Тернопільські лікарі: 7 способів профілактики зимових застуд

30.01.2018 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

За словами фахівців Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, підхопити простудні інфекції у закритому приміщенні значно легше, ніж на відкритому повітрі. Тому, щоб уникнути простуди – медики рекомендують:  

Не переносити хворобу на ногах

За статистикою, майже три чверті з ста опитаних стверджують, що, незважаючи на застуду, вони продовжують ходити на роботу. З одного боку, похвальна самовідданість, відповідальність та любов до роботи. Однак такі подвиги можуть серйозно нашкодити їм і їхнім колегам. Застуду викликають віруси, і тому вона може легко передаватися від однієї людини до іншої.

До того ж, серед перших характерних симптомів ГРВІ та грипу - слабкість і низька продуктивність праці, що зовсім не на користь хворому. Навантажуючи ослаблений організм, людина може ускладнити хворобу. Вже краще перехворіти в будинку, не боячись погіршити перебіг простуди або заразити колег. В епоху інтернету і скайпу цілком можна попрацювати в домашніх умовах. Керівники повинні підтримати це, якщо не хочуть спровокувати епідемію застуди серед працівників.

Читайте також

Понад 2437 жителів Тернопільщини за тиждень захворіли на грип та ГРВІ
На Тернопільщині зафіксували 47 випадків вітряної віспи і 3 випадки туберкульозу

Провітрювати і зволожувати повітря

Навіть новомодні кондиціонери не можуть розігнати віруси, що поширюються через повітря. Часто такі прилади як раз і провокують захворювання, оскільки утворюють занадто холодне повітря і протяг. Важливо цього не допустити і завжди регулювати режими кондиціонера. Щоб віруси не затримувалися надовго в приміщенні, важливо його регулярно провітрювати (по 5-10 хвилин). У деяких офісах вивішені режими провітрювання. Цей час можна використовувати для прогулянок і невеликого відпочинку від роботи, що тільки піде на користь співробітникам. Корисним буде використовувати і зволожувачі повітря. Норма вологості для приміщення - близько 60%. А ще краще попросити керівництво поставити в офісі кварцову лампу, яку потрібно хоча б раз в день включати на 15-20 хвилин.

Підтримувати здоровий спосіб життя

Фізичні вправи і правильна дієта грають велику роль для збереження здоров'я протягом всієї зими. Добре, якщо в офісі співробітники дотримуються здорового способу життя, і керівництво це заохочує. Наприклад, періодично організовує спортивні заходи, оплачує (хоча б частково) походи співробітників в фітнес-зали або басейн, організовує правильне харчування в їдальні компанії. Якщо ж всього цього немає, то людині потрібно самому подбати про себе: більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі в обідню перерву, їсти більше овочів і фруктів (особливо цитрусові і гранати), регулярно пити воду і відмовитися від шкідливих звичок.

Дотримуватися правильної гігієни

Майже 80% інфекційних захворювань передаються через дотик, тому миття рук неймовірно важливо для зменшення ризику розвитку інфекції. У період загострення сезону застуд в туалеті офісу крім звичайного мила потрібно поставити антибактеріальне і не забувати їм регулярно користуватися. У шухляді робочого столу добре мати антибактеріальні серветки, якими бажано періодично протирати поверхню меблів і оргтехніки. Важливо, щоб співробітники не розкидали використані серветки, а відразу викидали їх у смітник. Для санації дверних ручок і стільниць офісних кухонь можна застосовувати спиртові гелі.

Щороку щепитися від грипу

Щепитися чи ні від грипу - справа індивідуальна. У багатьох компаніях керівництво організовує щорічні вакцинації від грипу. І це підтримують більшість лікарів. Не варто відмовлятися від такого заходу, якщо немає на то індивідуальних протипоказань. Якщо колективної вакцинації не організовано, то можна звернутися в поліклініку для індивідуального щеплення.

Регулярно пити воду

У сезон застуд окрім звичайної води, кави і чаю корисно пити вітамінні морси і компоти. Працівники офісу можуть приносити з собою лимони для додавання в чай, трав'яні настої, соки, чаї та медові відвари. Не варто в зимовий період пити холодну воду або напої - бажано завжди розбавляти їх до кімнатної температури.

Завести «зелених» сусідів

За статистикою, менше хворіють співробітники того офісу, в якому багато кімнатних рослин. Вони не тільки надають приміщенню красу і затишок, добре заспокоюють, але і допомагають боротися з шкідливими бактеріями і вірусами. Особливо знаменита подібними властивостями герань: вона виділяє фітонциди, що пригнічують ріст і розвиток бактерій і вірусів.

Носити медичні маски

У пік простудного періоду небезпека підчепити хворобу підвищується в рази. Тому, як тільки оголошується режим епідемії грипу або в офісі хтось захворіє на простудну інфекцію, бажано на роботу приходити в одноразовій медичній масці. Її слід міняти кожні 2-3 години, щоб підтримати ефективність її захисту. Вона прикриє носа і рот, через які віруси найчастіше проникають в організм», - розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі