Зустріч-спогад у Товстому: лицар волі В’ячеслав Чорновіл

Опубліковано:
16 Січня, 2018

У бібліотеці селища Товстого, що у Заліщицькому районі, організували зустріч-спогад про мужнього лицаря України, відомого політика і правозахисника, журналіста, одного із лідерів та організаторів Руху в Україні В’ячеслава Чорновола. Захід приурочили до дня народження відомого політика і Героя України.

Присутні із цікавістю прослухали звукові виступи В’ячеслава Максимовича, які збереглися в архівах. У надривному голосі, у кожному слові політика – вболівання за Україну і її долю. Цей голос не сплутати із жодним іншим, адже він вже увійшов в історію як голос людини, яка душею і серцем була прив’язана до своєї Батьківщини і любила її понад усе. Він боровся, страждав, але був, на жаль, єдиним справжнім борцем, якого сьогодні так бракує…

Бібліотекарі Галина Заяць і Галина Смутило розповідали про основні дати з життя і діяльності мудрого і талановитого політика, який присвятив усе своє життя Україні і своєму рідному народові.

Зі спогадами про В’ячеслава Чорновола, про значення його важливих  ідей і про особисті зустрічі, які збереглись у пам’яті навічно, виступили Степан Долинчук, Анатолій Гринчак, Петро Романко і Віра Панчак. Це були надзвичайно цікаві розповіді.

Степан Долинчук, для прикладу, у 1991-1995 роках очолював у Товстому осередок Руху. У своєму виступі  доповідач акцентував увагу  на важливості якостей лідера, які були у В. Чорновола, бо був він  серед тих небагатьох Великих українців, що народила його епоха. 

Анатолій Гринчак із Лисівців, заступник голови районної організації Народного Руху України, член Руху з 1989 року, поділився своїми спогадами  про зустрічі з В’ячеславом Максимовичем у Києві і в Заліщиках.  Особливо запам’яталась йому зустріч із Чорноволом на Хортиці, де відзначали 500-ліття Козацької слави. Тоді усі разом вони готували і їли куліш, щиро спілкувались.

Петро Романко із Солоного – член Руху з 1989 року.  Найбільше запам’ятав візит  Чорновола до Заліщиків у 1993 році. Тоді його полум’яні слова у виступі сприяли утворенню в Заліщицькому районі потужної на той час в Україні рухівської громадської організації, яка домоглась виборів в районі керівників нової демократичної влади.

В історії Руху було багато випробувань і спроб для його розколу. Однак це єдина партія, яка  себе ідейно не скомпрометувала.

Жителька Заліщиків Віра Панчак також у Русі від часу  його зародження. Вона розповіла, що веде літопис історії  цієї патріотичної партії, лідером якої був В’ячеслав Чорновіл, дуже хоче видати книгу  про ці події і про справи рухівців Заліщанщини в ім’я утвердження Незалежності України.

Селищний голова Товстого  Іван Проданик подякував організаторам і учасникам заходу за організовану зустріч у бібліотеці на честь 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола. Він поділився власними спогадами про українського політика.

Огляд літератури  біля тематичної книжкової виставки провела Ольга Бензар – завідувач селищної бібліотеки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #лицар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #спогад, #тернопіль, #тернопільські новини, #товсте, #чорновіл
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: