Весняна посівна в Україні вже розпочалася з південних і центральних регіонів країни. ЇЇ основу переважно складатимуть чотири культури, на яких припадатиме 92 відсотки усіх витрат. Соняшник, кукурудза, соя та ярий ячмінь. В цілому весняна кампанія для українських сільгоспвиробників коштуватиме на 23 відсотка або на 24 млрд грн більше. ніж торік і сягне 127 мрд грн. Причина подорожання посівної 2018 року різке підвищення цін на основні виробничі ресурси, зростання витрат на оренду землі та 1нфляція і девальвація національної валюти, корупція в сферах АПК. Загальні витрати на добрива зросли на 33 відсотка. Аграрії та посередники закупляють мінеральні добрива з хімзаводів агресора Росії, тоді як у рідній державі тепер затоварені цією продукцією аналогічні підприємства в Рівному, Черкасах, Сєверодонецьку і тепер опинилися на грані зупинки виробництва і банкрутства. Не краща ситуація із пально- мастильними матеріалами затрати зросли на 29 відсотків. Тільки зблисне сонце, і ціна на соляру, масло, бензин починає зашкалювати.А також на насіння на 17 відсотків.

null

 П’ять держпідприємств з виробництва насіння а призупинили виробництво. Приватні агроформування, компанії, агрохолдинги, хоч спеціалізуються на виробництві насінництва практично усіх видів сільгоспкультур ,мають усі можливості, лабораторії, обладнання, спеціалістів, але не дають надійних гарантій на стовідсоткову схожість, кондиційність.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Перспектива галузі – в оновленні стада
Аграрна Тернопільщина: Козівські трударі землі
В підприємстві на Тернопільщині, яке очолює Герой України, встановили рекорд

 Яка ж ситуація перед виходом в поле у сільгосппідприємствах Тернопільщини?

– Цьогорічна зима була сприятлива для перезимівлі озимих культур,- каже начальник відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Надія Воскресенська.- У доброму стані посіви озимих зернових на площі 137,4 тис га або 70 відсотків від засіяного у сільгосппідприємствах, 5,7тис га – у задовільному, 2 тисячі гектарів посіви зріджені, рослини слабкі. Відсоток незначний, але шкода праці агронома. орача, сівача й тих затрат. Озимому ріпаку велося в холодну й морозну пору не вельми добре, але міцні посіви добре врослися у ґрунт на 65,6 тис.га, а на площі 1,8 тис га вони зріджені, малопродуктивні рослини. Засипано 31,3 тис тонн насіння ярих( без кукурудзи) або 105 відсотків до потреби, з них 97 % кондиційне. Потужна витратна стаття- мінеральні добрива іх придбано 40 тисяч тонн забезпечено засобами захисту рослин. На складах агроформувань області уже зберігаються 24 тонн протруйників ,802,3 тонни гербіцидів та 707озимих каультур тонн пестицидів.

null

– Фінансово-кредитне забезпечення посівної-2018 обійдеться для сільгоспвиробників у 4млрд015 тис грн. в середньому витрати на засіяний гектар становитимуть 7034 грн,- доповнює розмову в. о. директора агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів. – Щодо техніки, обладнання і механізмів? В арсеналі аграріїв краю 11,9 тисяч штук ґрунтообробної, посівної, оприскувальної техніки. З них 3,5 тисяч вітчизняних та імпортних тракторів, 1,5 тис сівалок. Готовність їх до виходу на весняний лан складає 99 відсотка. Лише торік придбано 582 одиниці сільгоспмеханізмів на суму 782,5 млн грн,119 тракторів, з них 14 вітчизняного виробництва.

null

А тим часом землероби й механізатори розпочали підживлення озимого клину- основного хліба року. Весна стартувала, а вона завжди була провісником урожаю. який так старанно плекають хлібороби Тернопільщини.

Ярослав Бачинський.

На фото автора: начальник відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку ТОДА Надія Воскресенська; на посіві озимих культур під урожай 2018 року в СТОВ “Славутич” Збаразького району.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #весна, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #посівна, #тернопіль, #тернопільські новини, #ярослав бачинський
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: