Свято Пущення у «Лемківській світлиці»

16.02.2018 13:23   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ірина Мадзій

Лемківська спільнота Чортківщини може стати взірцем активності, ініціативності у підтриманні культурних заходів для всіх українців. От кому єдності не позичати!

Минулої неділі  «Лемківська світлиця» у чорткові приймала шанованих гостей на свято Пущення, яке традиційно відзначають перед Великим постом. Колись цьому дню наші предки надавали великого значення. Адже попереду великий і важкий піст, коли треба жити в молитві, смиренні, без пісень і забав. А лемки, як відомо, народ співучий і веселий, тож їм дуже хотілося зібратись разом і поспівати в останній день перед постом. Це вже у них традиція, яку добре знають люди старшого покоління.

null

Багато про ці традиції може розповісти найстарша за віком лемкиня із Чорткова Марія Несторівна Бурдяк, яка провела загальний обряд молитви для присутніх. Проводиться він по-особливому – з запаленою свічкою та з побажаннями злагоди і любові у родині, а також – прощення один одному давніх образ. Саме так розпочинали піст наші пращури – із чистою душею і совістю.

Цікаво про цю традицію розповів голова Чортківської районної громадської організації «Лемківщина» Богдан Дудяк, міський голова чоркова Володимир Шматько, його заступник Роман Тимофій та начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій Наталія Ващишин.

null

- Я радію з того, що маємо у Чорткові таку чисельну етнічну групу українців, які є прикладом згуртованості, шанобливого ставлення до своїх традицій, культурних надбань, - наголосив у виступі голова міста Володимир Шматько. - Зберігаючи свою самобутність,  ви додаєте ще більшої унікальності нашому рідному місту й українській культурі. Як міський голова запевняю вас, що міська влада і надалі буде підтримувати ваше прагнення до збереження народних традицій, які несуть у собі християнські ідеали любові, щедрості, прощення і є яскравим свідченням української ментальності — працьовитості, поваги до предків, святості родини.

Свято щедро доповнили колоритні виступи аматорських колективів, які своїми унікальними піснями, віншуваннями  та приповідками додали усім присутнім святкового настрою.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі