Порошенко пропонує на посаду голови НБУ мультимільйонера з Тернопільщини

22.01.2018 20:13   Джерело: Leopolis.news
Опубліковано : Новини Тернопілля

Президент України пропонує призначити Якова Смолія главою Національного банку. Також у парламент внесена постанова, якою пропонується звільнити чинного голову Національного банку Валерію Гонтареву.

Leopolis.news поцікавився біографією чинного виконувача обов’язки НБУ Якова Смолія, котрого Президент пропонує затвердити на посаді очільника Нацбанку.

Яків Смолій є мультимільйонером та банкіром зі стажем. У 2015 році за сумою на банківських рахунках його обігнав лише Порошенко. Тоді Смолій задекларував 98,7 млн дол. на рахунках у банках. У декларації за 2016 рік цифри скромніші, але все одно вражають.

Відколи Гонтарева пішла у безстрокову відпустку Яків Смолій виконує обов’язки голови НБУ.

Варто зазначити, що сама Валерія Гонтарева уже півроку знаходиться у відпустці та за повідомленнями численних ЗМІ покинула країну.

Кандидат від Президента Яків Смолій у банківській системі України працює уже понад 25 років. Навчався у Львівському державному університеті ім. Івана Франка за спеціальністю «Прикладна математика». Здобув кваліфікацію математика.

У 1994 році він переходить на роботу в Акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль». Спершу працював начальником управління автоматизації, а вже за два роки став заступником голови банку. Майже одразу, 30 листопада 1994 року, він став одним із акціонерів фінустанови. У 2005 році банк викупила австрійська Raiffeisen Group. Смолій також продав свої акції і покинув банк.

З 2006 до 2014 року Смолій працював директором з питань банківського бізнесу товариства «Престиж-груп». У цей період він також займався молочним бізнесом, оптовою торгівлею та орендою.

У 2014 році Смолія було призначено заступником голови НБУ.  До його компетенції входила розробка та реалізація стратегії і політики НБУ щодо розвитку інформаційної інфраструктури, визначення політики у сфері регулювання діяльності платіжних систем та безготівкових розрахунків, а також здійснення нагляду за платіжними системами та системами розрахунків.

Він курував 7 департаментів, включаючи Банкнотно-монетний двір, Фабрику банкнотного паперу, Центральне сховище НБУ і Державну скарбницю України.

Будучи заступником Гонтаревої, Смолій запам’ятався як людина, що повністю підтримує політику голови НБУ. Валерія Гонтарева довіряла йому і прислухалася до його порад.

26 березня 2015 Яків Смолій увійшов до Міжвідомчої робочої групи з координації повернення в Україну коштів, отриманих злочинним шляхом колишніми чиновниками.

З жовтня 2016 року Смолія призначили першим заступником голови Нацбанку. Він почав курувати готівковий обіг, IT і платіжні системи.

Варто зазначити, у лютому 2017 року на хабарі затримали підопічного Смолія – директора департаменту платіжних систем Сергія Шацького, який раніше працював з Яковом Смолієм в банку «Аваль». Він отримав 35 тисяч доларів за реєстрацію у НБУ внутрішньодержавної платіжної системи «Платисервіс» для здійснення готівкових і безготівкових переказів у межах України.

Сукупний дохід, котрий Яків Смолій отримав у 2016 році, склав майже 18,6 млн грн. На кінець 2016 року на його дебетових рахунках зберігалось майже 6 млн грн та 4 млн дол. США: ПАТ Укрексімбанк – понад 3, 9 млн дол. США; АТ Дельта банк – понад 5,9 млн грн;  АТ Укрсиббанк – 345 тис. грн; ПАТ Райффайзен банк Аваль – 114 тис. грн та 4,5 тис. дол. США.

У НБУ за рік він отримав 1,8 млн грн зарплати. Водночас основним доходом у Смолія залишається передача в оренду комерційного нерухомого майна. Смолій володіє земельними ділянками та офісними приміщеннями загальною площею понад 13 тисяч кв. м, на оренді котрих у 2016 році він заробив 3,1 млн грн.

У 2016 році Яків Смолій задекларував житловий будинок площею 418,8 кв м. та фізкультурно-оздоровчий комплекс площею 1157,70 кв. м у с. Погреби біля Києва, апартаменти площею 177,6 кв м. і гараж в окупованому Севастополі, а також будинок сімейного відпочинку площею 276,9 кв м. у Гурівщині під Києвом. Його дружина має у власності квартиру в Києві загальною площею 223,1 кв. м.

Яків Смолій полюбляє розкішні аксесуари, наприклад, годинники Patek Philippe і Breguet.

У його гаражі є гольф-кар, квадроцикл, гідроцикл та чотири автомобілі: VW Multivan (2012), Toyota LC100 (2006), Mitshubishi Colt (2002), Mercedes ML230 (2007).

Марія БОБРА, Leopolis.news


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Leopolis.news  

Коментарі