Українська Галицька Партія відреагувала на дії польського парламенту

Опубліковано:
13 Лютого, 2018

Чому поляки зайняли антиукраїнську позицію? Чому вони вважають українців «другосортним народом»? Чому історичні міфи мають такий вплив на сусідню державу? Польські шовіністи розпочали гібридну війну з Україною. Про це йдеться у заяві Української Галицької Партії, яку поширила політсила.

“В оновленому законі з’являється неприпустимий шовіністичний термін “Малопольща”, під яким автори закону розуміють територію Галичини. Ми переконані, що це – перший крок до потенційних територіальних зазіхань Польщі, адже події на Сході України розгорталися за подібним сценарієм, із використанням аналогічного терміну “Новоросія”, – йдеться у документі, який поширює Українська Галицька Партія.

Партійці гостро реагують на відверте  нищення польсько-українського порозуміння. Тим паче, що поляки чинять «цвинтарні» злочини і політичні демарші у час, коли Україна бореться проти російської агресії, захищаючи всю Європу, з поляками включно.

«Саме тому сьогодні вкрай важливо виставити точний знак рівності між московським і варшавським імпер-шовінізмом, який, у своїй гібридній формі ХХІ століття веде наступ на все українське: мову, гідність, Донбас, Бандеру, Крим, Львів, УПА, Шухевича і усіх наших Героїв минувшини та сучасності», – пояснює Олег Вітвіцький, голова ОО УГП, історик.

Поляки переконані, що українських земель вони ніколи не окуповували. Натомість твердо переконані, що українці з ними добровільно об’єдналися  і були повноправними громадянами Польщі.

«В основі теперішнього польського «гібридного» протистояння з Україною лежать їхні застарілі уявлення і прагнення. В минулому українець вважався якимось недолугим «молодшим братом». Ці уявлення про «другосотність» українців давно спростовані історією, але «осад залишився» і підсвідомо отруює ментальність сучасних поляків. Навіть тих, які вважають себе цілком модерними людьми», – резюмує Богдан Панкевич, голова Політради УГП.

Партійці закликають український парламент, Уряд та Президента звернутися до Венеціанської комісії щодо правового аналізу оновленого польського закону, а також до Європейського суду з прав людини – засудити нормативний акт, який порушує права українців. Ще одне звернення Українська  Галицька Партія пропонує скерувати від України до керівних органів Євросоюзу, які мають запобігти ситуації, коли за “неправильні” на думку поляків історичні висловлювання українцям можуть, насправді, блокувати в’їзд до Шенгенської зони через територію Республіки Польща.

Український парламент на скандальні закони сусідів відреагував заявою, за яку 6 лютого проголосувало 242 Народних депутати. У кілька разів гостріше на ці самі зміни до польського законодавства відреагували в Ізраїлі. Вони спровокували справжній дипломатичний скандал між двома країнами.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #галичина, #заява, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #польща, #тернопіль, #тернопільські новини, #угп
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: