Скандальні депутати-корупціонери вступили в антикорупційну «Силу Людей»?

Опубліковано:
23 Січня, 2018

Виключені зі складу ВО «Свобода» за політичну корупцію депутати Іван Сороколіт та Ігор Турський вступили у політичну партію «Сила Людей», головна програмна засада якої – боротьба з корупцією.

За що Турського і Сороколіта вигнали зі «Свободи»

Нагадаємо, що на фінішному етапі перебуває процес позбавлення депутатського мандату – поки що депутатів Турського та Сороколіта. Підставою до цього є скандальне виключення їх з фракції партії «Свобода» у міській раді Тернополя та із самої партії. 

Виключені зі «Свободи» депутати в унісон заявляють, що їх виключили з партії за те, що вони свідомо голосували проти змін до Генерального плану міста. Але, як показує стенограма та відео засідання Тернопільської міської ради від 24 березня 2017 року (коли були схвалені зміни до Генплану), Іван Сороколіт та Ігор Турський взагалі не були присутні в сесійні залі. Тоді з 35 депутатів за зміни до Генплану проголосувало 26 депутатів. Проти проголосувало лише 5 депутатів. 4 депутата утрималися. Екс-свободівці взагалі проігнорували сесію, де виносилося таке важливе питання для розвитку міста. Так ось їх «страусина» позиція по відношенню до своїх виборців. Тому ця обставина точно не стала причиною їх виключення зі «Свободи». 

Основна причина виключення – це підозри у корупції, які згодом підтвердилися. Детальніше щодо фактів, через які виключили цих осіб із «Свободи» можна ознайомитись тут. Тепер їхній корупційний шлейф може накрити молоду партію «Сила Людей».

Можливі корупційні епізоди у житті нових членів антикорупційної «Сили Людей»

Іван Сороколіт

Перший корупційний епізод: Лобіювання інтересів великих забудовників. 

Зокрема, як писали тернопільські ЗМІ, за сприяння Сороколіта на його виборчому окрузі по вулиці Бродівській успішно зводиться торгово-офісний центр. У цьому випадку Сороколіт «сприяв» своїм бізнес-партнерам на аукціоні, організатором якого в липні 2014 році була Тернопільська міська рада, купити 0.03 га землі по вулиці Бродівській по ціні 35 тис. гривень за соту. Учасників торгів було лише двоє, та і торгами цей «договорняк» язик не повертається назвати. Для порівняння, на цьому ж аукціоні продали земельну ділянку на вулиці Петлюри по ціні 91 тис. гривень за соту, а учасників було 8.

Другий корупційний епізод: Конфлікт інтересів чиновника і бізнесмена

Правопорушення, яке інкримінується цьому депутату, пов’язане з конфліктом інтересів між його трудовою та підприємницькою діяльністю, а простіше – звичайна корупція, коли підприємець є одночасно і чиновником. 

В електронній декларації Івана Сороколіта зазначено, що він є учасником (засновником) Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд» (Код ЄДРЮОФОП 21144772) із часткою у статутному капіталі 33,3 %. Тобто, володіє третиною цієї фірми. Також депутат є керівником малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (Код ЄДРЮОФОП 24633359). Тут Сороколіт володіє 100 % підприємства.

Окрім підприємницької діяльності, депутат Сороколіт очолює міське комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа»

Тобто був наявний конфлікт інтересів між чиновником-Сороколітом (як директора комунального підприємства) та бізнесменом-Сороколітом (як власника двох компаній). Зокрема, йдеться про те, що деякі види діяльності комунального підприємства Тернопільської міської ради «Тернопіль Інтеравіа» (директор Сороколіт І.Л.) ідентичні видам діяльності малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (власник Сороколіт І.Л.). Відтак, власне підприємство Сороколіта займається тією ж діяльністю, що й комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа». Мова йде про встановлення відеокамер, централізованого відеоспостерження, прокладання кабельних мереж.

Абзац 8 ч. 1 Закону України «Про запобігання корупції» визначає конфлікт інтересів – це наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень.

Таким чином, будучи директором «Тернопіль Інтеравіа», Іван Сороколіт, мав прямий конфлікт інтересів як власник малого підприємства «Фірма «ІС Інфо». Причому, він сам визнав факт наявності конфлікту інтересів, не повідомивши про це у територіальний орган Національного агентства з протидії корупції. Адже, відповідно до вимог ч. 5. ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», у разі існування в особи сумнівів щодо наявності в неї конфліктів інтересів, вона зобов’язана звернутися за роз’ясненнями до територіального органу Національного агентства. Детальніше про цей корупційний епізод можна прочитати за цим посиланням.

Третій корупційний епізод: 2 мільйони гривень громади Тернополя, виведені з КП «Інтеравіа»

Іван Сороколіт до 2017 року був керівником комунального підприємства міської ради «Інтеравіа», яке отримує бюджетні кошти на встановлення відеокамер у тих чи інших установах. Також КП «Інтеравіа» щомісячно отримує десятки тисяч гривень від всіх кабельних операторів Тернополя за те, що вони проклали свої кабелі у всіх комунальних будинках міста! 

За 2015 рік КП «Інтеравіа», коли І.Сороколіт очолював це підприємство, отримало наступні суми від провайдерів: ПП «Колумбус» (оператор кабельного тв) – 515 тис грн, ТОВ Біттернет (інренет провайдер) – 105,7 тис грн, ТОВ «Ефективна Безпека» (охоронна фірма) – 34,7 тис. грн, ТОВ «Відеоторг» – 6,7 тис грн, ТОВ «Рембук» – 3,5 тис. Все було б добре, якби ті кошти йшли у міський бюджет. Але всіх (і в першу чергу керівництво ВО «Свобода») шокував фінансовий звіт УП «Інтеравіа» за підписом Івана Сорокаліта.

Читайте також

Сороколіт та Турський методом регіоналів пробують рейдернути партію «Сила Людей» у Тернополі, – Андрій Палюх
Тернопільські депутати Турський і Сороколіт поїхали на війну (Фото)
Тернопільські депутати Сороколіт, Турський і Навроцький програли суд щодо позбавлення їх мандатів за народною ініціативою

Як виявилося, за 2015 рік це комунальне підприємства заробило «чистими» лише 5 тисяч гривень, а у 2016 – 83. При цьому, що дохід підприємства склав у 2015 році – 1,156 мільйона, а у 2016 – 1,257 мільйона гривень. Виникає питання: де поділилися більше 2 мільйонів комунальних гривень? Як йдеться у вже згаданому звіті, левова частка зароблених коштів (більше 1,5 мільйона) пішли на незрозумілі «операційні витрати».

Як вдалося з’ясувати з документації, КП «Інтеравіа» щомісяця сплачував сотні тисяч гривень приватному підприємцю «Спассков» (за сумісництвом добрим товаришем І.Сороколіта), за канцелярську продукцію, картриджі для принтерів, комп’ютерну техніку. Таким чином, депутат міської ради за два роки ймовірно «вивів» з КП «Інтеравіа» майже 2 млн гривень. Детальніше про це розслідування з відповідними документами можна почитати за цим посиланням.

Ігор Турський 

Перший корупційний епізод: Винагорода від «вдячних забудовників»

Під час минулої каденції міської ради Тернополя він обіймав «жирну» посаду секретаря (фактично другої людини в місті), за підписом якої проходили ВСІ рішення міської ради, в тому числі і скандальні. Лише за рік тодішній секретар заробляв більше мільйона гривень (це лише ті, які він офіційно показував в декларації), коли його річна секретарська зарплата складала не більше 100 тисяч гривень. Саме в ці «золоті часи», він почав їздити на шикарному позашляховику «BMW». Тернопільські ЗМІ писали, що авто йому подарували «вдячні забудовники», про що він особисто розповів у інтрев’ю інтернет-газеті ПроВсе.

Другий корупційний епізод: Рейдерське захоплення 28 га землі під Тернополем

У селі Мшанці Зборівського району, що за два десятка кілометрів від Тернополя, ледь не відбулося рейдерське захоплення 28 гектарів землі, яку селяни використовують під пасовисько. Цю землю незаконно віддали 14-м тернополянам, які не мають жодного стосунку до села. Йдеться саме про Ігоря Турського, його маму, тата, сестру і шваґра, які претендують разом майже на 10 га Мшанецької землі. Решта тернополян – маловідомі підприємці, викладачі ВНЗ, яких також пов’язують з родиною Турських. Ця земля розташована біля траси на Тернопіль і є ідеальним варіантом для нового маєтку, готелю, розважального центру тощо.

Третій корупційний епізод: Знищення бізнесу підприємця-символу Тернополя

Турський фігурує у справі майстра-годинникаря з вулиці Шептицького, де кіоск підприємця після 20 років підприємницької справи раптом виявився незаконно встановленим. Фактично на вулицю викинули підприємця, який є знаковою фігурою, символом Тернополя. Причина цього дуже проста. Поряд з кіоском, земельну ділянку має сестра депутата Наталя Бажанова. Сестра Турського хоче розширити свій бізнес за рахунок годинникаря. І її брат у цьому активно допомагав.

Таким чином, ось таке цікаве поповнення отримала антикорупційна партія «Сила Людей». Більше того, разом з «корупційною двійкою» у партію з жовтня-листопада 2017 року почали  активно записуватися родичі та друзі Сороколіта та Турського, які протягом багатьох років крутили з ними сірі та чорні схеми. 

Невже «Силу Людей» тепер можна буде перейменовувати у «Силу корупції»?

Богдан Стельмах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #партія, #Свобода, #сила людей, #сороколіт, #тернопіль, #тернопільські новини, #турський
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: