Безлади в Криму. Як Росія заселяє «своїми» анексовану територію

15.03.2018 12:23   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Після анексії Криму в 2014 році український півострів всього за менше ніж за 4 роки зазнав кардинальних змін. З року в рік кількість національного населення Автономної Республіки зменшується. Причиною виїзду людей зі свого місця проживання є далеко не важке економічне становище півострова. Їх звідти просто виганяють! Спочатку просять “по-хорошому”, а до тих, хто пручається застосовують всі можливі методи депортації. Залякування, вбивства, викрадення посеред білого дня і це далеко не увесь список тортур «рашистської» влади.

Голова кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв у інтерв’ю “Голос Америки” прокоментував дану проблему: 

Ми постійно з Києва звертаємось до співвітчизників, щоб вони не залишали батьківщину. Тому що ми півстоліття боролися за повернення на батьківщину після депортації, і зараз залишати? Коли люди поставлені в такі умови, особливо коли почались викрадення і таємні вбивства людей. Коли ми говоримо людям: «Що ж ви залишаєте батьківщину?», вони кажуть: «Ви ж не гарантуєте, що завтра мою дитину не вкрадуть і не вб'ють?» – розповів Джемілєв. Також він додав:

«За нашими оцінками, в загальній кількості більше 50 тисяч людей покинули Крим, з них 20 тисяч кримські татари».

Москва намагається витіснити корінне населення України і заселяє туди громадян з Росії. Щодо проукраїнського населення, яке налаштоване проти окупації та відмовляється прийняти громадянство РФ, їх жорстоко переслідують та вживають вище перелічені методи «спонукання» до виїзду з півострова.

"Росія грубо порушує Женевську конвенцію про неприпустимість примусової зміни демографічної ситуації на окупованій території. Вони створюють умови, за яких корінні жителі змушені залишати півострів, і заселяють його людьми, лояльними до себе", – повідомив Джемілєв.

За неофіційними даними, від 500 тис. до 1 млн. людей переважно з громадянством РФ заселили півострів.

«Зараз на територію Криму завезено близько 250 тис. так званих «ватників» з Донбасу і ще приблизно стільки ж росіян з території Російської Федерації. Одночасно йде витіснення всього корінного населення і проукраїнськи налаштованих громадян», - заявив політик.

У січні 2017 року на вимогу народного депутата та лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, було розпочато прокуратурою Криму кримінальне провадження за  статтею № 438 Кримінального кодексу України. Її основна суть - порушення законів та звичаїв війни.

«У межах цього провадження прокуратура Криму проводить слідство щодо порушення норм міжнародного гуманітарного права окупантами. З огляду на те, що півострів Крим — окупована територія, це означає, що його жителі перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права» — прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

За відповідними фактами спільно з Гельсінською спілкою та Регіональним центром з прав людини було подано заяву в Міжнародний суд.

«Невдовзі всі, хто скоїв злочини в Криму, постануть  перед судом у Гаазі», — додав Гюндуз Мамедов. 

31 жовтня минулого року міністром закордонних справ Павлом Клімкіним було представлено новий проект резолюції, в якому йдеться про порушення прав людини в окупованому Криму. Даний документ має суттєво полегшити долю анексованої території та обмежити неправомірні дії Росії. 

“Ми зараз розраховуємо на мобілізацію світової спільноти, щоб поставити країну-агресора в ізоляцію і змусити її враховувати міжнародні норми”, - зазначив Джемілєв.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі