Домашнє насильство: що роблять з кривдниками у Тернопільській ОДА

Опубліковано:
9 Лютого, 2018

50% вдалося поспілкуватися з головною спеціалісткою відділу сімейної та гендерної політики при Тернопільській обласній державній адміністрації Оксаною Шуль, а також з людьми, які пройшли курс корекційної програми.

Оксана Шуль

Корекційна програма розроблена групою психологів та розрахована на 12 занять (індивідуальних та групових). Перші три заняття індивідуальні, четверте-п’яте групове, а шосте і наступні – робота із постраждалою особою.

У корекційній програмі також беруть участь лікар, священник, юрист, психотерапевт.

Дана ініціатива впроваджується обласним управлінням у справах сім’ї та молоді з  2012-го року.

Зазвичай, клієнтами корекційної програми стають ті, кого направила поліція, проте є й ті, хто звернувся за власним бажанням – за даними відділу сімейної та гендерної політики при Тернопільської ОДА, добровільно приходять 10% кривдників.

– Знаєте, я не хочу говорити про свої сімейні проблеми на загал. Не хочу повертатися до тих спогадів…Ми гарно спілкувалися з психологами і це дало позитивний результат, так би мовити ривок в життя, яке заходило у глухий кут, – сказала одна з тих, хто вже пройшов курс у психолога.

Жінка дала попередню згоду на спілкування, проте коли я їй подзвонила говорила пошепки і не вдаючись в деталі: так, були з чоловіком на терапії, так, все добре. Ім’я свого вона теж просила не називати.

Тернополянин Олег Карий працює у сфері туризму та будівництва. Чоловік розповів, що потрапив на корекційну програму з ініціативи обласної ради та припису дільничного.

Причиною став конфлікт у сім’ї, під час якого він наніс образу «близькій людині», як сказав Олег.

– Будучи людиною свідомою та не маючи низької самооцінки, я пішов на співпрацю з психологом корекційної програми та на співпрацю з владою. Мої друзі віднеслися з розумінням, не засуджували мене і повністю підтримували. Постраждала сторона повністю вибачила мене і коли діло дійшло до суду, то забрала назад заяву і попросила не заключати мене під варту. Пані суддя сказала, що я буду відправлений на корекційну програму по психології, за що я був тільки вдячний, – розповів Олег.

Чоловік абсолютно переконаний у позитивному впливі програми і ще сказав, що якби можна було повернути час назад, то він би «ніколи не повторив цього ганебного вчинку».

– Не хотів би знову втрачати довіру та повагу у родині, – сказав Олег.

Оксана Шуль наводить дані, що потерпілими від домашнього насильства у 70% випадків є жінки; 20% чоловіки і 10% діти.

В Тернопільсьскій області кореційну програму можна пройти лише у Тернополі та в Чорткові. Найближчим часом планується відкриття таких центрів у містах обласного значення такі як Кременець та Бережани.

Ігор Чорний

Ігор Чорний, начальник управління у справах сім’ї та молоді при облдержадміністрації, говорить, що корекційна програма – це шанс налагодити життя у сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах. Він наводить такі дані: з осіб, які повністю пройшли курс корекційних програм у 2016-2017 роках, лише 2 чоловіків були направленні повторно.

«Негативним моментом є те, що всього 12-15% з’являються для проходження курсу із тих осіб, яких направила поліція, а методів якогось особливого впливу на порушників нема», – відзначає він.

Минулого року на корекційну програму було направлено 216 людей, з яких успішно її пройшли – 31 особа, 176 не з’явилися або пройшли у неповному обсязі.

Після прийняття закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», відбулися суттєві зміни щодо направлення на корекційну програму. Якщо раніше направлення видавала поліція, то тепер – тільки за рішенням суду.

Відповідно, за невиконання цього рішення особи будуть притягувати до відповідальності. Варто відзначити те, що новий закон передбачає створення кризових центрів, де можна буде поселити постраждалу людину і надати їй весь комплекс допомоги для її реінтеграції у суспільство.

Участь у корекційній програмі є безкоштовною. Якщо це відбулося за рішенням суду, то органи поліції повідомляються про те, що людина пройшла програму у повному обсязі. Якщо людина пропустила значну кількість занять або не з’явилась взагалі, то за це її притягують до відповідальності. Це можуть бути як громадські роботи, так і арешт.

У практиці Оксани Шуль були такі люди, що обирали арешт, а не психологічну допомогу.

«Це залежить від того, як поліція їх орієнтує. У нас є райони, де люди справно приїжджають на корекційні програми. Це Бучацький район, там майже всі люди, які були направлені, з’являються», – розповідає психолог.

Звичайно, для проведення корекційної програми необхідне приміщення.

Нині міська рада тимчасово виділила кімнату у підвалі «Перемоги» біля туалету, але воно не дуже пристосоване для проведення корекційної програми.

Оксана Шуль говорить, що у влади немає усвідомлення важливості психологічної роботи, немає розуміння того, що насильство насильство приходить в родину не питаючись, і завтра психологічна корекція може знадобитися і їм самим.

Оксана Кузьменко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #жінка, #насилля, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #родина, #тернопіль, #тернопільські новини, #чоловік
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: