачуть, там — біля іншої. В коридорі — бабусі з дідусями плачуть. Я приходжу дивлюсь до своєї дитини, а у неї колір шкіри — змінений. Мені ж пояснили, що, мовляв, шторки не закрили, і він змерз. А в неділю йому стало гірше, піднялась температура, почав важко дихати. Однак нас запевняли, що стан дитини стабільний, погіршення немає.. Утім, дитині далі гіршало. Тож у понеділок, 21 листопада, уже у вкрай важкому стані медики вирішили перевести її в обласну дитячу лікарню. Дорогою фахівці цього закладу вирішили відвезти дитину ще й на томограф. Хотіли подивитись, чи є ураження головного мозку, легенів, оскільки на той час уже розвинулась пневмонія. Там же і побачили, що у дитини — вдавлений перелом потиличної кістки, якого у перинатальному ніхто раніше не діагностував. – В обласній лікарні змінили підхід до лікування, – каже пан Олександр. – Зосередились не на травмах, отриманих при пологах, а на отриманій, вочевидь, в тому ж перинатальному, інфекції. Але врятувати дитину не вдалось. 22 листопада син помер. Фактично від сепсису (гниття – ред). Якби на кілька днів раніше перевезли, то, можливо б, і врятували, пише “20 хвилин”.

Висновок шокував

Подальший розвиток подій також неприємно вразив тернополян. Зокрема, вразили результати розтину, адже паталогоанатом написав, що дитина померла від внутрішньоутробного інфікування TORCH – інфекціями. І це при тому, наголошують Герасимчуки, що під час вагітності усі необхідні аналізи були здані, і бодай малесеньких натяків на будь-яке інфікування не було, що також підтверджено лікарем інфекціоністом, який надавав консультацію під час вагітності. – В тому ж висновку не було ніякої згадки про отримані родові травми, про асфіксію, гематому, про перелом, – додає пані Оксана. – Тому знову пішла до лікаря-інфекціоніста, поздавала аналізи. І, як свідчать нові результати, ніякого внутрішньоутробного інфікування не могло бути. На тому “новини” для родини також не закінчились. За словами жінки, у її медичній виписці з’явились нові діагнози, про які під час вагітності не йшлось — TORCH -інфекція, дисфункція плаценти, багатоводдя. Причому батьки зауважують, що дитина народилась з вагою 3850 грн, а це не маленька дитина і особливо для комплекції мами. Однак цьому ніхто значення не надав. А це, у свою чергу, спростовує теорію медиків про внутріутробну інфекцію чи дисфункцію плаценти. Бо ніщо не заважало дитині розвиватись і набирати вагу. За роз’ясненнями батьки звернулись до головного лікаря перинатального центру. – Але тут спершу почули звинувачення, мовляв, самі собі обрали лікаря, далі — обіцянки провести службове розслідування. Його результати батьки змогли отримати, не без “бою”, більше як через два місяці. І у них йшлось про те, що жодних порушень зі сторони працівників перинатального центру не було виявлено, – кажуть батьки. Подружжя Герасимчуків звернулось у поліцію. Наразі відкрите кримінальне провадження. Призначена ще одна судово-медична експертиза. 12 березня, матеріали мали передати до Києва. Проте на скільки нам відомо – адміністрація не співпрацює з слідством, затягує процес, та досі не надала необхідних висновків комісії для передачі на експертизу. У прес-службі поліції поки що нічого що не коментують. Тут усі подробиці кажуть з’ясовувати інформаційними запитами.

“Можуть виникнути ускладнення, які передбачити неможливо”

За коментарями щодо ситуації ми звернулись в обласний перинатальний центр «Мати і дитина». Головний лікар Віктор Куценко повідомив, що у відпустці. А на питання, хто ж може прокоментувати ситуацію, кинув слухавку. Не вдалось з ним зв’язатись і надалі. Відмовилась коментувати ситуацію і заступниця пана Куценка. За її словами, результати засідань з приводу інциденту передали правохоронцям, також вони забрали усю документацію. Єдиною, хто погодилась на розмову, є лікар, що приймала пологи, Ірина Тепцова. Ми поставили їй запитання, які виникли у батьків щодо перебігу пологів та подальших дій і висновків. І зокрема про те, чому у медичній виписці після смерті дитини з’явились діагнози, яких не було, але які, як виявилось, мали важливий вплив на життя та здоров’я дитини. – Ця справа знаходиться на досудовому слідстві у поліції, – каже лікар. – Я не можу давати коментарі конкретно щодо запитань, що стосуються безпосередньо цього випадку. І це — в інтересах слідства. Я не хочу зашкодити ні одній із сторін. Загалом, як відповіла лікар, вона готова відповідати на все, що стосується пологів, але не торкаючись цього випадку. Та наголошує, що під час пологів можуть виникнути ускладнення, які передбачити неможливо. А усувати проблему можна тільки тоді, коли вона виникла. До таких ускладнень належить як дистоція плечиків, так і слабка пологова діяльність на певних етапах. – Дистоція плечиків — ускладнення непередбачуване, – додає вона. – Це коли народилась голівка в дитини, а плече, яке знаходиться ближче до лона матері, впирається в лоно матері, і лоно матері стає механічною перепоною. В такій ситуації кесарський розтин зробити неможливо. Це одне із найбільш неприємних ускладнень, яке може викликати ускладнення для плода — і народження дитини в асфіксії, і травму плечового сплетення, і навіть внутрішньоутробну загибель. І є алгоритм дій, для того, щоби надати допомогу і ліквідувати цю дистоцію. Другим ускладненням, на якому наголошує лікар, є слабкість пологової діяльності на етапі, коли голівка опустилась в таз матері. В цьому випадку умов для кесарського розтину також немає. – Є два способи закінчити пологи — вагінальні пологи оперативним шляхом — вакуум-екстракція плода або акушерські щипці, – каже лікар. – Можна застосувати або то, або то. Доцільніше була вакуум-екстракція. Як правило, коли йдеться про вакуум-екстракцію, то викликається лікар з дитячої реанімації.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дитина, #лікарі, #народилася, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #смерть, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: