У 1939 році будівля Домініканського костелу в місті Терноплі дуже сильно постраждала після приходу Червоної армії в місто.

Через один снаряд, що потрапив в костел, сталась сильна пожежа. Як наслідок згоріли фрески та ікони, розплавилося золоте і срібне начиння.

Проте в часи німецької окупації 1942-1943 років будівлю святині вдалось частково реставрувати і відновити. Нам вдалось віднайти рідкісні світлини з тих років, сьогодні ми познайомимо читачів Новин Тернопільщини з ними.

На жаль, після реставрації, під час визволення міста від загарбників у 1944 році будівлю знову пошкодили. Сталось це так, фашисти, що окопалися в будівлі, стріляли з гармат по вікнах, підвали заливали горючою сумішшю. В результаті боїв куполи та вежі були значно пошкоджені.

В ході так званої післявоєнної другої «реставрації» 1953 року залишки унікального внутрішнього інтер’єру, які ще мали місце бути після всіх жахів Другої світової, зникли в поспішному прагненні скоріше передати приміщення в розпорядження торгово-промислових структур міста для використання під склади.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://sowiniec.com.pl

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #костел, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: