Як шануватимуть тернополяни Івана Пулюя у день 100-річчя від дня смерті?

Опубліковано:
29 Січня, 2018

Минає 100-років від дня смерті уродженця Тернопільщини – Івана Пулюя. Видатного фізика і електротехніка, винахідника X-променiв, перекладача Біблії та Псалтиря, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України шануватимуть під час пам’ятних заходів до 100-річчя від дня смерті видатного українського вченого, громадського та культурного діяча Івана Пулюя. Подія відбудеться 31 січня 2018 року у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя.

Коментує Софія Теслюк провідний спеціаліст з інформаційної діяльності відділу у справах молоді та зв’язків з громадськістю Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя.: “Науковий геній вченого полягав у багатогранності його таланту та високому рівні досягнень у всіх сферах діяльності. Об’єктом його уваги були найважливіші проблеми тогочасної фізики та електротехніки. Вчений стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства – відкриття “Х”-променів, дослідив їх природу та властивості, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Його праці з електродинаміки змінних струмів лягли у фундамент Теоретичних основ електротехніки. В наукових енциклопедіях і довідниках Івана Пулюя згадують як першого електротехніка Європи. Іван Пулюй – перекладач з оригіналів Біблії, Псалтиря, укладач молитовника. Широко відома його активна позиція щодо захисту прав українського народу, його політичних свобод, рідної мови, велика організаційна робота на культурно-просвітницькій ниві. Вчений створив фонд допомоги бідним українським студентам, що навчалися за кордоном, сприяв вирішенню проблем українських біженців під час Першої світової війни.”

«Дуже важливо для забезпечення стабільності миру в Європі мати самостійну Україну. Незалежність України є, в нашому глибокому переконанні, ключем для збереження миру в усій Європі». І.Пулюй.«Україна та її міжнародне політичне значення», Відень,1915 Puluj.J. Ukraina und ihre internationale politische Bedeutung. Wien, 1915/

null

Програма пам’ятних заходів 31 січня 2018 року

8.15 – Поминальна Божественна Літургія в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

9.15 – Покладання квітів до меморіальної дошки членам Тернопільського таємного товариства «Громада», яке заснував Іван Пулюй.

10.00 – Заходи з нагоди 100-річчя від дня смерті видатного вченого та громадського діяча Івана Пулюя (фойє навчального корпусу №1 університету).

– Слово ректора університету професора П.В. Яснія

– Покладання квітів до погруддя І. Пулюя

– Виступи керівників міста та області, державних та громадських організацій

11.00 – Відкриття розширеного засідання вченої ради (читальний зал науково-технічної бібліотеки університету, ауд.58).

12.15 – Перегляд фільму про Івана Пулюя.

13.00 – Брейк-кава.

14.00 – Відвідини музею І. Пулюя та музею університету (навчальний корпус №2, ауд. 36).

Додаткова інформація за тел. (0352)51 97 03

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пулюй, #річниця, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: