В умовах війни з російським окупантом ми потребуємо єднання довкола спільного майбутнього наших народів, – Степан Барна в Республіці Польща (Фото)

05.03.2018 18:43   Джерело: Тернопільська ОДА
Опубліковано : Новини Тернопілля

Українці й поляки – це братні слов’янські народи. Нас об’єднує спільна історія, взаємодоповнення цінностей та приналежність до європейської культурної та політичної традиції. Це підкреслив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, беручи участь у скорботних заходах, приурочених 73-ій річниці трагедії українського села Павлоком (Республіка Польща).  

У далекому 1945 році у селі розстріляли 366 українців разом із парохом о. Володимиром Лемцьом. Врятувалися лише 36 осіб… Вшановуючи їхню світлу пам'ять, до меморіалу, який споруджено на місці їхнього поховання, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, голова Тернопільської ОДА Степан Барна, керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Іван Бабійчук, голова Львівської ОДА Олег Синютка та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, поставили лампадки й поклали квіти.

«Ми пам’ятаємо тяжкі сторінки нашої історії, – звернувся Степан Барна до усіх присутніх. – І сьогоднішня подія нагадує нам про тих людей, котрі хотіли будувати своє майбутнє, але в них це право відібрали разом з їхнім життям. Саме тому тепер, коли ми перебуваємо в умовах війни з російським окупантом, ми потребуємо єднання довкола спільного майбутнього наших народів та європейських цінностей. І перебуваючи тут, хочу від імені Тернопільської обласної державної адміністрації подякувати Президентові України Петру Порошенку за чітке визначення європейського напрямку розвитку нашої держави. І дякую усім представникам польської спільноти, котрі сьогодні разом з нами вшановують пам'ять наших земляків».

Під час скорботних заходів очільник Тернопільщини також наголосив, що ми мусимо розуміти наступне: коли українці й поляки боролися спільно проти російської колонізації, то були сильними, нас побоювалися і поважали. І прикладів цьому є багато. Коли ж ми були поодинці – програвали. Саме тому тепер, як ніколи, слушний час, щоб нагадати всім: добробут і вільний розвиток європейських народів є можливим тоді, коли ми згуртовані, бо в єдності – наша сила!

«Без незалежної України, незалежної Польщі може й не бути, тому, що російський імперіалізм прагне до світового панування. Тож, пам’ятаймо, що один крок Варшави від Києва автоматично означає два кроки Москви до Варшави», – зазначив Степан Барна.  

null

 

null

 

null

 

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільська ОДА  

Коментарі