Тернополянин першим отримав якісні рентгенівські знімки і переклав Біблію українською

Опубліковано:
11 Лютого, 2018

31 сiчня 1918 року у Празi помер український фізик та громадський діяч Іван Пулюй, – пише Файне місто.

Він народився 2 лютого 1845 року у м. Гримайлове на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету.

У 1872—1874 р. Пулюй працював у фізичній лабораторії професора фон Лянґе. Був доцентом Віденського університету. В 1874 — 1875 роках він викладав фізику у Військово-морській академії в Фіуме, сучасна Хорватія. У 1875 році Іван Пулюй, як стипендіат австрійського Міністерства освіти, підвищував свої професійні знання під керівництвом професора Августа Кундта в Стразбурзькому університеті. 1875 р. в Страсбурзькому університеті вивчає електротехніку.

Читайте також

До дня народження Івана Пулюя діти зробили мультфільм
Як шануватимуть тернополяни Івана Пулюя у день 100-річчя від дня смерті?

1876 року захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. З 1884 по 1916 рік працював професором Празького полiтехнiчного iнституту, обіймав посади декана фiзичного факультету та ректора цього закладу. 1902 року Пулюй став першим деканом першого в Європі електротехнічного факультету. Монарх Австро-Угорщини Франц-Йосиф присвоїв Іванові Пулюю звання Радника двору, нагородив Лицарським хрестом. 1884 року Міністерство освіти Австро-Угорської імперії запропонувало Івану Павловичу, як професору експериментальної і технічної фізики, очолити кафедру фізики Німецької вищої технічної школи (сучасний Чеський технічний університет) у Празі, яку він 1903 року перетворив у першу в Європі кафедру фізики та електротехніки. З 1888 Іван Павлович був ректором і очолював створену ним кафедру протягом 32 років. Пулюй був державним радником з електротехніки Чехії і Моравії.

1916 року Пулюєві пропонували посаду міністра освіти Австрії. Відмовився від неї за станом здоров’я.

Пулюй видав близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки українською, німецькою та англійською мовами. Вчений був дійсним і почесним членом Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Український фізик першим отримав високоякісні фото з використанням “Х”-променів. Експерименти з ними Пулюй проводив із вакуумними трубками власної конструкції.

Пулюй займався перекладом релігійних праць із давніх мов. Разом з Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким Іван Пулюй зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Завіту.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пулюй, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: