Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

«Кобзарі» тернополянина Іларіона Пилипця

09.03.2018 17:05   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Березень ще тримає у крижаноу панцирі річку Гнізну. У цій місцині, серед густого верболозу вона широка і глибока. Поруч знаменитий Баворівський турбінний млин. Його побудували ще за часів Австро-Угорської імперії, на початках ХХ століття. А спалили по-варваврськи новоявлені «крутелики-бізнесмени» на початках 90-х рр. Дуже вже ряно хотіли млин за безцінь «прихватизувати». Сьогодні він стоїть як німий докір і баворівській громад, і і тим, хто серед зрадливої ночі запустив «червоного півня». За такими роздумами й зайшов в тупик невеличкої сільської вулички, де колись купив стару «розвалюху», мій давній приятель, неодинарна особистість тернополянин Іларіон Ілліч Пилипець.

Помандруємо разом читачу, в оселю- музей, оглянемо й територію Саме з неї й почнемо. Усе збудовано, змайстровано, споруджено фантазією і руками пана Іларіона та його сина Олега. Невеличка церква з фігурою Божої Матері. ЇЇ побудував Іларіон Ілліч на честь світлої пам’яті своєї матері. Тут, помолившись Всевишньому, миряни з Баворова й навколишніх сіл відчувають терпкий запах ладану, душевного спокою, божого благословення. За капличкою із гранітних плиток з постаменту- Пів погруддя Тараса Шевченка. Під постаментом земля і камінці. привезені сином Олегом з малої батьківщини Великого Кобзаря сіл Моринці й Кирилівки. та з Чернечої гори в Каневі, де спочиває народний поет, поборник вільної України. Тернополянин, заслужений художник України Євген Удін, щирий приятель пана Іларіона привіз камінці з далекого Мангишлаку в Казахастані, де десять років перебував у засланні Тарас Григорович.

- Творчістю Великого Кобзаря я захопився з раннього дитинства, що пройшло у селі Біла Чортківського району, в школі вивчив на пам’ять майже увесь «Кобзар». На сьогодні я вже зібрав понад 200 «Кобзарів» видані майже з усіма мовами світу. Останній примірник мені надіслали з США,- каже Іларіон Пилипець. - У своїй колекції маю багато друкованої літератури про самого Тараса Григоровича, пожиттевє видання його творів, деякі картини написані поетом- художником, а також портрети Великого Кобзаря, У свій час. як працював правником, фінансистом, а згодом керівником Тернопільського міського відділу соціального забезпечення населення об’їздив усі населені пункти й міста Тернопільщини, де встановлено і є пам’ятники, погруддя видатному сину українського народу, гордості нашої нації.

На подвір’ї - копія піраміди Хеопса, меморіал. присвячений пам’яті жертв голодомору 1946-1947років на Західній Україні, а на масивному камені. А справ- розгорнута гранітна книга. В двоповерховій оселі пана Іларіона домінують мініатюрні макети криївок, багато з них господар спеціально виготовив для Тернопільського обласного музею політв’язнів і репресованих. А справжнього масштабу криївку облаштував під будинком. В дивовижній колекції краєзнавця макети Буцнівської кузні, Баворівського турбінного млина Тернопільської області, водяного млина села Луценки Лохвицького району Полтавської області і вітряного млина села Біла Чортківського району, звідки родом Іларіон Пилипець

Окремий куточок, присвячений громадсько- політичному діячеві, керівнику народного Руху України В’ячеславу Чорноволу з яким був особисто знайомий пан Іларіон. Постійна виставка понад 100 книжок-мініатюр, оригінально виготовлений макет селянської хати з елементами старожитностей, речей домашнього вжитку тощо.

У Баворівській оселі- музеї у свій час побували і залишили подячні записи народні артисти України Богдан Ступка, Віталій Розстальний, Оксана Білозір з Ігорем Білозіром, видатний художник Іван Марчук, Михайло Ткачик, Євген Удін, скульптор Еммануїл Мисько, кобзар Микола Литвин, письменник, поет- перекладач Микола Вінграновськи,.лауреатна ціональної Шевченківської премії Степан Сапеляк.

Часто на екскурсії приходять учні шкіл району. обласного центру, жителі Баворова та сусідних населених пунктів.

У господаря оселі велика бібліотека й сам він дотепний майстер пера, гумору і жартів. Видав 11 книжок і продовжує писати.

Ярослав Бачинський.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі