Адвокат сплатив півмільйона застави і вже на волі. Активісти будуть за гратами два місяці

Опубліковано:
8 Лютого, 2018

На  Тернопільщині затримали адвоката, що разом з громадськими активістами вимагали 71 000 грн у підприємця, повідомили у прокуратурі області, – пише 20 хвилин.

Адвокат, як стало нам відомо, – колишній правоохоронець, який кілька років працював слідчим у міськвідділі міліції.

Щодо активістів, то, як з’ясувалось, мова йшла про керівника Тернопільського осередку ГО «Ідея нації» Олексія Станька та активіста ГО “Громадський спротив корупції” і “Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО” Михайла Іваненка. Обидва, нагадаємо, брали активну участь у боротьбі з незаконними та конфліктними забудовами.

Справа із затриманням активістів набула у Тернополі неабиякого резонансу. Прокуратура оприлюднила відео, зняте прихованою камерою, що в підприємця таки вимагали 71 тисячу гривень. Силовики кажуть, що після оприлюднення інформації про затримання активістів до них почали масово звертатися люди з заявами на фігурантів справи. Друзі та рідні одного з затриманих називають це викраденням і політичним замовленням. 

2500 доларів, аби не чіпали

– Через резонанс справи ми вирішили розставити всі точки над «і», – каже заступник прокурора Тернопільської області Ігор Мукан.  – Потерпілий хотів почати власний бізнес, виготовив документи належним чином і почав будувати кіоск. Однак невідомі особи розвалили цю конструкцію, а через деякий проміжок часу самі прийшли до нього і сказали, що будь-які роботи він буде виконувати лише тоді, коли заплатить їм 2500 доларів. Потім погрожували його дружині.

Нагадаємо, через це слідчим відділу прокуратури розпочали досудове розслідування, в ході якого 31 січня 2018 року осіб.

Читайте також

Заяви на активістів продовжують писати забудівники

– Перший відеозапис виклав на своїй сторінці у Фейсбуці один з фігурантів у кримінальному провадженні 2 грудня 2017 року. На ньому можна побачити як зрізають конструкцію металевого МАФу, – каже слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури області Павло Карпець. – Наступне відео – це зустріч одного з фігурантів з потерпілим в магазині, де йде мова і погрози знищення майна, що без передачі коштів вони будувати йому нічого не дадуть. 

На наступному відео фігуранти спілкуються з заявником безпосередньо на місці будівництва МАФу, де також говориться про вимагання грошей, кажуть у прокуратурі. 

Прокурор: є ще три справи

– Усім фігурантам вже повідомили про підозру, –  продовжує заступник прокурора. – Завдяки резонансу  до нас масово приходять люди з заявами на вказаних осіб. Вони боялися, тому звернулись тільки зараз. І окрім цієї, ми ще маємо три справи на адвоката та активістів.

Наразі триває розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст.189 КК України (вимагання за попередньою змовою групою осіб).

Суд задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу підозрюваним у вигляді тримання під вартою.

За рішенням суду, адвокату- колишньому правоохоронцеві, обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі півмільйона грн, двом іншим підозрюваним – тримання під вартою.

Тим часом рідні одного із затриманих, Олексія Станька, а також предстваники громадської організації “Ідея нації”, яку він очолює у Тернополі, провели прес-конференцію. На ній повідомили, Олексія вважають невинним, затримання називають викраденням. Кажуть, якщо його не відпустять на волю, влаштують масові акції. Відповідну заяву вже подали у Тернопільську міську раду.

Проти ГО «Ідея Нації» в Тернополі прокуратура розпочала політичні репресії, – – пише на власній сторінці у Фейсбук голова проводу ГО «Ідея Нації» Остап Стахів. – Хто хоче вірити «позиції» прокуратури, нехай. Переконувати таких бажання не має жодного! Хто стикався з тими представниками «честі», той мене зрозуміє.

Активісти говорять про підтасовку

Олексій Станько з 2014 року є керівником осередку в Тернополі, директор ТзОВ «Молода ідея», засновник і власник інтернет-видання «Збудовано в Тернополі».

31 січня цього року Олексій з журналістами був на засіданні постійної депутатської комісії Тернопільської міської ради, після чого він з журналістами зайшов в кафе, – пише Остап Стахів. – І в цей час забігло 8 осіб в цивільному, не представились та нічого не зачитали, скрутили Олексія і повезли в невідомому напрямі. Пізніше, коли дружина Наталя написала заяву до нацполіції, виявилося, що викрадачами є представники прокуратури.

Більше 30 годин до Олексія не допускали адвокатів, а дружина та мама до цього часу не може попасти на прийом до слідчого, нарікає активіст.

– Прокуратура показала якісь змонтовані нарізки, в яких Олексій не фігурує, а колишній працівник поліції, якого ніхто не знає з нашого середовища – вимагає дати йому 2500 $ (йому їх і дали за містом), – пише п. Остап. – До слова – суд присудив Олексію 2 місяці СІЗО, а цьому горе-міліціонеру (колишньому) дали право вийти під заставу. Тепер стає зрозумілим той факт, що це є повна постанова і підтасовка зі сторони прокуратури.

На даний час зі сторони правоохоронних органів йде залякування журналістів, які були в кафе з Олексієм, а відео з кафе дивним чином пропало – це зі слів прокуратури, пише Остап Стахів.

Дружина Олексія Станька Наталія каже, що після затримання Олесія у їхній квартирі провели обшук. Шукали зброю, наркотики, соляну кислоту, балаклави, болгарки, круги для порізки металу, цифрову техніку, протее нічого з вищеперелічсеного не знайшли. Вилучили кілька сім-карток, комп’ютер, дві аптечки.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 189. Вимагання

Ч. 2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, – карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #адвокат, #активіст, #вимагання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: