Децентралізація влади: Успіхи Великогаївської об’єднаної громади на Тернопільщині

Опубліковано:
17 Березня, 2018

Великогаївська об’єднана територіальна громада, очолювана Олегом Кохманом, одна із першопроходців децентралізації місцевого самоврядування на Тернопільщині, де на сьогодні вже функціонує майже 40 ОТГ.

– Перед собою депутатський корпус нашої громади поставив на початках два завдання: освітлення вулиць і ремонт доріг,- каже голова громади Олег Кохман. – З першим впоралися стовідсотково. У минулому році уклали угоду зі службою доріг щодо спів фінансування(50/50) проведення ремонтних робіт на дорогах місцевого значення. Громада надала 10 мільйонів гривень. Відремонтували дорогу протяжністю 6,5 км. Відновили дорожнє покриття у селах Скоморохи, Смолянка, частково – Баварові, Грабівці, Козівка. Незавершеним є невеличкі ділянки дороги. з настанням весни, стабільної погоди їх приведемо до ладу. кошти на це є. Депутати вирішили скерувати у цьому році 4 млн грн на ремонт та відновлення доріг до шкіл, дитячих садочків. Плануємо провести ремонтні роботи на ділянці шляху від Товстолуга до Застінки.

– Олеже Андрійовичу, на території населених пунктів, що увійшли до Великогаївської об’єднаної територіальної громади працюють успішні аграрники, фермери, сільські підприємці. Який їх внесок в усі життєві процеси, поліпшення роботи закладів соціально- культурного призначення, гармонійного розвитку молоді?

Читайте також

Степан Гладун: «Ставимо масштабні завдання щодо розбудови інфраструктури у Хоростківській громаді»
Громада з Тернопільщини бере участь у телевізійному реаліті-шоу на «1+1»

– Землю по-господарськи, отримуючи щороку високі врожаї зернових і технічних культур, орендують 10 фермерських господарств, приватні сільгосппідприємства «Агрон», Агрофірма «Медобори», ПП «Мричко». У нас з ними налагоджена тісна співпраця. Левову частку бюджету становлять поповнення від них. Крім того домовляємося з приватними землевласниками, щоб вчасно сплачували податки, -керівникам сільгосппідприємств, фермерами за підтримку, спонсорську допомогу в організації свят, фестивалів, спортивних змагань, футбольних і волейбольних турнірів, встановленні дитячих ігрових комплексів, автобусних зупинок. Активно допомагають школам, дитячим садкам, закладам медицини і культури, церковним громадам, колишнім воїнам АТО, малозабезпеченим сім’ям. Окрема подяка сім’ї Березовських Наталії та Юрію, за те, що придбали карету невідкладної медичної допомоги. Тепер цей автомобіль розвозить сімейних лікарів на виклики, двічі на тиждень доправляє людей нашої громади в лікарню на діаліз.

– З вересня 2017 року запрацювало комунальне підприємство «Громада-сервіс», яке очолив здібний господарник Олег Колісник. Які його функції та виробничі обов’язки, адже шестеро осіб отримали постійну роботу.

– Надання послуг жителям громади. Широкий спектр послуг; від благоустрою, забезпечення діяльності пожежного депо, до обслуговування вуличного освітлення, прибирання стадіонів, кладовищ, вулиць, прибудинкових територій багатоповерхових будинків, подачі води, водовідведення. Правда ще не вирішено питання з транспортом, який зараз на часі, Але думаю що спільно з депутатами ми знайдемо кошти та можливості зняти цю проблему.

– Пане голово, розкажіть про інші програми, що безпосередньо направлені конкретно для людей, мешканців громади. Знаю, що вони знайшли одностайну підтримку не лише депутатів, але громадкості. Вони як я розумію, Олеже Андрійовичу, довгострокові. Знаю, що ви за фахом – вчитель фізичного виховання, педагог. Часто при першій нагоді буваєте в школах, дитячих садках населених пунктів, що входять до об’єднаної територіальної громади.

– Діють цільові програми, згідно з яким передбачено кошти для населення, на лікування жителів, для учасників бойових дій, воїнів УПА, ветеранів Великої вітчизняної війни. учасників АТО, воїнів- інтернаціоналістів, ліквідаторів ЧАЕС. Як заохочення виплачуємо 15 тисяч гривень особі, котра перебуває на контрактній службі в армії. Учасникам АТО, які користуються паливними котлами. купуємо дрова. Перспективною вбачаю програму підтримки сім’ї та молоді, розвитку спорту та фізичної культури. Відповідно до неї на свято Останнього дзвоника, вручаємо обдарованим дітям грошові винагороди, до дня Матері- подарунки, багатодітним матерям, малозабезпезпеченим сім’ям, перестарілим,- різдвяні та великодні кошики.

null

Фото автора

Також згідно з програмою підтримуємо 6 районних і одну обласну футбольну команди. Оплачуємо участь у змаганнях та закуповуємо спортивний інвентар. На три напрямки минулого року громада скерувала 1 млн 800 тис. грн. За сприяння народного депутата України Тараса Юрика облаштовано два спортивних майданчики. Громада взяла участь у конкурсі проектів регіонального розвитку. які можуть бути реалізовані за рахунок коштів держбюджету. Великогаївчани запланували збудувати великий спорткомплекс. Проект написали на 18 мільйонів. 12 млн грн з них сподіваємося отримати з державного бюджету. Там функціонуватиме академія футболу. Плануємо проводити футбольні матчі, турніри, причому не тільки обласного й міжнародного рівнів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бачинський, #великі гаї, #громада, #децентралізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #олег кохман, #ОТГ, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: