Однією з цікавих культових споруд міста Бучач на Тернопільщині є костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, більш відомий як костел францисканців, або парафіяльний костел. Сьогодні він приваблює туристів не лише з України, а й сусідньої Польщі. Храм є діючим і відноситься до Львівській архидієцезії Бучацької парафії Чортківського деканату РКЦ.

Читайте також

Колорит почаївського базару 90 років тому
Поділля та подоляни на старих відкритках
Мешканці Тернопільщини на фото 1870-х років

Мурований костел з’явився в Бучачі в XVIII столітті, його фундатором вважається канівський староста Микола Василь Потоцький.

Прикро, але в 1945 році радянська влада перетворила прекрасний костел спочатку на магазин, а пізніше на склад. Унікальний головний вівтар був назавжди зруйнований. Багато цінних речей з храму сьогодні знаходяться за межами нашої держави. Не дійшла до наших часів й дзвіниця, яка була розібрана в 1958 році.

В фонотеці Ягеллонського Університету в Кракові нам вдалось натрапити на цінні ретросвітлини костелу в Бучачі, які були зроблені до 1939 року. На фото можна розгледіти не лише інтер’єр костелу, а й втрачену дзвіницю.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://www.fototeka.ihs.uj.edu.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бучач, #костел, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: