Пропозицію управління екології та природних ресурсів Тернопільської облдержадміністрації підримали депутати Тернопільської обласної ради. В області оголошено  5 заповідних територій та об’єктів загальною площею 57,3 гектара. Природно-заповідний фонд краю має у своєму складі 639 територій та об’єктів загальною площею 123,23 тисячі гекратів. Питома вага площі природно-заповідного фонду у площі Тернопільської області складає 8,91 відсотка.

Гідрологічний заказник “Гнізненський”, що у Збаразькому районі займає площу 44,7 гектара. Територія заказника охоплює заплаву річки Гнізна за межами населених пунктів Базаринської сільської ради. Мета – охорона та збереження у природному стані водно-болотних комплексів та рідкісних видів рослин.

На північно-західній околиці села Байківці Тернопільського району відтепер є ландшафтний заказник “Кружляк”, площею  6 гектарів, територія якого охоплює заболочену заплаву річки Гніздечна. Оголошений з метою охорони та збереження у природному стані типового природного ландшафтну, оселищ рідкісних та зникаючих видів рослин. В Тернопільському районі є ще й нова гідрологічна пам’ятка природи – “Джерело Божої любові”, площею 0,03 гектара, що знаходиться на території Великоберезовицької селищної ради при в’їзді в село Кип’ячка. Джерело питної води має еколого-освітню, історико-культурну, господарську та естетичну ціннність.

Геологічне травертинове утворення з десятками джерел, лісовим озерцем і водоспадом, рідкісними та зникаючими видами рослин, вікових дерев є у Заліщицькому районі. Комплексна пам’ятка природи урочище “Пустельня” займає площу 3 гектара. 

Дерево ясена звичайного, віком понад 150 років, росте в селі Кальне неподалік дерев’яної церкви Святого Миколая. Відтепер це ботанічна пам’ятка природи “Кальненський ясен” у Козівському районі площею 0,02 гектара.

За матеріалами сайту 0352.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #заповідник, #заповідники, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: